0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční tradice zahání zlé síly a přinášejí štěstí

vánoční perníčky
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Nepřipečte vánočky, schovejte rybí šupinku, prostřete pro pocestného a nakrmte domácí zvířata. To je jen malý výčet úkolů, které byste měli o Vánocích splnit, aby se vám v nadcházejícím roce dobře žilo. Máme pro vás přehled tradičních zvyků i nejednu dobrou radu, jak si pojistit štěstí v roce 2009.

Dříve štědrovečerní hostina začínala oplatkou s medem, která symbolizovala přání setkat se ve zdraví i příští rok. Poté následovala polévka – rybí, jáhlová, kroupová, hrachová, bramborová nebo houbová. K polévce se pekly rozpeky (bochánky z kynutého těsta).

Na vánoční stůl neodmyslitelně patřily houby, byly snadno dostupné, daly se jednoduše skladovat a byly skvělým dochucovadlem jinak nevýrazných pokrmů. Dávaly se nejen do polévky, ale hlavně se z nich dělal kuba, hubník, houbovník, houbenec i houbovec. Kuba na štědrovečením stole byl příslibem štěstí v nadcházejícím ro­ce.

Šupinka pro štěstí, cukroví a vánočka proti temným silám
Ryby se na vánoční stůl nosily tam, kde byly dostupné, tedy v okolí rybníků a vodních toků. Kde nebyly, pekly se z vánočkového těsta ve formě ve tvaru ryby. Zvyk s rybí šupinkou schovanou pod talíř se rozrostl hlavně s tradicí štědrovečeního smaženého kapra. Šupina pod talířem měla zaručit štěstí a bohatství v novém roce.

K tradičním moučníkům patřily kromě vánočky a novodobého štrúdlu, který se k nám dostal pravděpodobně z Vídně, vařené nudle s tvarohem či perníkem, vdolky s povidly anebo prosté lívance. Vánočka je součástí dlouholeté tradice, ovšem ne vždy a ne všude bylo toto pečivo pojmenováno podle Vánoc. Jedním z nejrozšířenějších názvů byly calty, ale říkalo se jí také štědrovnice. Vánočky se odjakživa připravovaly z kynutého těsta, dochucovaly se anýzem či fenyklem, doslazovaly medem a přidávaly se i rozinky a mandle.

Podle jedné z mnoha pověr musela hospodyně napéct tolik vánoček, kolik bylo lidí u štědrovečerního stolu. Po štědrovečerní večeři se rozkrájela nedojedená vánočka a rozdělila se mezi dobytek, aby byl zdravý. Pokud vánočka byla natržená nebo připálená, znamenalo to v roce příštím nezdar.

Vánoce se neobešly ani bez cukroví. To původně o zimním slunovratu chránilo dům i rodinu před temnými silami. Cukroví tak patřilo mezi ochranné a obřadní pokrmy. Z toho důvodu se peklo ve tvaru zvířat a zavěšovalo na dveře stavení, chlévy a ovocné stromy. Rozdávalo se i všem členům rodiny včetně chasy. Samozřejmě se dost lišilo od dnešních nazdobených kousků. Ještě v první polovině minulého století se při jeho přípravě používalo hlavně sušené ovoce a med. Nejčastěji se tedy pekly perníčky.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit