0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyznáte se v octech? Vyberte ten správný!

AD
ocet
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Tváří se skromně, v kuchyni s ním však dokážete divy. A stačí tak málo! Zajímavý recept, čerstvé suroviny a při výběru octa sáhnout po tom správném druhu... Přestože jich existuje více, v českých domácnostech většinou najdete pouze standardní variantu lihového octa. Pozvěte do kuchyně i ty další – ovocné.

Asi každý z nás má doma alespoň jednu lahev octa. Ale věděli jste, že octů existuje mnoho typů a pro různé kuchyňské úpravy se hodí pokaždé jiný?

Nakládat a zavařovat s lihovým octem

Když se řekne ocet, vybavíme si většinou kvasný lihový. Je nezbytným pomocníkem, jehož pozice v kuchyni je téměř neotřesitelná. Neobejde se bez něj okurkový nálev ani konzervace dalších produktů ze zahrady či farmářských trhů. 

  • Pokud se tedy chystáte zavařovat či nakládat, vsaďte na klasický 8% ocet. Některé tradiční octy, jako třeba Bzenecký ocet, obsahují i další látky jako například estragon či karamel, které vůni i chuť vašich domácích nálevů výrazně ovlivní.
  • Při výběru octa na nakládání  vždy raději sáhněte po ověřené značce, ať vás nepřekvapí rozměklé, šedé a chuťově odlišné okurky, než na jaké jste byli zvyklí! Přečtěte si několik tipů v užitečném rádci.

Salátovým zálivkám vévodí jablečný

Recepty na pokrmy ze studené kuchyně mají svá specifika. Chuť čerstvých a křupavých ingrediencí v různých zeleninových salátech je většinou potřeba podpořit a zvýraznit. V této situaci vám nejlépe poslouží svěží jablečný ocet. Jeho výraznější, ostrá chuť dodá salátovým zálivkám patřičný šmrnc, a získáte tak vynikající přílohu například ke grilovanému masu.

  • Jablečný ocet však využijete i při samotném grilování. Zkuste ho použít třeba do marinády při nakládání masa, nejvíc mu sluší společnost vepřového. Odvděčí se vám křehkými sousty a jemnou chutí.
  • Do třetice všeho dobrého vám prokáže skvělou službu při přípravě dresinků a dipů, ta bude s jablečným octem rychlá a výsledek dokonalý. Ke kvalitnímu oleji jednoduše přidejte bylinky, sůl, pepř a v kombinaci s jablečným octem se nemusíte bát použít ani nejrůznější druhy hořčice, česnek, kopr, a dokonce i med.

Téměř dvě stovky dalších zajímavých nápadů najdete na blogu o vaření s octem, kam novými recepty přispívají známé foodbloggerky.

ocet

Speciál na saláty s chutí bylinek již připraven

Příprava salátů už nemůže být jednodušší. Se speciálním salátovým octem s chutí bylinek můžete v kuchyni doslova čarovat. Přitom kouzlo správného dochucení salátů spočívá ve směsi lihového a vinného octa v kombinaci s vyváženou chutí vybraných bylinek.

  • Zapomeňte na nevydařené experimenty, salátový ocet pouze smíchejte s kvalitním olivovým olejem a špetkou cukru a jedinečnou zálivku můžete ihned servírovat svým hostům.

Bílá a červená symbolizují vinný ocet

Oba druhy vinného octa se uplatní především ve studené kuchyni.

  • Receptům z ryb, mořských plodů či středomořské kuchyni bude slušet ocet z bílého vína.
  • Naopak ten z vína červeného je určen spíše do zálivek, omáček nebo domácích majonéz. Inspiraci pro výběr správného druhu najdete v našich konkrétních tipech.

Balzamikový ocet servírujte s jídlem přímo na stůl

Výborně se totiž hodí k finálnímu dochucování pokrmů přímo na talíři. A to díky jemnější, lehce nasládlé chuti, kterou se liší od jiných typů octů.

  • Můžete jím zakápnout připravené čerstvé ovoce, balzamikový ocet ozvláštní dezerty a zmrzlinu, nebo jej zkombinujte s různými druhy sýrů. Najdete ho ve dvou podobách.
  • Originál Balsamico ocet z Modeny dochutí pravé italské rizoto, tradiční italské caprese, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem.
  • A S octem Balsamico crema s jemnou sladkokyselou chutí v podobě husté krémové polevy finálně dozdobíte dezerty, zmrzliny, nebo také sýry.

Inspirujte se novými recepty od oceňovaných českých food bloggerek v magazínu www.milujemeocet.cz.

Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit