0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trend raw dortů a dezertů

Trend raw dortů a dezertů
sdílet:

Svět gastronomie se neustále posouvá kupředu. Ať už se jedná o nové technologie, přístupy či stravovací alternativy, máme v současné době možnost širokého výběru. V našem dnešním článku jsme se zaměřili na syrovou rostlinnou stravu, tzn. raw food. Věděli jste, že si můžete doma připravit neodolatelný sladký dezert čistě rostlinného původu? Jaké platí zásady pro raw stravování a jak připravit ty nejlepší raw dezerty se dočtete dále. Nechte se inspirovat našimi vyzkoušenými tipy na neodolatelné raw sladkosti.

Co znamená raw food?

  • Raw je takzvaně živá rostlinná strava, která neprošla tepelnou úpravou nad 42 stupňů a zahrnout sem můžeme veškerý rostlinný původ — ovoce, zelenina, klíčky, důležitými ingrediencemi v přípravě raw jídel jsou zejména ořechy, semínka a různá rostlinná mléka (mandlové, kešú, makové apod.).
  • Při přípravě raw jídel se vám bude hodit několik důležitých kuchyňských pomocníků, z nichž některé máte určitě doma, aniž byste je využívali k přípravě rostlinné stravy.
  • Mezi toto nezbytné náčiní patří zejména kvalitní mixér, spiralizér a sušička na ovoce (slouží pro sušení nejen ovoce, ale také různých raw placek a krekrů). Hlavní raw chody zpravidla obsahují velké množství ingrediencí a bývají časově náročnější na přípravu.

Odměnou vám bude pokrm bohatý na vitamíny a živiny. Zkuste do svého jídelníčku zakomponovat třeba cuketové špagety s pistáciovým pestem a nechte se unášet chutí tohoto pestrého a chutného pokrmu. Strava založená na přirozeném rostlinném původu nezatěžuje náš organismus, lépe se tráví a dodává našemu tělu spoustu potřebné energie.

Sladké raw dorty a dezerty

Až při ochutnání pravého raw dezertu zjistíme, jak přirozeně sladká je chuť ovoce a mletých či drcených oříšků. Rozhodně nečekejte nudný nesladký dezert, raw dorty jsou totiž díky kombinaci surovin doslova nabité chutí, a navíc skvěle poslouží jako plnohodnotná snídaně nebo svačina. Příprava takových dezertů nemusí být časově náročná, důkazem je raw brownies s neodolatelnou kombinací chuti oříšků, datlí a kokosu.

Právě datle se při přípravě raw dezertů velmi často používají k oslazení pokrmu a zároveň jsou zdrojem řady vitamínů a sacharidů. Výsledný pokrm nejen oslazují, ale díky své konzistenci, kdy po rozmixování tvoří jemný krém, také výborně fungují jako pojidlo. Vzhledem k trendu raw dezertů můžete v dnešní době poměrně snadno sehnat nejen čerstvé a sušené datle, ale také datlovou pastu, která se skvěle hodí pro tvorbu raw dortů a dezertů. Zakoupit můžete například raw kakao nebo čokoládu. Podívejte se na naše tipy, proč přejít na raw čokoládu

 
Důležitou ingrediencí, bez které se těžko obejde nejeden raw dezert, je sušené ovoce. Použít jej můžete jako součást dezertu a skvěle vypadá a chutná i jako dortová jedlá dekorace. Fantazii se meze nekladou, ale faktem je, že správným způsobem sušení si ovoce zachová maximum vitamínů, které má v čerstvém stavu. Vyzkoušejte ovoce sušené mrazem, odborně označované jako lyofilizované ovoce.

Jeho chuť je stále výrazná, příjemně sladká a bonus v podobě křupavosti potěší každého, kdo má chuť na něco sladkého bez výčitek. Velký výběr takto upraveného ovoce najdete na webu společnosti Mixit, kde mimo jiné nakoupíte i řadu ořechů a ořechových směsí. Pusťte se do přípravy pravého raw dortu plného vitamínů a vyzkoušejte recept na malinovo-banánový raw dort. Zkuste si před zimou trochu odlehčit jídelníček a nabídnout své rodině a přátelům alternativní variantu dortů založených na rostlinné stravě. 

Související články

Rostlinná alternativa mléka: ořechová
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Některým kravské mléko nechutná či jej pro svůj veganský způsob života úmyslně vynechávají, jiné trápí intolerance mléčného cukru, laktózy. Jak se bez něj obejít? Jde to. řešením jsou například ořechová "mléka". Můžete je běžně koupit v...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako chuťovku na party. ...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit