Nahlédněte pod pokličku stravy našich předků. Dávno snědené jídlo na výstavě neuvidíte, zato vám je přiblíží různé předměty, které se k dané době vztahují nebo ji symbolizují.
Jak uvedl komisař Petr Janeček, výstava se nezabývá jen jídlem a jeho
konzumováním, ale také jeho přípravou. Uvidíte proto různé pomůcky, i prostírání,
které používali lidé různých sociálních vrstev v druhé polovině 19.
století. Dozvíte se, jak lidé nahrazovali pšeničnou a žitnou mouku,
které patřily k dražším. Když byla nouze, vzaly kuchařky zavděk i
mletými žaludy, kaštany nebo třeba stromovou kůrou. S nedostatkem
zeleniny zas vypomohly divoké byliny jako kopřivy, lebeda či šťovík.
Expozice představí také recepty a kuchařky včetně publikací proslulé Magdaleny Dobromily Rettigové.
Výstava trvá až do 18. srpna 2013. Prohlédnout si ji můžete v
Národopisném muzeu – Musaionu, který najdete v Letohrádku Kinských v
Praze 5. Více na www.nm.cz
Výstava Krmě – jídlo – žrádlo
Zajímá vás, co se jedlo za Rakouska-Uherska? Výstava v pražském
Národopisném muzeu – Musaionu představuje gastronomii druhé poloviny 19.
století.