0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend 22. 9.–23. 9: veletrh Evolution a jiné akce pro milovníky jídla

Tipy na víkend 22. 9.–23. 9: veletrh Evolution a jiné akce pro milovníky jídla
sdílet:

Evolution

Nakoupit si i přímo na místě ochutnat můžete z nepřeberné nabídky zdravé stravy, biopotravin, fair trade výrobků, superpotravin nebo konopných specialit můžete na veletrhu Evolution. Přichystány budou nutriční poradny, přednášky a besedy o různých výživových směrech, na své si přijdou vegetariáni, vegani, příznivci raw diety i vyznavači domácí výroby potravin, které čekají workshopy výroby sýrů, jogurtů, sirupů či kvašené zeleniny. Zastánci všech zmiňovaných výživových směrů si budou moci zvolit občerstvení podle své chuti v četných stáncích. Těšte se i na stánek Apetitu, kde na vás čekají kuchařky z edice Apetit.

  • vstup: dvoudenní – 200 Kč, 22.–23. 9., sobota 10.00–19.00, neděle 10.00–18.00, Výstaviště Praha Holešovice

Festival zelí

Křimické zelí je pojem a právě teď nastal čas kysání – kdy jindy se tedy vypravit do zelárny za ochutnávkou i inspirací? Dát si budete moci první letošní, čerstvě kvašené zelí nebo vitaminy nabitou zelnou šťávu, teplé pokrmy, například zelňačku, klasickou trojkombinaci vepřo, knedlo, zelo či halušky – jak jinak než se zelím. Chcete-li si naložit vlastní zelí, dostane se vám odborné rady od pracovníků zelárny a nakrouhané zelí si můžete na místě i zakoupit. A vyznavači tradice si můžou zkusit, jak se v kádi šlape zelí.

  • Vstup: info na místě, 22. 9., 9.00–18.00, Plzeň–Křimice, Zelárna Lobkowitz

Asia Food Fest

Čajový obřad, dračí tanec, asijská bojová umění nebo indické břišní tanečnice uvidíte na Asia Food Fest na smíchovském břehu Vltavy. Hlavními hvězdami ovšem budou rozmanité chutě Asie – kromě nejznámějších kuchyní, jako je například thajská, čínská, japonská či u nás momentálně ohromně populární vietnamská, se můžete těšit i na jídla libanonská, mongolská, filipínská či uzbecká nebo gruzínská. Kokosové palačinky dadar gulung budou připravovat pracovníci indonéské ambasády.

  • Vstup: 50 Kč, 22. 9., 10.00–20.00, Praha, Smíchovská Náplavka

Retro vinobraní

Ve stylu 50. let se odehraje Retro vinobraní ve Valticích. Údernice a úderníci v šátcích, rádiovkách a montérkách nasednou na traktory a valníky a posilněni burčákem a chlebem se škvarkovou pomazánkou vyrazí na vinohrad, kde je čeká Mistrovství ve sběru hroznů. Ten, komu jedna soutěž nestačí, může prověřit kapacitu svých plic při tahání vody z kýblů koštýřem. Jelikož přihlášky do soutěže družstev ve sběru hroznů jsou již uzavřeny, můžete alespoň přijít povzbudit své favority.

  • Vstup: info na místě, 22. 9., od 8.30, zámek Valtice

Bramborové slavnosti v Nové Vsi v Horách

Hlavně bramborami bývali dřív živi obyvatelé chudých podhorských vesnic, v sobotu této plodině vzdají hold na Bramborových slavnostech v Nové Vsi v Horách na Krušnohorsku. Ať už soutěží o Nejlepší krušnohorský bramborák, nebo speciálním bramborovým menu, v němž nebude chybět místní specialita kecínky – typické krušnohorské jídlo z brambor a podmáslí. Součástí slavnosti je i chvála jeřabin a výstava výpěstků, zavařenin a dalších dobrot od místních obyvatel.

  • Vstup: info na místě, 22. 9., 13.00–16.00, Nová Ves v Horách

Jablečná slavnost v Hostětíně

Ochutnat čerstvě vylisovaný mošt nebo křížaly z místní sušírny, jablka zepečená v moučnících či utržená přímo ze stromu budete moci v neděli v přírodní zahradě Centra Veronica ve slováckém Hostětíně. Tamtéž si také můžete zakoupit sazenice starých odrůd ovoce. Připravena jsou i hudební vystoupení a pohádkové představení pro děti. Ty se mohou pustit i na výpravu ovocným sadem, kde je pro ně na dětské stezce připraveno plno zábavných úkolů.

  • Vstup: plné – 100 Kč, dětské – 40 Kč, rodinné – 250, při příjezdu vlakem nebo na kole platí sleva na vstupném, 23. 9., 11.00–17.00, Hostětíně
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit