Ptáte se, proč mít v záloze vanilkový extrakt, když máte stále po ruce celý vanilkový lusk? Protože každý z nich má v kuchyni své místo. Zatímco semínka z vanilkového lusku je žádoucí použít do tekutého základu (mléko, smetana, čokoláda), kde dokážou uvolnit svůj vanilkový potenciál, extrakt je připraven k přímé spotřebě – do těsta na koláč, na sušenky, koktejly a taky do vašeho letošního vánočního dezertu. Blogerka Věra Strnadová pro vás vybrala med s česnekem a oplatky, které jsou vánoční předkrmovou záležitostí u našich sousedů na Slovensku. V jejich kombinaci s ricottou, jablky a vanilkou získáte lahodný, energií nabitý dezert, který třeba uspokojí ty, co si na cukroví nepotrpí.
Návod, jak připravit domácí vanilkový cukr a extrakt, najdete v prosincovém Apetitu.
Vánoce voní vanilkou
Zkuste letos napéct cukroví s vlastnoručně vyrobeným vanilkovým extraktem a vanilkovým cukrem. Blogerka Věruška tvrdí, že jejich příprava je ta nejjednodušší věc na světě!