0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend 28.–29. 7.: Nejen Festival jak víno

zahradní restaurace
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Kam za chuťovými zážitky poslední červencový víkend? Na víno do Prahy, na guláš do Frenštátu pod Radhoštěm, na klobásky do Břeclavi, na meruňky do Valtic, za medem na Hauenštejn a na česnek do Buchlovic. A na Street Food Jam za jídlem z celého světa!

Gulášové slavnosti

Hledáte ten pravý recept na guláš? Inspiraci můžete nabrat na Gulášových slavnostech ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde proběhne už 27. ročník soutěže o nejlepší kotlíkový guláš. Amatéři i profesionálové budou v prostoru autokempu vařit na ohni guláše všech chutí. Celý den můžete u stánků ochutnávat a porovnávat. Vyhlášení vítězů je ve 14.30. Od rána bude hrát živá hudba a na děti čeká skákací hrad.

  • Vstup: zdarma, 28. 7., 9.30–21.00, Frenštát pod Radhoštěm, autokemp
food festival

Festival jak víno

Vína z místní vinice sv. Kláry, ale i z dalších malých vinařství Čech a Moravy můžete ochutnat v pražské botanické zahradě. Chybět nebudou ani exkluzivní vína maďarská, gruzínská, jihoafrická či sicilská. Překvapením mohou být vína kanadská z oblasti nedaleko Niagarských vodopádů. Vyzkoušet můžete i vinné koktejly. K degustaci zahraje živá hudba. A protože nejen vínem živ je člověk, připraveno bude i občerstvení. Těšit se můžete na burgery, sýry nebo asijské speciality.

  • Vstup: 200 Kč, v ceně degustační sklenice a vstupenka do skleníku Fata Morgana, 28. 7., 10.00–19.00, Praha, Botanická zahrada Troja, vinice sv. Kláry

Vinařské meruňkové slavnosti

Víno se bude snoubit s meruňkami ve Valticích na Vinařských meruňkových slavnostech spojených s Předhodovým zpíváním. Dejte si meruňky na sladko i na slano, pečené, smažené, ve zmrzlině nebo v koktejlu. Zapijte je místním vínem, zaposlouchejte se do moravských písní a pokochejte se pohledem na malebné kroje.

  • Vstup: zdarma, 28. 7., 15.00–24.00, Valtice, náměstí Svobody

Břeclavské klobáskobraní

Břeclavští rybáři vás zvou na sympatickou malou akci, kde můžete ochutnat nespočet klobás a pomazánek. Zahraje vám k tomu country kapela Čtyřlístek a připravené jsou i netradiční soutěže.

  • Vstup: informace o vstupném na místě, 28. 7., 20.00–23.00, Břeclav, Moravský rybářský svaz, MO Břeclav, Na Včelíně

Chvála medu

Různé druhy medu a medovin nebo medové pivo můžete ochutnat na včelařských slavnostech na Horním hradě Hauenštejnu. Na včelu medonosnou se tam podíváte opravdu zblízka – pod mikroskopem můžete třeba porovnat její žihadlo se špičkou jehly. Dozvíte se o blahodárných účincích včelích produktů na lidský organismus při apiterapii, vyslechnete přednášku o biovčelařství, vyrobíte si vlastní svíčku, a pokud už sami včelaříte nebo o pořízení úlů uvažujete, můžete si na místě nakoupit včelařské pomůcky.

  • Vstup: 150 Kč, snížené 100 Kč, rodinné 450 Kč, 28. 7. 10.00–17.00, Horní hrad Hauenštejn

česnek

Česnekové slavnosti

Nejen ti, kteří se chtějí pojistit před upíry, nechť zamíří do Buchlovic, kde už posedmnácté přichystali velký česnekový festival. Těšit se můžete na zpěv česnekové hymny, přípitek česnekovým zákysem, česnekový koláč nebo mistrovství ČR v plivání česneku na dálku. Ochutnáte česnekovou zmrzlinu, trubičky s tvarůžkovou pěnou nebo česnekové šneky. Můžete navštívit česnekovou poradnu nebo si zatančit a zazpívat při cimbálové, dechové nebo country muzice. Rozjímavější duše se mohou zúčastnit pobožnosti slova za patronace svatého Onufria, patrona pěstitelů česneku. Po celý den bude ke koupi český, moravský i slezký česnek z certifikovaných zdrojů.

  • Vstup: 150 Kč, snížené 75 Kč, děti do 150 cm zdarma, 28. 7. 10.00–18.00, Buchlovice, zámek a centrum města

Street Food Jam

Street Food Jam v pražských Holešovicích pokračuje i poslední červencovou neděli. A co vás čeká tentokrát? Opět se můžete těšit na spoustu lahůdek z celého světa – neobyčejné čínské knedlíčky od TamarindTree, skvělé sushi od ORGANIC SUSHI, thajské kari a jarní závitky, hotdogy od Rooster Sausage Gourmet, bosenské speciality od EX-YU Fast Good či nefalšovanou italskou pizzu od P-Zero. Dětské workshopy v kavárně v 1. patře klubu Cross probíhají i tuto neděli. Zúčastnit se jich mohou děti v době od 11.00 do 15.00.

  • Vstup: zdarma, 29. 7., 10.00–22.00, Praha, Holešovice, před klubem Cross
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit