0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Výstava Krmě – jídlo – žrádlo

Výstava Krmě – jídlo – žrádlo
sdílet:
Zajímá vás, co se jedlo za Rakouska-Uherska? Výstava v pražském Národopisném muzeu – Musaionu představuje gastronomii druhé poloviny 19. století.

Nahlédněte pod pokličku stravy našich předků. Dávno snědené jídlo na výstavě neuvidíte, zato vám je přiblíží různé předměty, které se k dané době vztahují nebo ji symbolizují. Jak uvedl komisař Petr Janeček, výstava se nezabývá jen jídlem a jeho konzumováním, ale také jeho přípravou. Uvidíte proto různé pomůcky, i prostírání, které používali lidé různých sociálních vrstev v druhé polovině 19. století. Dozvíte se, jak lidé nahrazovali pšeničnou a žitnou mouku, které patřily k dražším. Když byla nouze, vzaly kuchařky zavděk i mletými žaludy, kaštany nebo třeba stromovou kůrou. S nedostatkem zeleniny zas vypomohly divoké byliny jako kopřivy, lebeda či šťovík. Expozice představí také recepty a kuchařky včetně publikací proslulé Magdaleny Dobromily Rettigové.

Výstava trvá až do 18. srpna 2013. Prohlédnout si ji můžete v Národopisném muzeu – Musaionu, který najdete v Letohrádku Kinských v Praze 5. Více na www.nm.cz

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit