Jsme stvořeni převážně z vody. Podíl vody v našem těle je až 70 %. Neustále ji ovšem vylučujeme, proto je velmi potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepším způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci si můžeme i vhodným výběrem potravin.
Asi jednu pětinu vody přijímáme v potravě. Pokud chcete svému organismu zabezpečit dostatečnou hydrataci, měli byste nejen v letních měsících ve svém jídelníčku udělat prostor zejména pro tyto druhy ovoce a zeleniny.
Okurky
Okurky obsahují až 95 % vody. Jsou proto velice osvěžující letní zeleninou, která vám bleskově dodá vláhu v podobě salátu. Překvapivě skvěle chutná okurka přidaná do vody či limonády. Dopřejte si hydrataci na druhou! Okurky jsou navíc nabité draslíkem a obsahují i protizánětlivou látku fisetin, která má silné antioxidační účinky.
Cuketa
S obsahem vody jsou na tom velmi podobně i cukety – i u nich dosahuje 95 %. Proto jsou ideální dietní potravinou, která se dá navíc připravit na desítky různých způsobů. Z cuket můžete připravit placičky, polévku, zápékat je, grilovat, smažit... Fantazii se meze nekladou. Stále populárnější jsou i cuketové špagety.
Meloun
Chcete dopřát svému tělu pořádnou porci vláhy? Vsaďte na vodní meloun! Obsahuje 92 % vody, vitaminy A, B6, C a lykopen a další antioxidanty. Potřebujete snad slyšet více důvodů, proč si v létě dopřát dobře vychlazený meloun nebo melounový salát?
Řapíkatý celer
Stonky celeru si můžete užít v salátu, jako chutný snack s oblíbeným dipem, nebo jako ozdobu v hříšně dobré Bloody Mary. Stejně jako v případě salátových okurek a cuket jde o velice dietní zeleninu, která obsahuje až 95 % vody. Proto je také oblíbená u všech, kteří si hlídají příjem kalorií. Látky obsažené v stoncích celeru prý také dokáží úspěšně zatočit s rakovinnými buňkami – zejména při rakovině slinivky a prsou.
Mrkev
Křupavá mrkev obsahuje 90 % vody a má také velmi vysoký obsah vlákniny. Skvěle si na svěžích mrkvičkách pochutnáte například s hummusem nebo guacamole. Jak je to s vlivem mrkve na náš zrak? Přečtěte si článek Operace mrkev. Budete překvapeni!
Ředkvičky
I ředkvičky mají v salátech a svačinkách nezaměnitelné místo. Opět je to šťastná volba, protože jsou až z 95 % tvořeny vodou. Osvěží vás a zchladí v parných letních dnech. Jsou také skvělým zdrojem vitaminu c, fosforu a zinku, klíčových minerálů a antioxidantů, které chrání naše buňky a vyživují tkáně.
Kiwi
Kiwi obsahuje až 85 % vody a více vitaminu C než pomeranč! Zapomínat nesmíme ani na obsah draslíku a nízký glykemický index, což z nich dělá skvělou potravinu pro každou dietu.
Broskve
Broskve jsou u nás velice populárním ovocem. A právem. 88 % vody, z nich také dělá skvělou potravinu, pokud se chcete osvěžit a dodat tělu potřebnou hydrataci.
Brambory
Brambory jsou v našem jídelníčku stálicí, ale poslední dobou jsou lehce kontroverzní surovinou. Vysoký obsah škrobu a často velice nezdravá úprava jsou často důvodem, proč se jim spíše vyhnout. Jistě, pokud jde o chipsy a hranolky, ty opravdu nejsou právě nejzdravější volbou. Ale abychom byli spravedliví, je třeba dodat, že brambory jako takové jsou v tom v podstatě nevinně. Vařené nebo pečené brambory jsou skvělým zdrojem draslíku – minerálu důležitého pro zdravý krevní oběh. Navíc jsou až z 80 % tvořeny z vody a jsou tedy i velice hydratující a dietní potravinou.
Brokolice
Brokolice si v jistých ohledech zaslouží titul královna zeleniny. Je to ohromný zdroj antioxidantů, vitaminů, vlákniny a minerálů. A obsah vody? Až 91 %! Na jídelníček tedy bezesporu právem patří. Můžete si ji dopřát jako chutnou přílohu, ale i jako hlavní jídlo, či v podobě chutné krémové polévky.
Meloun cantaloupe
Toto ovoce je se svým 90% obsahem vody skvělým zdrojem hydratace. Je ovšem bohaté i na vitamin C a beta-karoten, tak důležitý pro krásné opálení. Můžete si ho vychutnat nejen v ovocných salátech, je totiž skvělý i se sušenou šunkou, nebo s kousky vyzrálého sýra.
Lilek
Možná trochu překvapivě se do našeho žebříčku Top 20 probojovaly i lilky. Ty totiž obsahují asi 89 % vody. Mají také velice nízký obsah kalorií a jsou velice dobrým zdrojem vlákniny, mědi, vitaminů B, manganu, vitaminu K a draslíku – tedy živin, které podporují zdravý metabolický, imunitní a kardiovaskulární systém.
Rajčata
Rajčata mají obsah vody téměř 95 %, což z nich činí jednu z nejvíce hydratujících neškrobových druhů zeleniny. Jsou bohatým zdrojem lykopenu, karotenoidu známého svými účinky v boji proti rakovině, a také draslíku a vitaminů A a C. Rajčata je nejlépší zařazovat do jídelníčku čerstvá, zapékaná nebo grilovaná. Zvláště tepelně upravená rajčata vašemu zdraví prospějí nejvíce, protože lykopen v nich obsažený je pak v těle lépe zpracováván. Vyhýbat byste ale měli hotovým omáčkám z rajčat, do kterých je často přidáván cukr.
Jahody
Toto u nás mimořádně oblíbené ovoce má obsah vody až 92 procent. Je to nejvíce ze všech bobulí – pro srovnání například maliny mají 87 % H20 a borůvky 85 %. Jahody si tedy můžete dopřávat naprosto bez výčitek.
Ledový salát
Z hlediska výživy je ledový salát často považován za nejméně prospěšný druh ze všech odrůd listové zeleniny. Ovšem nejen na letním jídelníčku má své místo. Obsahuje až 96 % vody a také se může pochlubit velmi nízkým obsahem kalorií (jen 10 kalorií v šálku) a může být zdrojem vlákniny a vitaminů A a C.
Květák
Někdo nemá jeho velmi specifickou a nepříliš výraznou chuť v oblibě. Ale dobrou zprávou je, že se skvěle páruje s dalšími surovinami. Pokud se tedy snažíte stravovat zdravě, můžete krémový květák použít například i k zahuštění polévky místo jíšky nebo z něj připravit chutnou přílohu místo rýže. Květák obsahuje až 92 % vody a má také hodně vysoký obsah vlákniny.
Ananas
I voňavý a šťavnatý ananas je ideální volbou, pokud chcete zavlažit organismus. Obsahuje totiž až 86 % vody. Má také vysokou hladinu vitaminu C, vitaminu B, hořčíku, draslíku a manganu. Obsahuje také bromelain, enzym s protizánětlivými vlastnostmi.
Karambola
Toto krásné ovoce ve tvaru hvězdičky bude ozdobou vašich koktejlů a ovocných salátů. Je také skvělým zdrojem vody – obsahuje jí více než 91 %. Toto ovoce s mírně nakyslou dužinou je také dobrým zdrojem vlákniny a vitaminu C. Obsahuje také rostlinné sloučeniny, u nichž se ukázalo, že jsou prospěšné pro játra.
Grapefruit
Grapefruity mají velmi nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin, nemluvě o obsahu vody, který je až 90 %. Jsou také bohaté na vitaminy A a C a jsou zdrojem silných antioxidantů, které mohou pomoci posílit váš imunitní systém.
Jablka
Jablka jsou tvořena z více než 85 % vody, ale jsou také známá jako skvělý zdroj vitaminů a vlákniny. Jablko denně tedy prospěje vašemu zdraví i hydrataci.