0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V Praze vznikl jedinečný pop-up market Manifesto

zahradní restaurace
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V Praze vedle Masarykova nádraží bude asi 700 dnů a 100 víkendů v provozu kulturně-gastronomický pop-up Manifesto, jenž se poprvé otevřel veřejnosti v pátek 8. června.V

 

Designový market tvořený 27 kontejnery si klade za cíl oživit zapomenutý kout v samém centru Prahy a propojit frekventovaná, ale odtržená území. Pop-up je vzdáleně inspirovaný koncepty ze světových metropolí, kupříkladu londýnským Boxparkem.

Propojuje kulturní program, který zahrnuje projekce, DJs, hudební vystoupení, workshopy či lekce, s gastronomickým zážitkem. Manifesto nabízí street food vysoké kvality v limitované, sezónně se obměňující nabídce od lokálních dodavatelů. To musíte ochutnat!

restaurace manifesto 

Co se bude dít v Manifestu

Manifesto bude místem kulturního vyžití a vedle toho i dlouhodobým gastronomickým festivalem, který má ambici nabídnout nejvyšší kvalitu jídla i úroveň designu. Jedna jednotka bude v péči The Chemistry Gallery a představí práce od sochařů Adama Stanka a Heleny Sequens, nebo šperky Janji Prokić. Denně zde budou hrát DJs a nevšední hudební projekty české i zahraniční hudební scény.

Každé pondělí se budou promítat filmy dle pečlivého výběru Aerofilms, jehož tým je dramaturgem Manifesta. Zahajovacím titulem byla čerstvá distribuční novinka, celovečerní verze obdivovaného díla Juliana Rosefelda Manifesto s Cate Blanchett ve 13 různých rolích, jež byla instalována v galeriích po celém světě včetně Prahy.

První měsíc provozu diváci uvidí také Earth – Den na zázračné planetě a sarkastickou komedii Pěkně blbě. Časem se počítá s lekcemi vaření a tvůrčími i pohybovými představeními a nedělními pohádkami pro děti. Dramaturgové jednají o spolupráci s českými festivaly a kulturními iniciativami.

V hudebním line-upu jsou na programu osvědčená jména pražské DJ scény, jako Eva Porating, Fleika z Polygonu nebo DJs z labelu Harmony Rec. Mezi obchody bude zastoupeno stylové papírnictví s potřebami pro tvořivé a kurzy kaligrafie kaš-mi-daš. Krátkodobou instalaci Canapé space – designově relaxační prostor – chystá magazín Soffa. 

restaurace pod holým nebem

Gastronomie na úrovni

Market obsadí přes 20 podniků, mezi nimi Angelato, Bistro 8, Gran Fierro, The Craft, Etnosvět, Yazu a Kapara – dva nové koncepty od zakladatele SaSaZu, Doubleshot, Feancy Fries, Ollies, Wine Food, anebo Sklizeno – to zahájí svůj provoz charitativně zaměřenou akcí nakupování naslepo, tedy nakupováním podle vůní, ve prospěch organizace Mathilda na podporu lidí s těžkým zrakovým postižením.

Všechny zastoupené restaurace chystají nová menu speciálně koncipovaná pro Manifesto, tak aby se vyhovělo rychlému provozu s přípravou na místě, sezónním a lokálním surovinám i způsobu servírování jako street food. Skladba je vybraná tak, aby se doplňovala a aby byla nabídka natolik rozmanitá, že se kdokoli do Manifesta bude moci vracet třeba každý den - za svými oblíbenci, anebo zkoušet stále něco nového.

Za nápadem stojí šéf neziskové organizace reSITE Martin Barry, jenž na projektu spolupracuje s Aerofilms. Společnost Penta Real Estate zapůjčila pozemek, který čeká na své trvalé využití dle projektu Zaha Hadid Architects. Manifesto se stane prvním místem v České republice s výhradně cashless provozem, jehož fungování zajistí Mastercard.

Více na www.manifesto.city.

futuristický dizajn restaurace manifesto

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč