Tradiční velikonoční pečivo

mazanec
ZDROJ: mazanec
sdílet:
Když se řekne Velikonoce a sladké, co se vám ihned vybaví? Nám jednoznačně velikonoční beránek, mazanec a jidáše. Bez těchto tří druhů sladkého pečiva si svátky jara nedokážeme představit. Víte, odkdy a proč se který druh pečiva vyrábí?

Velikonoční beránek

Na Velikonoce je snad nejtypičtějším pečivem velikonoční beránek. Ten se však původně jedl v podobě pečeného masa po skončení velikonočního půstu. Tato tradice má původ v biblických dějinách a je tak stará už několik tisíc let.

Beránek jako oběť

První zmínka o beránkovi pochází již z dob Mojžíše, který vyvedl izraelský lid z egyptského otroctví. Jako připomínka osvobození se konal obřad, kdy každá izraelská rodina přinesla do chrámu beránka jako oběť. Následovala hostina, kdy se beránci opékali nad ohněm a lidé se najedli společně u jednoho stolu.

Beránek jako symbol Ježíše

V křesťanství se beránek peče od středověku jako symbol obětování Ježíše Krista za lid a spásu světa. Beránek tak představuje nevinnost i záchranu. Uvádí se také, že Ježíš při poslední večeři s apoštoly jedl právě beránka.

Beránek v podobě sladkého pečiva se pravděpodobně objevil až v 17. století, což údajně souvisí s tím, že právě v této době začalo být jehněčí maso nedostatkovým zbožím. Tradice se dochovala dodnes. Beránek by se měl péct vždy na Bílou sobotu.

Jak na velikonočního beránka se dozvíte v článku níže.

Velikonoční beránek - tipy a triky, které vám pomohou s přípravou

Více

Mazanec

Mazanec patří k nejstaršímu obřadnímu pečivu u nás. První recepty na mazanec pochází z přelomu 15. a 16. století. Z počátku se do těsta nedával cukr, protože ještě nebyl tolik známý a rozšířený, místo něj se přidávala sladká smetana. Mazanec se tradičně pekl na Bílou sobotu a v neděli s ním hospodyně chodívaly do kostela pro posvěcení, jinak nazývané také jako „svaté pomazání“. Odtud také pochází dva používané názvy tohoto pečiva. Zpočátku se mu říkalo „svěcenec“, později „pomazanec“ nebo „mazanec“. Ne všechny rodiny si však pečení mazance mohly dovolit. Vznikaly tak chudší verze z obyčejného kynutého těsta a luxusnější verze obohacené o mandle a rozinky, které pekly bohatší hospodyňky.

Mazanec pro každého: vyzkoušejte kynutý, tvarohový nebo mandlový

Více

Jidáše

Stejně jako beránek, i jidáše mají svůj původ v křesťanství. Jak je známo, Jidáš byl jedním z dvanácti apoštolů. Ježíše Krista právě on zradil za 30 stříbrných. Sladké jidáše tak symbolizují tuto zradu. Pečivo má nejčastěji tvar smotaného provazu, odkazují tak na skutečná provaz, na kterém se Jidáš pod tíhou svého činu oběsil. Jidáše se také pečou ve tvaru bochánků.

Připravují se na Zelený čtvrtek, který je dnem odpuštění. Podávaly se vždy k snídani a měly jejich konzumentovi zajistit pevné zdraví. Věřilo se také, že chrání před uštknutím hada nebo vosím bodnutím.

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Více

Kromě tradičního mazance, beránka nebo jidášů se ale můžete pustit i do dalších, méně tradičních dobrot. Vyzkoušejte například velikonočního zajíčka, minicheesecaky, velikonoční cupcaky nebo velikonoční dort. Recepty na nejrůznější sladké dobroty najdete v článku níže.

Sladké Velikonoce!

Více

Obchod Apetit