V kuchyni před 100 lety. Úsporná kuchařka vás vezme na výlet časem

sdílet:
Než počneš vařiti, v Úspornou kuchařku Anuše Kejřové doporučujeme nahlédnouti. Co může nabídnout více než 100 let stará kniha dnešním labužníkům?

Do regálů knihkupectví se tlačí další a další pestrobarevné kuchařky, my vám dnes chceme doporučit jinou, skromnější, z pera Anuše Kejřové. Majitelka proslulé kuchařské školy v Hradci Králové bývala označována za novou Rettigovou, ale na rozdíl od rozmáchlé Magdaleny Dobromily, usilovala o úspornost. Hospodyňky nabádá ke zpracování všech částí surovin, k přípravě jídla využívá i nepatrné zbytky, a vše pečlivě plánuje. 

První verzi své slavné Úsporné kuchařky s podtitulem Zlatá kniha malé domácnosti vydala již v roce 1905. Svého času tato publikace nechyběla v žádné dobré měšťanské domácnosti, i proto vycházela v dalších a dalších dotiscích. Dnes po ní můžete zapátrat v antikvariátech. 

„Vlastním Úspornou kuchařku Anuše Kejřové, které si opravdu cením. Ne proto, že by se jednalo o nějaké staré, původní vydání. Hodnota je spíše citová. Kuchařku daroval mé babičce děda, aby jí udělal radost. Babička se ale příšerně urazila. Vzala si do hlavy, že jí tím chtěl naznačit, že neumí vařit, a nenechala si to vymluvit,“ vzpomíná s úsměvem autorka textu. „Vsadím se, že podle ní v životě nevařila. Když pak kniha po babiččiné smrti doputovala ke mně, získala své čestné místo v kuchařkové knihovně.“ doplňuje.

Bílá káva a bramborové placky aneb Co za první republiky jedly dělnické rodiny

Více

Tři chody na každý den 

Když si dnes pročítáme přehledy jídel, které Anuše Kejřová plánovala pro běžný pracovní týden, často mezi nimi najdeme pokrmy, které by spíše obstály jako slavnostní či víkendové. Hospodyňky před sto lety mohly vaření věnovat výrazně víc času.

Výběr jídel svědčí o dobrém rozhledu v zahraniční kuchyni i tehdejších „trendy". Kejřová se vyzná v kuchyni francouzské i britské, a také k nim často odkazuje. Jídelníček je překvapivě moderní a nadčasový. Bez obav podle něj můžeme vařit i dnes.

A jak by vám před sto lety chutnalo? K běžnému obědu v pracovním týdnu by vám Anuše Kejřová doporučila třeba následující kombinaci:

 

A slavnostní neděle může patřit jídlům, která milují všichni. Povšimněte si, že v duchu úspornosti se jedno maso objevuje ve dvou chodech: nejprve z něj vaříme polévku, poté ho podáváme s omáčkou.

Králík na paprice

Více

Než počneš vařiti

Závěrem několik dobrých rad spořivým hospodyňkám z pera Anuše Kejřové. Ačkoliv jsou její zkušenosti více než stoleté, neztratí se ani v dnešních kuchyních. 

  • Než počneš vařiti, promysli, co vařiti budeš, abys nedělala jídel, na která času dosti, a jídla, která by se měla dříve vařiti neb péci, nenechala na dobu pozdější, byl by oběd zkažený (maso tvrdé atd.).
  • Stane-li se nám již ta nehoda a něco se připálí (buď zelenina, cibule atd.), rychle to dejme na jiný kastrol sebeřme s vrchu to, co není černé, spálené, přidejme k tomu kousek nového omastku a dejme zaškvířiti; pak teprve podlijme. Podlité maso s připálenou cibulí, zeleninou, bylo by hořké a tím celá pečeně neb omáčka zkažená.
  • Při vaření nechme hrnce poklicemi přikryté, aby se zbytečně nepařilo a vše rychleji vařilo. Je-li pečeně dříve upečena, než ji máme dáti na stůl, přikryjeme ji poklicemi nebo druhým pekáčem, aby neoschla.
  • Nikdy omáčky při pečeni nedělej přespříliš mnoho, neboť pozbývá chuti, vždy jen tolik, kolik potřebujeme. Z pekáčů vždy usazenou šťávu seškrábejme, ta dodá omáčce barvy a jemné chuti. 

 

Věříme, že s takovými radami bude vašim strávníkům vždy chutnati přímo znamenitě. Spoustu dalších nápadů, jak připravit tradiční česká jídla, najdete v následujících článcích.

Související články

  • Tipy a triky

Aby v tom nebyl guláš

Historie gulášeSamotný název pokrmu, tedy guláš, pochází z maďarského slova gulya. Označuje směs masa, cibule a koření, dlouze vařenou v kotlíku nad otevřeným ohněm. Jedná se o původní jídlo uherských nájezdníků a pastevců, ovšem...
  • Novinky a zajímavosti

Český chlebíček a jeho příbuzní z celé Evropy

Chlebíček je takový náš malý nenápadný zázrak: na miniaturním prostoru plátku čerstvé veky se vrší různé lahůdky a výsledkem je dokonalá chuťová slast. Jeho objevení se připisuje pražskému lahůdkáři Paukertovi, který se prý inspiroval v...
  • Novinky a zajímavosti

Pro pivo do kláštera

Možná vás překvapí, že v protikladu se skromným životem mnichů bylo pivo, které vařili, silné a hutné. Důvody najdeme v klášterním režimu – výživné pivo mělo mnichy posilovat v období půstu. Prý za den na lačný žaludek vypili až 4...
  • Novinky a zajímavosti

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak polévku udělat vydatnější? Přisypte do ní hrstku rýže nebo jáhel, trochu malých zavářkových těstovin (nejlepší jsou ze semolinové mouky) nebo celé, nedrcené ovesné vločky. Do některých polévek se...
  • Novinky a zajímavosti

Co měla prababička ve spíži

Uchování sklizně během dlouhých zimních měsíců bylo pro naše předky otázkou přežití. Ke skladování brambor, kořenové zeleniny a okopanin používali chladné sklepy, do kterých se pro zásoby chodilo jednou týdně. Ke krátkodobému uchování...
  • Tipy a triky

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

Jejich historie sahá do dávné minulosti, kdy se ještě chodilo po službě v hospodářství. Právě na počátku listopadu končil jeden pracovní rok, úroda už byla sklizená a schovaná pod střechou. Čeledi končila smlouva a uzavíraly se smlouvy nové...

Obchod Apetit