0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoce jsou za rohem, víte, kdy začít s přípravami?

Vánoce jsou za rohem, víte, kdy začít s přípravami?
sdílet:
Základem štědrovečerní večeře není jen kapr a polévka, ale také slavnostně prostřený stůl. Ten dokáže vyzdvihnout výjimečnost okamžiku a navodit správnou sváteční atmosféru. Nechte se inspirovat pár jednoduchými tipy a vykouzlete si tradiční vánoční stolování, jaké připravovaly naše babičky.

Nepodceňujte „maličkosti“

Navzdory tomu, co se může jevit jako banalita, nepodceňujte základní otázku – kolik budete mít vlastně hostů. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením v podobě chybějícího talíře, příboru či dokonce porce.

Vyberte si správnou barvu

Dalším důležitým bodem je rozhodnout se, v jakém duchu a v jakém barevném provedení se celé stolování ponese. I když se vám tato otázka může zdát zbytečná a možná dokonce přehnaná, rozhodně byste neměli estetickou stránku stolování podceňovat. Zvlášť když se jedná o tak výjimečný večer, jakým je ten štědrovečerní. Zkuste všechno sladit do jedné barvy, tónu nebo stylu. Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více. A pokud si všechno dopředu naplánujete a promyslíte, v den „D“ budete v menším stresu a přípravy půjdou lépe od ruky.
 

Dva dny před

Přibližně dva dny před dnem „D“ přejděte k praktické stránce. Nakoukněte do skříně a šuplíků, zkontrolujte ubrusy a prostírání. Pokud nebyly dlouho používané, tak je přeperte, a pokud je to možné, tak i naškrobte. Škrob prostírání nejen vybělí, ale dodá mu též příjemnou vůni a vám ulehčí práci při žehlení. Také se přesvědčte, jestli máte všechno, co slavnostní tabule vyžaduje:

  • vánoční ubrus
  • látkové ubrousky
  • držáky na ubousky
  • talíře – máte kompletní servis pro daný počet hostů?
  • mísy na servírování pokrmů – promyslete si taky, jakým způsobem je na stole rozložíte
  • příbor – bude dost na každý chod a pro každého hosta?
  • květy, ovoce nebo něco zeleného
  • ozdoby

 

Den před

Den před slavnostním okamžikem si můžete připravit některé pokrmy, které potřebují odležet. Je to také pravý čas na upečení vánočky. Pokud si chcete připravit skutečně klasický a tradiční vánoční stůl, právě vánočka by neměla chybět. Symbolizuje totiž rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z devíti copů, přičemž každý měl svůj tradiční recept. Někdo přidává sušené ovoce, někdo oříšky, a někde ji připravují úplně obyčejnou bez jakékoliv náplně.
 

Den „D“

Přípravu tabule zahájte vyžehlením ubrusu a látkových ubrousků. Potom se pusťte do středové dekorace stolu, ta totiž udává celkovou náladu stolování. Už naše babičky připravovaly stůl tak, aby nemusely od večeře vstávat. Říkalo se totiž, že ten, kdo od stolu vstane, k němu už za rok nezasedne. Bohatost a hojnost stolu dávala též lidem naději, že i následující rok bude bohatý. Pokud se budete chtít držet tradice a dekorace se vám na stůl už nevejde, vytvořte si jen drobné ozdůbky anebo mísy jednoduše naplňte ovocem a ořechy. Ty jsou krásné a ozdobné samy o sobě!

Tipy a recept pro vás připravila Martina Schmidtová z blogu Tinajedoma, víc vánočních inspirací najdete na blog.kitchenaid.cz.
 

Šest tipů redakce Apetitu:

1. NAKUPTE jenom to, co opravdu potřebujete – pomůže vám seznam. Skladbu pokrmů uzpůsobte počtu osob i tomu, co se vám vejde do chladničky i do trouby.

2. VYHNĚTE SE zoufalým nákupům na poslední chvíli. Obvykle končí hromadou zbytečností.

3. NAPLÁNUJTE si přípravu menu dopředu, abyste opravdu mohli začít servírovat ve chvíli, kdy zamýšlíte.

4. NACHYSTEJTE si dopředu všechno, co jen můžete. Vodítkem k tomu jsou kromě selského rozumu i recepty samotné. Vhodnými adepty bývají dezerty, loupání a předváření zeleniny, příprava salátu…

5. ROZDĚLTE úkoly, například pověřte vhodnou osobu prostíráním stolu, chystáním nápojů a posléze i nošením na stůl či mytím nádobí. Potřebujete-li chvilku klidu, vyžeňte ostatní ven, provětrat se před jídlem.

6. VEČER před dnem D se dobře vyspěte a nepřežeňte to s alkoholem.

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit