Dýně údajně pochází ze Spojených států a je to poznat: Jakmile přijde podzim, dýně zaplaví sever amerického kontinentu. Pořádají se soutěže o nejhezčí a největší dýni, o nejlepší dýňový koláč, v restauracích jsou speciální menu a skoro každý si z dýní tvoří dekorace ke zkrášlení domova. Na co všechno Američané dýně využívají?
Dýně z Ameriky do celého světa
Tykve pěstovali obyvatelé na území dnešního USA a Latinské Ameriky po celá tisíciletí, ještě než o ní někdo z Evropy nebo zbytku světa věděl. Dochovala se její semena, která podle výzkumů pochází z období 5 tisíc let před Kristem.
- Do Evropy dýně se dýně dostaly s mořeplavci, pro námořníky totiž tvořily důležitou součástí jídelníčku.
- Vedle jejich chuti a využitelnosti je jejich velkou výhodou dlouhá trvanlivost.
Dýňová semínka pak putovala hlavními přístavními městy na Baltu a Amsterdamem. Úspěch slavila v Benátkách, a byli to právě Benátčané, kdo je představili celému kontinentu. Teď si bez dýňové polévky, rizota nebo závinu nedokážeme podzim snad ani představit. Které americké svátky se bez dýní neobejdou?
[[nid:35521]]
Den díkůvzdání
- Otcové poutníci (Pilgrim Fathers) se lodi Mayflower vylodili roku 1620 a založili kolonii Plymouth. Z počátku je sužovaly choroby, kterými se nakazili při plavbě, a místní nevlídné podmínky. Během podzimu si tak nestihli připravit zásoby na zimu. Nakonec ji přežila jen polovina poutníků a to jen díky domorodcům, kteří jim poskytli potravu – kukuřici, fazole a dýně. Na jaře pak sami začali pěstovat plodiny z těchto semen.
- Traduje se, že první Den díkůvzdání oslavili na podzim roku 1621 Pilgrim Fathers s původními obyvateli společnou děkovnou hostinou.
V současné době se se tento den slaví vždy čtvrtý listopadový čtvrtek v rodinném kruhu či s přáteli. Jedná se o 3 až 4 dny plné veselí, amerického fotbalu a času stráveného s blízkými.
- V hlavní roli je vždy honosná večeře. Ta obsahuje pečeného krocana doplněného velkým množstvím příloh jako je brusinková omáčka, omáčka z masového výpeku (gravy), nádivka, bramborová kaše, kukuřice a fazolky na různé způsoby.
- Nesmí chybět klasický dýňový koláč. Je naprosto běžné, že rodina má svůj osvědčený recept, na který nedá dopustit.
Dýňové dezerty vám učarovaly? Zkuste dýňové tiramisu podle našeho receptu:
Halloween
Tento svátek se slaví vždy 31. října. Jedná se o anglosaskou verzi křesťanského svátku Všech svatých (1. listopad) a Dušiček (2. listopad). Keltové věřili, že touto dobou roku se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Právě oni věřili, že oheň očišťuje a chrání před zlými duchy. U nás se chodí na hřbitovy a za světla svíček vzpomínáme na zemřelé. V Americe se tento svátek slaví, a především slavil trochu jinak.
- Děti a mládež v noci prováděly různé neplechy, vtípky a vandalizovali široké okolí. Do řešení problému se pustila až předsedkyně zahrádkářského klubu Elizabeth Krebs (Hiawatha, Kansas). Ta se jednoho dne po nočním řádění mládeže probudila a zjistila, že její výstavní zahrada je naprosto zničená. Rozhodla se tedy, že další rok uspořádá večírek, kde se všichni patřičně vybouří a konečně budou její růže a další květiny v bezpečí.
- Jak si řekla, tak učinila, ale výsledek se nedostavil. Svůj boj ovšem nevzdala a celý další rok společně s vedením města plánovala velkolepou slavnost se soutěží v maskách, spoustou her, průvodem a hudbou. Ráno po slavnosti roku 1914 běžela na svou zahradu a konečně během Halloweenu nepřišla o svou celoroční zahrádkářskou snahu.
- Akce se ve městě stala tradicí, která se rozšířila postupně do všech států.
Elizabeth Krebs stala stvořitelkou moderního Halloweenu. Od té doby k oslavám patří převlékání do kostýmů, děti chodí od dveří ke dveřím se slovy Trick or Treat (sladkost nebo něco provedeme) a všude je vidět symbol tohoto svátku Jack-o'-lantern, bez kterého si oslavy snad nikdo nedokáže představit.
- Vyřezávaná dýně slouží jako lucerna pro svíčku.
- Strašidelné lucerny původně pocházejí z Irska, kde se k jejich tvorbě původně používal tuřín.
- Slované zase měli lucerny z řepy. Nicméně nejčastěji jsou spojované s USA a tímto svátkem.
Jak si dýni vyřezat doma
Ať už jste fanouškem nebo odpůrcem Halloweenu, lucerna z dýně patří k celosvětově známým symbolům oslav konce října a začátku listopadu. Pokud se rozhodnete ji vyřezat na ozdobu i vy, bude se vám hodit pár tipů, jak na co nejlepší výsledek. Z dužiny můžete vytvořit pyré, omáčku, kompot, džem, čatní a další lahodné pokrmy.
- Vyberte si velkou dýni, ať máte dostatek prostoru pro tvorbu.
- Odřízněte vrchní část v jednom kuse, aby pak vzniklo přesně padnoucí víko.
- Vnitřek pořádně vydlabejte a vyndejte všechna vlákna i semínka.
- Ostrý nůž a kvalitní pevná podložka jsou základ.
- V místě, kde chcete mít děsivý obličej, můžete dužinu vydlabat více – bude se vám pak lépe vykrajovat.
- Požadovaný obličej si na dýni předkreslete fixou.
- Vyřezávejte opravdu opatrně, ať se neříznete.
- Když máte dýni hotovou, ponořte ji na pár hodin ho studené vody – zůstane déle hezká.
- Řezy můžete pomazat vazelínou opět z estetických důvodů.
- Pokud v ní nemáte zapálenou svíčku a nepotřebujete ji jako dekoraci, dejte ji do chladu.
- Chladné venkovní prostředí je pro její dlouhodobé zachování nejlepší.