Nová registrace Zapomenuté heslo

Všechny chutě Velikonoc: od mazance, přes jidáše a nádivku až po beránka

Jarmila Černá
18. 7. 2014
Jidáše
Apetit

Květnou nedělí začíná takzvaný pašijový týden. Křesťané si během něj připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, proto je pro ně tento svátek důležitější než Vánoce. Pro nevěřící se však Velikonoce podobně jako Vánoce proměnily ze svatých svátků na svátky jídla. Co si na Velikonce tradičního upéct a uvařit?

Tento týden neznamená blížící se konec půstu, ačkoli i dnes se připravuje a peče spousta jídel, která mají svoji tradici v křesťanské historii. Každá příležitost potkat se společně u dobrého jídla je vítaná. Jaké jsou nejtypičtější pokrmy, které se v následujících dnech objeví na prostřeném stole?

Špenát, sušený hrách a zelený hrášek, kopřivy, saláty


Na Zelený čtvrtek vede zelená strava. A je jedno, jestli je to luštěninová polévka z hrachu, špenát, který se zazelená v těstovinách stejně chutně jako kopřivy, nebo třeba křupavé a svěží saláty. Zelená je barva jara a našemu zdraví dělá dobře.

Špenát a rukola s bylinkovou frittatou

< 30 min
3.4(25x)
Přečíst recept

Mazanec a beránek

Hospodyně ho tradičně spolu s beránkem pekly na Bílou sobotu, která symbolizuje den, kdy Ježíšovo tělo leželo v hrobě. Z kynutého těsta, které je díky spoustě vajec a másla krásně hebké a vláčné, nemusíte vytvarovat jen typický velký kulatý mazanec s křížem uprostřed.

  • Mazancové těsto můžete péct v muffinových formičkách, tvarovat jako ptáčky či zajíčky nebo z něj dělat menší bochánky.
  • I tradiční velikonoční beránek může dostat jinou podobu. Stejné těsto bez obav nalijte do formy na velikonočního zajíčka.

Pletený mazanec

Pletený mazanec

> 120 min
4.6(9x)
Přečíst recept

Velikonoční nádivka


Nádivka má různá krajová jména – hlavička, velikonoční svítek, sekanice nebo nadívanina. V minulosti byla jejím základem krupicová kaše, dnes je to pečivo nebo strouhanka. Co však v nádivce nikdy nechybělo a nechybí ani dnes, jsou mladé bylinky, kopřivy a zelené lístky. Maso se do nádivky přidává podle potřeby. Obvykle je uzené. Nádivky jsou skvělé i zastudena

Jehněčí, kůzlečí, králičí a další mladé maso

Také jste si všimli, že jaro má pozitivní vliv na spoustu věcí? Kromě naší nálady vylepšuje i maso, které je nyní kvalitní, lahodné a křehké. Třeba jehněčí má sezonu dvakrát za rok, teď na jaře a pak před zimou na podzim.

  • Kůzlečí považovaly naše babičky za sváteční jídlo. Skvěle se tedy hodí k velikonočnímu hodování.
  • Jarní masa doplňte lehkými saláty a sezonními přílohami. Jsou dobrá sama o sobě a sluší jim jednoduchá úprava.
  • Tip na sváteční oběd: jehněčí pečené na víně

Sdílet článek

    • Apis PICK’N’MIX termoregulační sprej na vlasy SPF15, 150 ml
    • 230 Kč 329 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Nacomi Next Level vitamín c 15% 30 ml
    • 139 Kč 199 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Resibo Sun Resibo Sun lehký krém na obličej a tělo SPF50
    • 249 Kč 360 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Hebe Cosmetics Glowing Body Lotion rozjasňující tělový balzám, 150 ml
    • 125 Kč 179 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Bielenda SupremeLab ochranný hydratační a vyživující elixír s komplexem NMF, 50 ml
    • 328 Kč 469 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Související články