0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Všechny velikonoční chutě

Všechny velikonoční chutě
sdílet:
Mazanec, beránek, jehněčí, nádivka… Jak chutnají vaše Velikonoce?

Květnou nedělí včera začal tzv. pašijový týden. Křesťané si během něj připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, proto je pro ně tento svátek důležitější než Vánoce. Pro nevěřící se však Velikonoce podobně jako Vánoce proměnily ze svatých svátků na svátky jídla. Pro většinu domácností proto tento týden neznamená blížící se konec půstu, ačkoli i dnes se připravuje a peče spousta jídel, která mají svoji tradici v křesťanské historii. Každá příležitost potkat se společně u dobrého jídla je vítaná. Jaké jsou nejtypičtější pokrmy, které se v následujících dnech objeví na prostřeném stole?

Špenát, sušený hrách a zelený hrášek, kopřivy, saláty


Na Zelený čtvrtek vede zelená strava. A je jedno, jestli je to luštěninová polévka z hrachu, špenát, který se zazelená v těstovinách stejně chutně jako kopřivy, nebo třeba křupavé a svěží saláty. Zelená je barva jara a našemu zdraví dělá dobře.

Tip na jídlo: špenát a rukola s bylinkovou frittatou



Mazanec a beránek


Hospodyně ho tradičně spolu s beránkem pekly na Bílou sobotu, která symbolizuje den, kdy Ježíšovo tělo leželo v hrobě. Z kynutého těsta, které je díky spoustě vajec a másla krásně hebké a vláčné, nemusíte vytvarovat jen typický velký kulatý mazanec s křížem uprostřed. Mazancové těsto můžete péct v muffinových formičkách, tvarovat jako ptáčky či zajíčky nebo z něj dělat menší bochánky. I beránek může dostat jinou podobu. Stejné těsto bez obav nalijte do formy na velikonočního zajíčka.

Tip na snadné pečení bez kynutí: tvarohový mazanec
Tip na beránka z cukrárny: šlehačkový beránek

Velikonoční nádivka


Nádivka má různá krajová jména – hlavička, velikonoční svítek, sekanice nebo nadívanina. V minulosti byla jejím základem krupicová kaše, dnes je to pečivo nebo strouhanka. Co však v nádivce nikdy nechybělo a nechybí ani dnes, jsou mladé bylinky, kopřivy a zelené lístky. Maso se do nádivky přidává podle potřeby. Obvykle je uzené. Nádivky jsou skvělé i zastudena.

Tip na jídlo: nádivka se sádlem, kopřivami a uzeným bůčkem

Jehněčí, kůzlečí, králičí a další mladé maso


Také jste si všimli, že jaro má pozitivní vliv na spoustu věcí? Kromě naší nálady vylepšuje i maso, které je nyní kvalitní, lahodné a křehké. Třeba jehněčí má sezonu dvakrát za rok, teď na jaře a pak před zimou na podzim. Kůzlečí považovaly naše babičky za sváteční jídlo. Skvěle se tedy hodí k velikonočnímu hodování. Jarní masa doplňte lehkými saláty a sezonními přílohami. Jsou dobrá sama o sobě a sluší jim jednoduchá úprava.

Tip na sváteční oběd: jehněčí pečené na víně
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit