0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uvařeno v muzeu

kurz vaření
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V Národním zemědělském muzeu nenajdete jenom sály věnované zemědělství, myslivosti, vodě v krajině či rybářství nebo sbírku historických traktorů, ale i expozici Gastronomie, jejíž součástí je i plně vybavené gastrostudio. A právě tam se můžete učit vařit či péct pod vedením špičkových kuchařů či cukrářů.

Kurzy jsou určeny všem, kdo rádi vaří. Ať už jste začátečníci, nebo kulinární nadšenci, využijte příležitost přiučit se nové triky od mistrů. Lektory kurzů jsou členové Asociace kuchařů a cukrářů ČR, v gastrostudiu probíhají i tréninky Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Reprezentanti z Národního týmu také sami mnohé z kurzů vedou. Každý měsíc je na výběr několik témat, jejichž nabídka se řídí sezonou. 

V červnu jsou naplánované kurzy na rozmanitá témata – vyzkoušet můžete vše od klasické francouzské cukrařiny přes saláty či finger food až po grilování. Kurzy trvají 4 hodiny a během nich se naučíte připravit několik jídel na dané téma a zároveň se s vámi kuchařští mistři podělí o tipy, jak dosáhnout co nejlepších výsledků.

steak

Pavel Minář vás 11. 6. zasvětí do výroby finger foods neboli drobných chuťovek, kterými zazáříte na každé oslavě. Zjistíte, jak fermentovat zeleninu, marinovat pstruha, sušit maso či připravit tatarák z telecí kýty, získáte také recepty na espumy či pěny.

V kurzu Grilování, který povede Radek David, executive chef restaurací La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro, letitý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, se tak 13. 6. dozvíte, jaká masa, ryby, drůbež i zelenina se hodí na grilování. Naučíte se připravit několik druhů marinád, studených omáček nebo zeleninových sals. 

salát

S nastupujícími horkými dny roste chuť na svěží a lehká jídla. Pokud jste milovníky salátů, díky kurzu Radka Davida, jehož se můžete zúčastnit 25. 6., obohatíte svůj repertoár o 5 zajímavých kombinací. 

makronky

Ctitele klasické francouzské cukrařiny zasvětí 28. 6. do výroby makronek cukrářka Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR Helena Fléglová, která vás provede všemi technickými úskalími tak, aby vaše makronky byly křupavé a vláčné současně, měly správný tvar i lesklý povrch.

vaření s dětmi

V Národním zemědělském muzeu pamatovali i na děti, kterým jsou v rámci Pražské muzejní noci 8. 6. určeny tři cukrářské workshopy. Na rozdíl od kurzů pro dospělé jsou dílny pro děti kratší – trvají jenom 45 minut a děti si v nich pod vedením Heleny Fléglové vyzkoušejí práci s čokoládou – mohou si ozdobit tartaletku či vyrobit čokoládové lízátko. Workshop je vhodný pro děti od 5 do 12 let. Malí návštěvníci muzea nemusejí být smutní, pokud se na ně místo v tvůrčí dílně nedostane, expozice Gastronomie, stejně jako celé muzeum, je totiž interaktivní a dětem nabízí spoustu zábavných úkolů. Součástí expozice je i herna s dětskou kuchyňkou a obchodem, větší děti zaujmou dotykové obrazovky.

vaření s dětmi

Kurzy vaření a workshopy si můžete objednat telefonicky či on-line. Kromě kurzů otevřených pro veřejnost je možné si domluvit i kurzy soukromé, například při příležitosti oslavy nebo firemní akce. Více informací najdete na webových stránkách muzea.

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit