0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem

Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem
sdílet:
Po suchém únoru přichází období jarních detoxů. Věděli jste, že zelený ječmen je multifunkčním pomocníkem při očistě organismu? Obsahuje cenné přírodní složky podporující fungování metabolismu, čímž ale jeho blahodárný vliv zdaleka nekončí. Podívejte se s námi na původ, zpracování a účinky mladého ječmene, který je znám pro své bohaté antioxidační účinky.

Co je zelený ječmen?

Zelený ječmen patří mezi superpotraviny s multifunkčním vlivem na naše zdraví. Vzhledem ke sklizni před dozráním je rovněž označován jako mladý ječmen a je zpracován ze známé suroviny – ječmene setého. Ve fázi rozpuku před finálním dozráním plodiny obsahuje ječmen nejvíce tělu prospěšných látek a díky cenným antioxidačním účinkům ho řadíme na první příčky v detoxikačních procedurách. Prvním krokem při zpracování mladého ječmene je sklizeň nezralých klasů, které v této fázi připomínají spíše travnaté listy. Lístky se následně očistí, vylisují a vysuší, čímž vzniká známý zelený prášek, který v této podobě můžeme zakoupit v prodejnách zdravé výživy, lékárně nebo jej nabízí mnoho specializovaných e-shopů.

Mladý ječmen: zázračný detox organismu

Můžeme jej označit za krále detoxu, proto by rozhodně neměl chybět v jarních očistných kúrách. Jemný zelený prášek je znám pro své bohaté protizánětlivé účinky, čímž pomáhá našemu tělu bojovat s různými typy infekcí a bakterií. Obsahuje široké spektrum vitaminů (B, C, E, K), bohatý je také na minerální látky (měď, železo, vápník, fosfor, draslík, hořčík). Mimo jiné obsahuje též vlákninu, beta-karoten, látky cholin a chlorofyl a aminokyseliny. Užívání zeleného ječmene prokazatelně zlepšuje funkci metabolismu a podporuje správné fungování nervové soustavy. Tím však lázeňská kúra zeleného ječmene nekončí. Patří též mezi pomocníky v boji proti onemocněním způsobeným vysokým cholesterolem, špatnou funkcí jater nebo překyselením organismu.

Jak užívat zelený ječmen?

Nejsnazší možností užívání je rozpuštění uvedeného množství ve vodě. Výsledkem je zelený nápoj určený k přímé konzumaci. Existují však různé zábavnější metody, jak tuto superpotravinu zařadit do denního jídelníčku. Začněte den snídaní s mladým ječmenem a přidejte lžičku zeleného prášku do oblíbené granoly nebo snídaňové kaše. Přidat jej můžete také do salátů nebo jiných oblíbených studených pokrmů. Zelený ječmen však nikdy nepřidávejte do teplých jídel s teplotou nad 45 stupňů. Překročením zmíněné teploty dochází k zániku uvedených blahodárných účinků tohoto daru přírody.  

Související články

Ten jediný pravý! Salát Caesar
  • Tipy a triky

Ten jediný pravý! Salát Caesar

Udělejte si doma nejslavnější salát na světě tak, jak se patří. Populární kuchař Filip Sajler vás naučí správný postup a vysvětlí, jaké suroviny použít.         ...
Obilná alternativa mléka z rýže, špaldy nebo ovsa
  • Tipy a triky

Obilná alternativa mléka z rýže, špaldy nebo ovsa

Intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr. Spolu s alergií na mléko jsou příčinami, proč výrobci přicházejí s alternativami jako jsou bezlakotózová mléka nebo nápoje rostlinného původu. Mléko totiž trápí značnou část...
3 nápady, jak si usnadnit jarní detox
  • Zajímavosti

3 nápady, jak si usnadnit jarní detox

Nenabízíme vám návod na detox krok za krokem. Máme pro vás pomůcky, které vám mohou pomoci nastartovat na jaře tělo a přinést zdravější návyky do všedního dne. Všechny jsou jen dočasné, mají podpořit váš záměr restartovat tělo, odstranit z...
Co se děje v těle při detoxikaci?
  • Zajímavosti

Co se děje v těle při detoxikaci?

Co je detoxikace organismu? Jednoduše řečeno jde o očistu těla od škodlivin. Detoxikace není žádná novinka, využívá se již tisíce let. Přirozeně se o detoxikační procesy starají játra, ledviny a střeva, můžou se však dostat do bodu, ve...
Překyselený organismus: Jak jej rozpoznat i porazit
  • Zajímavosti

Překyselený organismus: Jak jej rozpoznat i porazit

Trápí vás únava, střevní potíže či zhoršené trávení, kožní vyrážky, pálení žáhy a cítíte tlak v žaludku? Jedna z příčin může být překyselení organismu. Poradíme vám, jak se s překyselením vyrovnat, jak mu příště předejít a proč jej začít...
Jídlo jako cenný antioxidant
  • Zajímavosti

Jídlo jako cenný antioxidant

Co si představit pod pojmem oxidace organismu?Na lidský organismus působí nespočet vnějších i vnitřních vlivů, z nichž některé můžeme sami ovlivnit. Oxidace vzniká na základě tzv. oxidačního stresu, který je mimo jiné způsoben...
3 nápady, jak si usnadnit jarní detox
  • Zajímavosti

3 nápady, jak si usnadnit jarní detox

Nenabízíme vám návod na detox krok za krokem. Máme pro vás pomůcky, které vám mohou pomoci nastartovat na jaře tělo a přinést zdravější návyky do všedního dne. Všechny jsou jen dočasné, mají podpořit váš záměr restartovat tělo, odstranit z...
7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem
  • Zajímavosti

7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem

Máte pravdu, žádné skutečně zázračné suroviny, které by vyřešily veškeré zdravotní problémy, neexistují, ovšem konzumací surovin z našeho seznamu můžete svému tělu a jeho správnému fungování opravdu prospět.BrusinkyMalé červené kuličky v...
Potraviny, které působí blahodárně na naše střeva i mozek
  • Tipy a triky

Potraviny, které působí blahodárně na naše střeva i mozek

Střevům se přezdívá „druhý mozek“. Nejenže mají na starosti trávení, ale velkou měrou ovlivňují i psychiku a zdraví. Vydejte se s námi na cestu do hlubin lidského organismu: prozradíme, jak střeva ovlivňují náš každodenní život a které...
Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát
  • Zajímavosti

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. Prozradíme vá, proč byste si měli vzít rukavice a jít kopřivě vstříc, i za cenu popálení. Tato bojovná bylina je lahodná a ještě má blahodárné zdravotní účinky. Jaké, kdy a kde kopřivy...

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit