0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vystrojte si tradiční štědrovečerní večeři

vánoční cukroví
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Ke stolu usedněte s první hvězdou na obloze, prostřete pro pocestného, nezapomeňte na šupinky pro štěstí, naservírujte devatero pokrmů, poděkujte za všechno dobré a v průběhu večera se od slavnostního stolu nevzdalujte. Tak se slavily Vánoce kdysi, a v nejedné rodině se tak slaví i dnes – bez televize, bez shonu a stresu, s rodinou, s pokorou, a hlavně v klidu.

Slavnostní večeře začínala v okamžiku, kdy na obloze vyšla první hvězda. Počet hostů u stolu nesměl být lichý, to podle pověry nevěstilo nic dobrého. Proto zvali ke štědrovečernímu stolu dalšího hosta nebo alespoň prostřeli pro někoho, kdo by mohl náhodou přijít.

Schovejte šupiny, neodcházejte od stolu a popřejte si štěstí a zdraví

Stůl byl vždy slavnostně upraven, pod talíře se dávaly mince nebo rybí šupiny pro štěstí. Štědrovečerní stůl byl stůl hojnosti, proto bylo někde zvykem položit na stůl ošatku se všemi plodinami, které dala zahrada, pole i les. Přidávala se i sklenice s medem.

Podblíž stolu si hospodyně připravila mísy s jídlem, aby neporušila starou pověru, že během jídla nesmí nikdo vstávat. Hrozilo by totiž, že příští rok nezůstane rodina pospolu. Jinde zase ze stejných důvodů omotali nohy stolu řetězem a uzamkli jej.

Před veřeří se všichni společně pomodlili, poděkovali za všechno dobré a prosili o požehnání do příštího roku. Často bylo součástí modlitby i přání, aby se všichni zase sešli ve zdraví o příštích Vánocích.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč