0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Za vůní dálek: Pokrmy tradiční kostarické kuchyně

alex-ip
ZDROJ: alex-ip
sdílet:

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kostarika. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni!

Hlavními surovinami na Kostarice jsou rýže a fazole, které tvoří základ pro většinu pokrmů nebo se podávají jako příloha. Pokrmy jsou vydatné, prosté a přesto chutné.

  • Hojně se využívá také exotické ovoce a zelenina, nejvíce plantains – zelené banány, které se využívají celé – od sladkého vnitřku po listy, ve kterých se připravuje maso.
  • Nebo kořenová hlíza maniok, se kterou se pracuje jako s brambory.
  • Kostarika byla první zemí středoamerického území, která začala exportovat kávu a banány do celého světa. Dodnes tyto dvě plodiny tvoří podstatnou část hospodářství.
  • Co se týče bylinek a koření, kostarická jídla voní po koriandru, chilli, římském kmínu.
  • Z masa zde můžete ochutnat vepřové, kůzlečí, kuřecí, hovězí i ryby.

Gallo Pinto

Gallo pinto je snídaňový pokrm. Základ tvoří červené fazole s rýží, osmažené na cibuli, které se dochutí koriandrem a speciální salsou Lizano. Někdy se přidává ještě červená paprika. Smícháním všech ingrediencí vznikne snídaně plná barev. Tu doplňuje toust, vajíčka a někdy smažený plantain.

  • Název jídla odkazuje na barevnost, v překladu totiž znamená ‚skvrnitý kohout‘.
  • O původ tohoto jídla se s Kostarikou pře Nikaragua. Aby si svůj pokrm Kostaričané obhájili, vyhlásili Nikarague ‚válku‘ spočívající v soutěži o uvařeném množství Gallo Pinto.
  • Jednou se ale do Guinnessovy knihy rekordů zapsala Kostarika, po druhé zase Nikaragua. Spor je tedy dosud nevyjasněný, Gallo Pinto patří do tradičních kuchyní obou zemí.

Casado

Casado je pokrm, který je typický pro kuchyni celé Střední Ameriky. Najdeme ho tedy i v té kostarické. Když si v tamní restauraci Casado objednáte, dostanete obložený talíř s fazolemi a rýží s masem (hovězí, kuřecí, vepřové, ale také rybí), smaženými banány plantain, zeleninovým salátem, tortillami, hranolky…

  • Bývá k němu servírována také polévka a nezbytná Chilero sauce, tedy nejoblíbenější pálivá omáčka.

Tamales

Původem mexické jídlo si Kostaričané oblíbili natolik, že se stalo součástí jejich tradiční kuchyně. Tamales jsou balíčky z listů banánů plantains, ve kterých se ukrývá kukuřičná náplň. Ta se připravuje tak, že se kukuřičná mouka uvaří ve vývaru s anýzem a omastí se sádlem.

  • Do těsta se pak dále přidává mleté hovězí maso, zelenina, sýr, chilli a salsa.
  • Náplň se položí do listů, zabalí a balíčky se vaří.
  • Konzumují se jen tak nebo s rýží a podává se k nim horký kukuřičný nápoj atole.
  • Existuje i sladká verze Tamales, do které patří rozinky, skořice a vanilka.

Olla de Carne

Oblíbeným jídlem je také vydatná polévka Olla de Carne, která je podobná klasickému hovězímu vývaru. Základ tvoří několik hodin dušené maso, dále pak maniok (nebo batáty), kukuřice, mrkev, banány a kořen tara. Přidává se do ní římský kmín, tymián a koriandr.

  • Každá rodina má svou tajnou přísadu, která z jídla dělá nevšední zážitek.
  • Někdo na závěr přidává třeba pomerančovou kůru.
  • K polévce se také často servíruje rýže.

Arroz con Leche

Kostarické menu zakončíme neodolatelným dezertem. Jedná se o rýži vařenou v mléce, ve které je špetka cukru, špetka soli, a za omamnou vůní stojí citronová kůra a mletá skořice. Někdo přidává ještě rozinky. K mléčné rýži se může servírovat také smažený plantain.

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit