0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend, tentokrát už od pátku 6. 9

vinobraní
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Podzim je čas sklizně hroznů, a tak není divu, že začátkem září bude většina víkendových tipů věnována vinobraní. Tradiční krojované vinobraní zažijete v Mikulově, v Roudnici nad Labem se kromě vína klade důraz na populární hudbu. Kdo má raději pivo, nechť se vydá do Žatce na Dočesnou. A milovníci perníku a chleba mohou zamířit na Vysočinu na posvícení do skanzenu na Veselém Kopci. Pro předvídavé milovníky grilování máme navíc i jeden tip na příští týden.

piknik v parku

Pálavské vinobraní

Na již 72. Pálavské vinobraní se vypravte do Mikulova. Celé město i zámek budou patřit vínu. Třídenní program slibuje nespočet degustací, včetně té, která provází Národní soutěž vín mikulovské vinařské podoblasti, představení vín z místních velkých i menších vinařství, krojované slavnosti s cimbálovou muzikou a lidovými zpěvy, historický průvod a požehnání boha vína Bakchuse hroznům. Chybět nebude ani program pro děti, tvořivá dílna ani zóna se street foodem, kde zaženete hlad.

  • Vstup: pátek – 400 Kč, sobota – 500 Kč, neděle (pouze zóna centrum) – 300 Kč, víkendové (zahrnuje pátek, sobotu, neděli, obě zóny) – 700 Kč, 6.–8. 9., pátek 16.00–24.00, sobota 10.00–24.00, neděle 10.00–18.00, Mikulov
      

Žatecká Dočesná

Žatecký chmel je pojem nejen u nás, ale i ve světě. Vypravte se za ním přímo do Žatce na 62. ročník Dočesné. Na slavnosti spojené s ukončením sklizně chmele budete moci ochutnat piva z desítek pivovarů, zúčastnit se soutěží, například v ručním česání chmele nebo v tanci s pivním korbelem na hlavě, zaposlouchat se do živé rockové či folkové a country hudby nebo zhlédnout historickou divadelní scénku pasování pěstitele chmelu do rytířského stavu. Součástí Dočesné je i odborná degustace, mezi doprovodné akce patří burza pivních etiket nebo recesní expozice Muzea Homolupulů.

  • Vstup: zdarma, 6.–7. 9., pátek 18.00–24.00, sobota 9.00–23.00, Žatec

tradiční slavnosti

Posvícení na Veselém Kopci

Podívat se na přípravu tradičního posvícenského pečiva a případně je i ochutnat můžete v roubených chalupách ve skanzenu na Veselém Kopci na Vysočině. Ve statku z Mokré Lhoty budou sázet pecny do zdejší chlebové pece, ve mlýně vám ukážou starodávnou přípravu perníku vtlačováním do dřevěných vyřezávaných forem. Součástí posvícení je i jarmark s lidovými výrobky. Zvláštní posvícenské menu si připravila i Hospoda Na vejměnku v areálu muzea.

  • Vstup: 120 Kč, děti (6–15 let) – 70 Kč, studenti (15–26) a senioři nad 65 let – 100 Kč, rodinné – 240 Kč, 7. 9., 10.00–16.00, Muzeum v přírodě Vysočina, skanzen Veselý Kopec u Hlinska

pečení chleba

 

Roudnické vinobraní

Velký hudební festival spojený s pitím vína a burčáku vás láká do Roudnice nad Labem. Součástí je i program pro děti. V rámci Dnů evropského dědictví také si budete moci prohlédnout zdarma také roudnické památky, případně navštívit tamní historické budovy, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

  • Vstup: 200 Kč, snížené 100 Kč, rodinné 500 Kč, 7. 9., 10.00–23.00, Roudnice nad Labem, centrum města a zámek

vinobraní

Kurz amerického low & slow BBQ

Pokud jste milovníky grilování, poznamenejte si do diáře čtvrtek 12. září a nezapomeňte se předem přihlásit na kurz Amerického low & slow BBQ, kde objevíte kouzlo pomalého grilování na grilech značky Traeger roztopených dřevěnými peletami. Osvojíte si nové techniky práce s masem a vyzkoušíte u nás zatím málo známý styl grilování. Naučíte se připravit čtyři druhy masa, od hovězího hrudí a žebírek přes vepřové ramínko až po steaky, a kouřovou příchuť získá na grilu i dezert nebo led do speciálně nakouřeného drinku. 

  • Vstup: 2990 Kč, 12. 9., od 16.00 (délka kurzu asi 5 hodin), Praha 2, Vila K10

pečené maso

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit