Vánoční trh na Havaji

Vánoční trh na Havaji
sdílet:
Zatímco my jsme si na českých adventních trzích zahřívali zkřehlé ruce horkým svařákem, zakladatelka projektu Nalok.cz Michaela Romanová se procházela tržištěm na slunné Havaji. Zjistila, že farmářské trhy jsou na exotických ostrovech plné pestrobarevných květin a zralých plodů, které chutnají doslova pohádkově.

Když jsme plánovali cestu na havajský ostrov Kauai, zaujal mě vysoký počet místních farmářských trhů, které se na tomto ostrově každý den konají. V každém z turistických letáků jsem vedle půjčoven surfů našla nejeden odkaz na místní farmu či farmářský trh. Lokální nakupování je v Americe všeobecně velmi rozšířené a podporované, ve spojitosti s Havají mě však dříve nikdy nenapadlo. Klobásy ani punč nebyly, zato ananas stál dolar a trs banánů 75 centů.

Na trh jedině na kole a přesně na čas


Na trh ve městě Koloa jsme vyrazili na kole. Bylo překrásné ráno, a tak výlet na trh sliboval nezapomenutelný zážitek. Upozornění místních obyvatel, abychom na trhu byli přesně v poledne, kdy se trh otevírá, jsme nebrali na lehkou váhu. A dobře jsme udělali. Když jsme v pravé poledne s vyplazeným jazykem dorazili na trh, bylo už narváno. Zamkli jsme tedy kolo k palmě a šlo se nakupovat. Na začátku trhu nás přivítala místní babička s nabídkou krásných obřích avokád. Avokádovník najdete snad na každé druhé místní předzahrádce. Avokáda, která nabízela tato babička, byla však nečekaně zralá – najít na trhu zralá avokáda na konci prosince bylo téměř neuvěřitelné! 

„I got leid“


U dalšího stánku nás lákaly čerstvě připravené lei (havajský výraz pro věnec). Lei byly vyrobeny z čerstvých květů plumérie. Obrovské žluté květy voněly přes celý trh, a tak jsem neodolala. Za 3 dolary by byl téměř hřích si tak překrásnou lei nekoupit! Za pár minut byly věnce už beznadějně vykoupené.
Havajskou tradicí je obdarovat věncem každého nového návštěvníka ostrova jako výraz náklonnosti. Při takovém provozu, jaký na ostrovech panuje, však lei už dostanete jen v těch nejlepších hotelech nebo si ji musíte koupit. V případě, že si někdy lei budete pořizovat, doporučuji ji skladovat přes noc v ledničce, vydrží tak nejméně tři dny krásně čerstvá.

Orchideje, ananasy a makadamové oříšky


Další stánek na trhu nabízel obrovský výběr orchidejí a hned vedle místní zahradník prodával vánoční dekorace vytvořené z tropických květin. Chvíli jsem přemýšlela, jestli jsem se neocitla v pohádce. Vedle orchidejí pak byly rozloženy různé druhy ananasů. Havajský ananas chutná jako med a doslova se rozpouští na jazyku. Cena byla lidová, za větší ananas jsme zaplatili 3 dolary. U vedlejšího stolu jsme neodolali makadamovým oříškům. Ty jsou pro Havaj zcela typické. Velikostí připomínají oříšky lískové, mají světle hnědou barvu. Dokonale chutnají oříšky opečené v troubě do lehkého zhnědnutí. Podávejte je ještě teplé.

Havajští prodejci


Osazenstvo na trhu bylo různorodé. Potkali jsme tu rodiny s dětmi, které si přišly nakoupit do domácnosti, i nadšené turisty, mezi které jsme se bohužel řadili i my. Většinou zde prodávají místní babičky, jen u jednoho stánku s listovou zeleninou jsme potkali mladý pár, který vypadal, jako by tam snad ani nepatřil. A tak od té doby sním o letní brigádě na jejich farmě. Havaj vás prostě chytne a nepustí…

Připravila Michaela Romanová, Nalok.cz. Nakupujte lokálně.
Foto Michaela Romanová

Čtěte také: Jó napot. Vítejte na maďarském tržišti!
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit