0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vystrojte si tradiční štědrovečerní večeři

vánoční cukroví
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Ke stolu usedněte s první hvězdou na obloze, prostřete pro pocestného, nezapomeňte na šupinky pro štěstí, naservírujte devatero pokrmů, poděkujte za všechno dobré a v průběhu večera se od slavnostního stolu nevzdalujte. Tak se slavily Vánoce kdysi, a v nejedné rodině se tak slaví i dnes – bez televize, bez shonu a stresu, s rodinou, s pokorou, a hlavně v klidu.

Slavnostní večeře začínala v okamžiku, kdy na obloze vyšla první hvězda. Počet hostů u stolu nesměl být lichý, to podle pověry nevěstilo nic dobrého. Proto zvali ke štědrovečernímu stolu dalšího hosta nebo alespoň prostřeli pro někoho, kdo by mohl náhodou přijít.

Schovejte šupiny, neodcházejte od stolu a popřejte si štěstí a zdraví

Stůl byl vždy slavnostně upraven, pod talíře se dávaly mince nebo rybí šupiny pro štěstí. Štědrovečerní stůl byl stůl hojnosti, proto bylo někde zvykem položit na stůl ošatku se všemi plodinami, které dala zahrada, pole i les. Přidávala se i sklenice s medem.

Podblíž stolu si hospodyně připravila mísy s jídlem, aby neporušila starou pověru, že během jídla nesmí nikdo vstávat. Hrozilo by totiž, že příští rok nezůstane rodina pospolu. Jinde zase ze stejných důvodů omotali nohy stolu řetězem a uzamkli jej.

Před veřeří se všichni společně pomodlili, poděkovali za všechno dobré a prosili o požehnání do příštího roku. Často bylo součástí modlitby i přání, aby se všichni zase sešli ve zdraví o příštích Vánocích.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit