Voilà! aneb Jak jsme vařili se Stellou

sdílet:
Vypravili jsme se na kurz vaření belgické kuchyně pořádaný v sobotu 13. 10. v kuchařské škole Chefparade pivní značkou Stella Artois. Jaké jsou naše dojmy?

Kurz vedl v angličtině, prokládané sem tam francouzským slůvkem, šéfkuchař Sébastien Hayot v uvolněné a neformální atmosféře. Bruselský rodák, který sice vystudoval marketing, ale kvůli lásce k vaření změnil obor a posledních deset let vede ve svém rodném městě kurzy v několika kuchařských školách, přijel do Prahy představit typická jídla belgické kuchyně. Ta je ve světě méně známá než francouzská, ale protože Belgičané si dobré jídlo a pití opravdu umějí vychutnat, bylo na co se těšit. Jelikož v Belgii na rozdíl od vinařské Francie vládne kultura piva, jsou i belgická jídla více zemitá a jistou domáckostí jsou nám Čechům vlastně blízká.

Jak už bylo řečeno, Belgie je zemí piva, a proto je logické, že kurz belgické kuchyně probíhal pod záštitou ležáku Stella Artois, u nás asi spolu s pšeničným pivem Hoegaarden nejznámější a nejdostupnější značkou belgického piva. Stella Artois byla v průběhu kurzu pro všechny účastníky dostupná i na čepu, kde ji odborným způsobem do speciálních sklenic točili vyškolení výčepní. A se Stellou jsme i vařili.

Jedním z národních belgických jídel jsou slávky neboli les moules, a právě ty jsme připravovali na pivu Stella Artois. Výsledná omáčka byla výrazná, lehce nahořklá, mírně kořeněná a strašně dobrá. Dále jsme vařili další typické jídlo, vol-au-vent (volně přeloženo jako let ve větru) – ve středověku se tak prý jmenovaly vysoké klobouky dam a právě tak tento pokrm z listového těsta původně vypadal. My jsme směsí dušeného kuřecího masa se žampiony a masovými kuličkami ve smetanové omáčce místo vysokých kulatých soudečků plnili obdélníčky a moc jsme si na nich pochutnali. Kromě dvou výše jmenovaných pokrmů, jsme se ještě naučili připravit salát s rajčaty a smaženými krevetami a pain perdu au speculoos – smaženou briošku s karamelizovanými jablky a zmrzlinou posypanou drobenkou z kořeněných belgických sušenek speculoos.

Celý kurz panovala – i díky čepované Stelle Artois – mezi účastníky výborná nálada.

Pokud si i vy chcete vychutnat speciality belgické kuchyně, můžete se přihlásit do některého z kurzů, které bude od listopadu pořádat škola vaření Chefparade – tentokrát už v češtině pod vedením zkušených místních šéfkuchařů. Stella Artois, tentokrát již v lahvi dobře vychlazená z lednice, u toho nebude chybět!

 

 

 

Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit