Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Tři patra rozkoše: odkud se vzal proslulý dort Opera?

dort-opera-na-taliri
ZDROJ: dort-opera-na-taliri
sdílet:
Gâteau Opéra. Věhlasný třípatrový dezert bývá považován za vrchol francouzské cukrařiny, ale kdo stál za vynálezem této neodolatelné pochoutky? O původu dortu Opera existuje několik teorií. Pojďme si o jeho tajuplné historii povědět více.

Pokud byste ve Francii zavítali do některé z vyhlášených cukráren, určitě na něj narazíte. Dort Opera – třívrstvý dezert ve tvaru obdélníku – patří k vůbec nejlepším počinům, které vám sladká francouzská kuchyně může nabídnout.

Z čeho se dort Opera skládá?

Základem dortu Opera jsou tři tenké vrstvy mandlového piškotu (zvaného joconde) máčeného v kávovém sirupu. Spodní část dortu je s prostřední vrstvou spojena máslovo-kávovým krémem, zatímco mezi prostřední a svrchní vrstvou se nachází čokoládová náplň (tzv. ganache neboli ganáž). Navrch přijde opět kávovo-máslový krém, který se ještě potře čokoládovou polevou. 

Čokoládový dort s ganache a šampaňským krémem

Čokoládový dort s ganache a šampaňským krémem

Více

Nejeden zkušený šéfkuchař ale pořadí (i tloušťku) vrstev mění, proto se můžete při návštěvě kulinářských podniků setkat s celou řadou různých variací tohoto oblíbeného dezertu. Jedno mají ale všichni společné: na tuzemskou recepturu, jejíž popularita už dávno pronikla i za hrance Francie, nedají dopustit. Má to však jeden háček…

Mistrovské dílo bez vynálezce?

Jak obliba dortu Opera ve (nejen) francouzské společnosti rostla, začalo mnoho gastronomických nadšenců přirozeně pátrat po jeho původu. Dodnes ale nemají jasno, a proto je sladká historie dezertu poznamenána hořkými spory o tom, komu vynález znamenité pochoutky náleží.

Sladce zapečeno aneb francouzské tousty, nákypy a žemlovky

Sladce zapečeno aneb francouzské tousty, nákypy a žemlovky

Více

O původu dortu Opera existují minimálně tři verze příběhu. Podle první z nich stál u zrodu oblíbeného dezertu Louis Clichy, jeden z legendárních pařížských mistrů pekařů.

Svůj vynález, který údajně nejprve nabízel pod názvem clichy dort, měl veřejnosti představit na výstavě, která se konala ve francouzském hlavním městě již v roce 1903.

Proti této verzi ale ostře vystoupili zástupci gastronomického domu Dalloyau, jehož historie sahá až do dob Ludvíka XIV. Společnost vznikla roku 1682 a během své více než čtyřsetleté historie zásobovala svými výrobky panovnický dvůr ve Versailles i restaurace po celé Evropě.

A podle jejich tvrzení přišel s vynálezem dortu Opera jejich šéfkuchař Cyriaque Gavillon v roce 1955. Honosný název prý dezert získal na podnět Gavillonovy manželky podle slavné pařížské opery.

Teorie o sladkém životabudiči

Příznivci třetí oblíbené teorie připisují výtvor dokonce samotnému opernímu domu. Podle tohoto výkladu sahají počátky dortu Opera do roku 1890: pochoutka napěchována kávovým krémem měla udržet návštěvníky bdělé, aby si mohli naplno užít wagnerovské opery, které trvaly i několik hodin.

Poslední příběhovou linii podpořil také objev ve starých francouzských novinách Le Gaulois, kde se první zmínka o Gâteau Opéra objevila již na sklonku 19. století. Jak to tedy bylo ve skutečnosti?

To už se možná nikdy nedozvíme. Jedno je ale zřejmé: dort Opera se bude těšit oblibě u (francouzských) labužníků i nadále. Pokud budete mít příležitost, určitě jej vyzkoušejte i vy.

Pokud se vám z dějin gastronomie už (hlady) motá hlava, nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete recepty na další sladké pochoutky, kterými můžete potěšit sebe i své blízké.

Autor: petr.suth

Obchod Apetit