Báječný večer ve společnosti vybraných vín a lahodných pokrmů, to je degustace vín z oblasti Pomerol a luxusní večeře, které se koná 14. prosince 2016 v 18 a 20 hodin v Galerii vín - Passage Millenium (V Celnici 10, Praha 1).
Pomerol & Château Petrus
Pomerol je malá venkovská oblast (nejmenší region v Bordeaux s pouhými 800 hektary) ležící na samém západním okraji regionu St. Émilion, severovýchodně od Libourne. Toto skromné návrší, v jehož středu se nachází Château Pétrus a Château Vieux Certan, je východním prodloužením štěrkovitého terénu Pomerol-Figeac. Vinice se rozprostírají na mírně zvlněných svazích, které se v délce asi 2 km svažují z výšky 40 m nadmořské výšky na pouhých 10 m.
Nejslavnější a nejdražší víno tohoto regionu je Château Petrus. Co dělá z toho vína nejdražší víno na světě? Odpověď nemá nic společného s podnebím – sousední vinice se totiž těší naprosto stejným klimatickým podmínkám. Nejdůležitějším výhodou Château Petrus je půda. Podloží pod vinicemi je anomálií a nazývá se „knoflíková dírka“. Písčito-jílovitá půda dává vínu koncentraci a eleganci, která je spojena s vysokou mineralitou. Sotva 4% z celkových 11,5 hektarů zabírá odrůda Cabernet Franc. Většina z něj se pro Grand Vin nepoužívá (pouze v případě jeho výjimečné kvality) a dá se tedy tvrdit, že Pétrus je téměř 100% Merlot.
Nízký obsah kyselin vytváří z Château Petrus skutečně jemné víno, které v kombinaci s vrozenou svůdností odrůdy Merlot umožňuje vinařství vyrábět intenzivně zbarvená, značně koncentrovaná vína, jenž by jinak byla příliš drsná k pití.
Galerie vín Vás srdečně zve na unikátní večer ve společnosti vín od opravdové vinařské legendy právě z oblasti Pomerol – Jeana Pierra Moueixe. Vína přijede představit Stephane Laborie, exportní ředitel této společnosti a budete mít možnost ochutnat vína z jejich skvělého portfolia v čele s ikonickými víny Ch. Trotanoy, Belair Monange a La Fleur Petrus.
DEGUSTACE
14. prosince 2016, 18:00 v Galerii vín - Passage Millenium (V Celnici 10, Praha 1)
- CHÂTEAU BARRAIL DU BLANC, Saint-Emilion Grand Cru 2012.
- CHÂTEAU CHANTALOUETTE, Pomerol 2012
- CHÂTEAU LA GRAVE à POMEROL, Pomerol 2010
- CHÂTEAU LATOUR à POMEROL, Pomerol 2007
- CHÂTEAU CERTAN DE MAY, Pomerol 2006
MENU POMEROL
14. prosince 2016, 20:00, Salon Bellevue – Passage Millenium (V Celnici 10, Praha 1, 6. patro)
Menu připraví Zdeněk Mareš a Jaroslav Finkous.
- Champagne Louis Roederer vintage 2008, Losos z naší udírny, kaviár Sturia, crème fraîche
- Château Belair 2000 – St. Emilion 1er Grand Cru Classé. Terina z telecího brzlíku, šalotková marmeláda
- Château Belair Monange 2009 – St. Emilion 1er Grand Cru Classé. Humr na červeném víně s celerovými kuličkami
- Château La Fleur Pétrus 2005 & 2008 – Pomerol, Srnčí Wellington, gratinovaná řepa, cherry omáčka
- Château Trotanoy 1999 - Pomerol, Fromage/Francouzské sýry
- Château Guiraud 1997 - 1er Cru Classé Sauternes. Ostružinové parfait na perníkové sušence, kávový doutník
Více: www.merlot.cz
Cena celého večera: 4.900,- Kč
Rezervace na [email protected] nebo na [email protected].