0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Výstava Krmě – jídlo – žrádlo

Výstava Krmě – jídlo – žrádlo
sdílet:
Zajímá vás, co se jedlo za Rakouska-Uherska? Výstava v pražském Národopisném muzeu – Musaionu představuje gastronomii druhé poloviny 19. století.

Nahlédněte pod pokličku stravy našich předků. Dávno snědené jídlo na výstavě neuvidíte, zato vám je přiblíží různé předměty, které se k dané době vztahují nebo ji symbolizují. Jak uvedl komisař Petr Janeček, výstava se nezabývá jen jídlem a jeho konzumováním, ale také jeho přípravou. Uvidíte proto různé pomůcky, i prostírání, které používali lidé různých sociálních vrstev v druhé polovině 19. století. Dozvíte se, jak lidé nahrazovali pšeničnou a žitnou mouku, které patřily k dražším. Když byla nouze, vzaly kuchařky zavděk i mletými žaludy, kaštany nebo třeba stromovou kůrou. S nedostatkem zeleniny zas vypomohly divoké byliny jako kopřivy, lebeda či šťovík. Expozice představí také recepty a kuchařky včetně publikací proslulé Magdaleny Dobromily Rettigové.

Výstava trvá až do 18. srpna 2013. Prohlédnout si ji můžete v Národopisném muzeu – Musaionu, který najdete v Letohrádku Kinských v Praze 5. Více na www.nm.cz

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč