Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Všechny chutě Velikonoc: od mazance, přes jidáše a nádivku až po beránka

Jidáše
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květnou nedělí začíná takzvaný pašijový týden. Křesťané si během něj připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, proto je pro ně tento svátek důležitější než Vánoce. Pro nevěřící se však Velikonoce podobně jako Vánoce proměnily ze svatých svátků na svátky jídla. Co si na Velikonce tradičního upéct a uvařit?

Tento týden neznamená blížící se konec půstu, ačkoli i dnes se připravuje a peče spousta jídel, která mají svoji tradici v křesťanské historii. Každá příležitost potkat se společně u dobrého jídla je vítaná. Jaké jsou nejtypičtější pokrmy, které se v následujících dnech objeví na prostřeném stole?

Špenát, sušený hrách a zelený hrášek, kopřivy, saláty


Na Zelený čtvrtek vede zelená strava. A je jedno, jestli je to luštěninová polévka z hrachu, špenát, který se zazelená v těstovinách stejně chutně jako kopřivy, nebo třeba křupavé a svěží saláty. Zelená je barva jara a našemu zdraví dělá dobře.

Mazanec a beránek

Hospodyně ho tradičně spolu s beránkem pekly na Bílou sobotu, která symbolizuje den, kdy Ježíšovo tělo leželo v hrobě. Z kynutého těsta, které je díky spoustě vajec a másla krásně hebké a vláčné, nemusíte vytvarovat jen typický velký kulatý mazanec s křížem uprostřed.

  • Mazancové těsto můžete péct v muffinových formičkách, tvarovat jako ptáčky či zajíčky nebo z něj dělat menší bochánky.
  • I tradiční velikonoční beránek může dostat jinou podobu. Stejné těsto bez obav nalijte do formy na velikonočního zajíčka.

Velikonoční nádivka


Nádivka má různá krajová jména – hlavička, velikonoční svítek, sekanice nebo nadívanina. V minulosti byla jejím základem krupicová kaše, dnes je to pečivo nebo strouhanka. Co však v nádivce nikdy nechybělo a nechybí ani dnes, jsou mladé bylinky, kopřivy a zelené lístky. Maso se do nádivky přidává podle potřeby. Obvykle je uzené. Nádivky jsou skvělé i zastudena

Jehněčí, kůzlečí, králičí a další mladé maso

Také jste si všimli, že jaro má pozitivní vliv na spoustu věcí? Kromě naší nálady vylepšuje i maso, které je nyní kvalitní, lahodné a křehké. Třeba jehněčí má sezonu dvakrát za rok, teď na jaře a pak před zimou na podzim.

  • Kůzlečí považovaly naše babičky za sváteční jídlo. Skvěle se tedy hodí k velikonočnímu hodování.
  • Jarní masa doplňte lehkými saláty a sezonními přílohami. Jsou dobrá sama o sobě a sluší jim jednoduchá úprava.
  • Tip na sváteční oběd: jehněčí pečené na víně
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...