Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Voilà! aneb Jak jsme vařili se Stellou

kurz vaření
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Vypravili jsme se na kurz vaření belgické kuchyně pořádaný v sobotu 13. 10. v kuchařské škole Chefparade pivní značkou Stella Artois. Jaké jsou naše dojmy?

 

Kurz vedl v angličtině, prokládané sem tam francouzským slůvkem, šéfkuchař Sébastien Hayot v uvolněné a neformální atmosféře. Bruselský rodák, který sice vystudoval marketing, ale kvůli lásce k vaření změnil obor a posledních deset let vede ve svém rodném městě kurzy v několika kuchařských školách, přijel do Prahy představit typická jídla belgické kuchyně. Ta je ve světě méně známá než francouzská, ale protože Belgičané si dobré jídlo a pití opravdu umějí vychutnat, bylo na co se těšit. Jelikož v Belgii na rozdíl od vinařské Francie vládne kultura piva, jsou i belgická jídla více zemitá a jistou domáckostí jsou nám Čechům vlastně blízká.

škola vaření

Jak už bylo řečeno, Belgie je zemí piva, a proto je logické, že kurz belgické kuchyně probíhal pod záštitou ležáku Stella Artois, u nás asi spolu s pšeničným pivem Hoegaarden nejznámější a nejdostupnější značkou belgického piva. Stella Artois byla v průběhu kurzu pro všechny účastníky dostupná i na čepu, kde ji odborným způsobem do speciálních sklenic točili vyškolení výčepní. A se Stellou jsme i vařili.

pivo a polévka

Jedním z národních belgických jídel jsou slávky neboli les moules, a právě ty jsme připravovali na pivu Stella Artois. Výsledná omáčka byla výrazná, lehce nahořklá, mírně kořeněná a strašně dobrá. Dále jsme vařili další typické jídlo, vol-au-vent (volně přeloženo jako let ve větru) – ve středověku se tak prý jmenovaly vysoké klobouky dam a právě tak tento pokrm z listového těsta původně vypadal.

My jsme směsí dušeného kuřecího masa se žampiony a masovými kuličkami ve smetanové omáčce místo vysokých kulatých soudečků plnili obdélníčky a moc jsme si na nich pochutnali. Kromě dvou výše jmenovaných pokrmů, jsme se ještě naučili připravit salát s rajčaty a smaženými krevetami a pain perdu au speculoos – smaženou briošku s karamelizovanými jablky a zmrzlinou posypanou drobenkou z kořeněných belgických sušenek speculoos.

Celý kurz panovala – i díky čepované Stelle Artois – mezi účastníky výborná nálada.

Pokud si i vy chcete vychutnat speciality belgické kuchyně, můžete se přihlásit do některého z kurzů, které bude od listopadu pořádat škola vaření Chefparade – tentokrát už v češtině pod vedením zkušených místních šéfkuchařů. Stella Artois, tentokrát již v lahvi dobře vychlazená z lednice, u toho nebude chybět!

dezert

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč