Všechny velikonoční chutě

Všechny velikonoční chutě
sdílet:
Mazanec, beránek, jehněčí, nádivka… Jak chutnají vaše Velikonoce?

Květnou nedělí včera začal tzv. pašijový týden. Křesťané si během něj připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, proto je pro ně tento svátek důležitější než Vánoce. Pro nevěřící se však Velikonoce podobně jako Vánoce proměnily ze svatých svátků na svátky jídla. Pro většinu domácností proto tento týden neznamená blížící se konec půstu, ačkoli i dnes se připravuje a peče spousta jídel, která mají svoji tradici v křesťanské historii. Každá příležitost potkat se společně u dobrého jídla je vítaná. Jaké jsou nejtypičtější pokrmy, které se v následujících dnech objeví na prostřeném stole?

Špenát, sušený hrách a zelený hrášek, kopřivy, saláty


Na Zelený čtvrtek vede zelená strava. A je jedno, jestli je to luštěninová polévka z hrachu, špenát, který se zazelená v těstovinách stejně chutně jako kopřivy, nebo třeba křupavé a svěží saláty. Zelená je barva jara a našemu zdraví dělá dobře.

Tip na jídlo: špenát a rukola s bylinkovou frittatou



Mazanec a beránek


Hospodyně ho tradičně spolu s beránkem pekly na Bílou sobotu, která symbolizuje den, kdy Ježíšovo tělo leželo v hrobě. Z kynutého těsta, které je díky spoustě vajec a másla krásně hebké a vláčné, nemusíte vytvarovat jen typický velký kulatý mazanec s křížem uprostřed. Mazancové těsto můžete péct v muffinových formičkách, tvarovat jako ptáčky či zajíčky nebo z něj dělat menší bochánky. I beránek může dostat jinou podobu. Stejné těsto bez obav nalijte do formy na velikonočního zajíčka.

Tip na snadné pečení bez kynutí: tvarohový mazanec
Tip na beránka z cukrárny: šlehačkový beránek

Velikonoční nádivka


Nádivka má různá krajová jména – hlavička, velikonoční svítek, sekanice nebo nadívanina. V minulosti byla jejím základem krupicová kaše, dnes je to pečivo nebo strouhanka. Co však v nádivce nikdy nechybělo a nechybí ani dnes, jsou mladé bylinky, kopřivy a zelené lístky. Maso se do nádivky přidává podle potřeby. Obvykle je uzené. Nádivky jsou skvělé i zastudena.

Tip na jídlo: nádivka se sádlem, kopřivami a uzeným bůčkem

Jehněčí, kůzlečí, králičí a další mladé maso


Také jste si všimli, že jaro má pozitivní vliv na spoustu věcí? Kromě naší nálady vylepšuje i maso, které je nyní kvalitní, lahodné a křehké. Třeba jehněčí má sezonu dvakrát za rok, teď na jaře a pak před zimou na podzim. Kůzlečí považovaly naše babičky za sváteční jídlo. Skvěle se tedy hodí k velikonočnímu hodování. Jarní masa doplňte lehkými saláty a sezonními přílohami. Jsou dobrá sama o sobě a sluší jim jednoduchá úprava.

Tip na sváteční oběd: jehněčí pečené na víně
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit