0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

VIinařská legenda z Pomerolu

AD
sklenice na víno
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Báječný večer ve společnosti vybraných vín a lahodných pokrmů, to je degustace vín z oblasti Pomerol a luxusní večeře, které se koná 14. prosince 2016 v 18 a 20 hodin v Galerii vín - Passage Millenium (V Celnici 10, Praha 1).

Pomerol & Château Petrus

Pomerol je malá venkovská oblast (nejmenší region v Bordeaux s pouhými 800 hektary) ležící na samém západním okraji regionu St. Émilion, severovýchodně od Libourne. Toto skromné návrší, v jehož středu se nachází Château Pétrus a Château Vieux Certan, je východním prodloužením štěrkovitého terénu Pomerol-Figeac. Vinice se rozprostírají na mírně zvlněných svazích, které se v délce asi 2 km svažují z výšky 40 m nadmořské výšky na pouhých 10 m.

Nejslavnější a nejdražší víno tohoto regionu je Château Petrus. Co dělá z toho vína nejdražší víno na světě? Odpověď nemá nic společného s podnebím – sousední vinice se totiž těší naprosto stejným klimatickým podmínkám. Nejdůležitějším výhodou Château Petrus je půda. Podloží pod vinicemi je anomálií a nazývá se „knoflíková dírka“. Písčito-jílovitá půda dává vínu koncentraci a eleganci, která je spojena s vysokou mineralitou. Sotva 4% z celkových 11,5 hektarů zabírá odrůda Cabernet Franc. Většina z něj se pro Grand Vin nepoužívá (pouze v případě jeho výjimečné kvality) a dá se tedy tvrdit, že Pétrus je téměř 100% Merlot.

Nízký obsah kyselin vytváří z Château Petrus skutečně jemné víno, které v kombinaci s vrozenou svůdností odrůdy Merlot umožňuje vinařství vyrábět intenzivně zbarvená, značně koncentrovaná vína, jenž by jinak byla příliš drsná k pití.

ochutnávání vína

Galerie vín Vás srdečně zve na unikátní večer ve společnosti vín od opravdové vinařské legendy právě z oblasti Pomerol – Jeana Pierra Moueixe. Vína přijede představit Stephane Laborie, exportní ředitel této společnosti a budete mít možnost ochutnat vína z jejich skvělého portfolia v čele s ikonickými víny Ch. Trotanoy, Belair Monange a La Fleur Petrus.

DEGUSTACE

14. prosince 2016, 18:00 v Galerii vín - Passage Millenium (V Celnici 10, Praha 1)

  • CHÂTEAU BARRAIL DU BLANC, Saint-Emilion Grand Cru 2012.
  • CHÂTEAU CHANTALOUETTE, Pomerol 2012
  • CHÂTEAU LA GRAVE à POMEROL, Pomerol 2010
  • CHÂTEAU LATOUR à POMEROL, Pomerol 2007
  • CHÂTEAU CERTAN DE MAY, Pomerol 2006

MENU POMEROL

14. prosince 2016, 20:00, Salon Bellevue – Passage Millenium (V Celnici 10, Praha 1, 6. patro)

Menu připraví Zdeněk Mareš a Jaroslav Finkous.

  • Champagne Louis Roederer vintage 2008, Losos z naší udírny, kaviár Sturia, crème fraîche
  • Château Belair 2000 – St. Emilion 1er Grand Cru Classé. Terina z telecího brzlíku, šalotková marmeláda
  • Château Belair Monange 2009 – St. Emilion 1er Grand Cru Classé. Humr na červeném víně s celerovými kuličkami
  • Château La Fleur Pétrus 2005 & 2008 – Pomerol, Srnčí Wellington, gratinovaná řepa, cherry omáčka
  • Château Trotanoy 1999 - Pomerol, Fromage/Francouzské sýry
  • Château Guiraud 1997 - 1er Cru Classé Sauternes. Ostružinové parfait na perníkové sušence, kávový doutník

Více: www.merlot.cz

Cena celého večera: 4.900,- Kč
Rezervace na diana@merlot.cz nebo na slamova@merlot.cz

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit