Svět gastronomie se neustále posouvá kupředu. Ať už se jedná o nové technologie, přístupy či stravovací alternativy, máme v současné době možnost širokého výběru. V našem dnešním článku jsme se zaměřili na syrovou rostlinnou stravu, tzn. raw food. Věděli jste, že si můžete doma připravit neodolatelný sladký dezert čistě rostlinného původu? Jaké platí zásady pro raw stravování a jak připravit ty nejlepší raw dezerty se dočtete dále. Nechte se inspirovat našimi vyzkoušenými tipy na neodolatelné raw sladkosti.
Co znamená raw food?
- Raw je takzvaně živá rostlinná strava, která neprošla tepelnou úpravou nad 42 stupňů a zahrnout sem můžeme veškerý rostlinný původ — ovoce, zelenina, klíčky, důležitými ingrediencemi v přípravě raw jídel jsou zejména ořechy, semínka a různá rostlinná mléka (mandlové, kešú, makové apod.).
- Při přípravě raw jídel se vám bude hodit několik důležitých kuchyňských pomocníků, z nichž některé máte určitě doma, aniž byste je využívali k přípravě rostlinné stravy.
- Mezi toto nezbytné náčiní patří zejména kvalitní mixér, spiralizér a sušička na ovoce (slouží pro sušení nejen ovoce, ale také různých raw placek a krekrů). Hlavní raw chody zpravidla obsahují velké množství ingrediencí a bývají časově náročnější na přípravu.
Odměnou vám bude pokrm bohatý na vitamíny a živiny. Zkuste do svého jídelníčku zakomponovat třeba cuketové špagety s pistáciovým pestem a nechte se unášet chutí tohoto pestrého a chutného pokrmu. Strava založená na přirozeném rostlinném původu nezatěžuje náš organismus, lépe se tráví a dodává našemu tělu spoustu potřebné energie.
Sladké raw dorty a dezerty
Až při ochutnání pravého raw dezertu zjistíme, jak přirozeně sladká je chuť ovoce a mletých či drcených oříšků. Rozhodně nečekejte nudný nesladký dezert, raw dorty jsou totiž díky kombinaci surovin doslova nabité chutí, a navíc skvěle poslouží jako plnohodnotná snídaně nebo svačina. Příprava takových dezertů nemusí být časově náročná, důkazem je raw brownies s neodolatelnou kombinací chuti oříšků, datlí a kokosu.
Právě datle se při přípravě raw dezertů velmi často používají k oslazení pokrmu a zároveň jsou zdrojem řady vitamínů a sacharidů. Výsledný pokrm nejen oslazují, ale díky své konzistenci, kdy po rozmixování tvoří jemný krém, také výborně fungují jako pojidlo. Vzhledem k trendu raw dezertů můžete v dnešní době poměrně snadno sehnat nejen čerstvé a sušené datle, ale také datlovou pastu, která se skvěle hodí pro tvorbu raw dortů a dezertů. Zakoupit můžete například raw kakao nebo čokoládu. Podívejte se na naše tipy, proč přejít na raw čokoládu.
Jeho chuť je stále výrazná, příjemně sladká a bonus v podobě křupavosti potěší každého, kdo má chuť na něco sladkého bez výčitek. Velký výběr takto upraveného ovoce najdete na webu společnosti Mixit, kde mimo jiné nakoupíte i řadu ořechů a ořechových směsí. Pusťte se do přípravy pravého raw dortu plného vitamínů a vyzkoušejte recept na malinovo-banánový raw dort. Zkuste si před zimou trochu odlehčit jídelníček a nabídnout své rodině a přátelům alternativní variantu dortů založených na rostlinné stravě.