Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Výstava Krmě – jídlo – žrádlo

Výstava Krmě – jídlo – žrádlo
sdílet:
Zajímá vás, co se jedlo za Rakouska-Uherska? Výstava v pražském Národopisném muzeu – Musaionu představuje gastronomii druhé poloviny 19. století.

Nahlédněte pod pokličku stravy našich předků. Dávno snědené jídlo na výstavě neuvidíte, zato vám je přiblíží různé předměty, které se k dané době vztahují nebo ji symbolizují. Jak uvedl komisař Petr Janeček, výstava se nezabývá jen jídlem a jeho konzumováním, ale také jeho přípravou. Uvidíte proto různé pomůcky, i prostírání, které používali lidé různých sociálních vrstev v druhé polovině 19. století. Dozvíte se, jak lidé nahrazovali pšeničnou a žitnou mouku, které patřily k dražším. Když byla nouze, vzaly kuchařky zavděk i mletými žaludy, kaštany nebo třeba stromovou kůrou. S nedostatkem zeleniny zas vypomohly divoké byliny jako kopřivy, lebeda či šťovík. Expozice představí také recepty a kuchařky včetně publikací proslulé Magdaleny Dobromily Rettigové.

Výstava trvá až do 18. srpna 2013. Prohlédnout si ji můžete v Národopisném muzeu – Musaionu, který najdete v Letohrádku Kinských v Praze 5. Více na www.nm.cz

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč