Nahlédněte pod pokličku stravy našich předků. Dávno snědené jídlo na výstavě neuvidíte, zato vám je přiblíží různé předměty, které se k dané době vztahují nebo ji symbolizují. Jak uvedl komisař Petr Janeček, výstava se nezabývá jen jídlem a jeho konzumováním, ale také jeho přípravou. Uvidíte proto různé pomůcky, i prostírání, které používali lidé různých sociálních vrstev v druhé polovině 19. století. Dozvíte se, jak lidé nahrazovali pšeničnou a žitnou mouku, které patřily k dražším. Když byla nouze, vzaly kuchařky zavděk i mletými žaludy, kaštany nebo třeba stromovou kůrou. S nedostatkem zeleniny zas vypomohly divoké byliny jako kopřivy, lebeda či šťovík. Expozice představí také recepty a kuchařky včetně publikací proslulé Magdaleny Dobromily Rettigové.
Výstava trvá až do 18. srpna 2013. Prohlédnout si ji můžete v Národopisném muzeu – Musaionu, který najdete v Letohrádku Kinských v Praze 5. Více na www.nm.cz
Výstava Krmě – jídlo – žrádlo
30.05.2013
Zajímá vás, co se jedlo za Rakouska-Uherska? Výstava v pražském
Národopisném muzeu – Musaionu představuje gastronomii druhé poloviny 19.
století.