Za vůní dálek - Kostarika

alex-ip
ZDROJ: alex-ip
sdílet:
Vycestovat za mořem či poznáním jiných zemí není momentálně možné. Proto jsme se rozhodli, že k vám exotické kraje přeneseme alespoň virtuálně. Společně se podíváme na tradiční kuchyně několika turistických destinací. Trochu exotiky si tak můžeme vykouzlit všichni, a to ve vlastní kuchyni. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kostarika.

Bohaté pobřeží

Kostarická republika, španělsky Costa Rica, znamená v českém doslovném překladu Bohaté pobřeží. Příroda je v této republice Střední Ameriky opravdu rozličná. Západní pobřeží země omývá Tichý oceán, z východu zase Karibské moře. Hlavním městem je San José a k roku 2018 žilo na Kostarice necelých 5 milionů obyvatel.

První zprávy o území pocházejí z 16. století, kdy zemi prozkoumali španělští conquistadoři. Kolonizace hornatého a úrodného kusu země proběhla v roce 1563. Španělsko ovládlo Kostariku, a tak se stala součástí guatemalského generálního kapitálu. V 19. století se země spolu s ostatními státy sjednotila do Unie středoamerických států, odkud však roku 1821 odchází. V roce 1838 se stává samostatnou zemí.

Kostarika je oproti ostatním zemím ve Střední Americe, které mají či v minulosti měly problémy s politickou nestabilitou, občanskými válkami a následnou vojenskou vládou, světlou výjimkou. Demokratická vláda zemi spravuje už od roku 1902, jedinou občanskou válku překonala v roce 1948, trvala však pouhé 2 měsíce a jejím výsledkem byla změna ústavy, která od roku 1949 státu zakazuje vytvářet armádu. Od demokratických počátků má každý občan země garantováno, že jeho volební hlas skutečně rozhoduje a má tak možnost podílet se na výběru vlády i prezidenta. Obyvatelé jsou tedy spokojeni, armádu vláda dodnes neobnovila.

Úrodná příroda a spokojení pěstitelé kávy

Po celém území se souvisle táhnou tři pohoří, které udávají ráz celé krajině. Nejvyšší horou Kostariky je Chirripó, která se pne ve výšce 3 820 metrů nad mořem. Ve střední části země je pánevní oblast nazývaná Centrální údolí, ve které žije většina obyvatel. Nížiny v okolí oceánu jsou pokryté bažinami a mokřadem. Kostarika je z 51 % pokryta lesy, 37 % půdy se využívá na zemědělství.

První zemí středoamerického území, která začala exportovat kávu a banány do celého světa, byla právě Kostarika. Dodnes tyto dvě plodiny tvoří podstatnou část hospodářství. Politická stabilita země nejspíš také vychází z faktu, že vláda v 19. století nabídla půdu bezplatně všem, kteří se zavázali pěstovat kávu pro vývoz. Kostarika se také těší bohatým ložiskům síry, bauxitu a železné rudy. Země vede i v turistické návštěvnosti, ze středoamerických států si drží první příčku.

Kostarická tradiční kuchyně

Hlavními surovinami na Kostarice jsou rýže a fazole, které tvoří základ pro většinu pokrmů či se podávají jako příloha. Pokrmy mají středoamerický ráz, jsou vydatné, zdánlivě prosté a přesto chutné. Hojně se využívá také exotické ovoce, nejvíce plantainy neboli zelen banán, které se využívají celé – od sladkého vnitřku po listy, ve kterých se připravuje maso na tradiční způsob. Z masa zde můžete ochutnat vepřové, kůzlečí, kuřecí, hovězí i ryby.

Gallo pinto

Slunečný den Kostaričané startují typickým snídaňovým pokrmem, gallo pinto. Základ tvoří fazole s rýží, které se dochutí paprikou, koriandrem, cibulí a speciální směsí koření zvanou Salsa Lizano. Do tohoto pokrmu se také používají zbytky jídel z předchozího dne, je tedy vždy jedinečným a vydatným startovačem. Smícháním všech ingrediencí vzniká snídaně plná barev. Název jídla značí onu barevnost, v překladu totiž znamená skvrnitý kohout.

Zamilujte si luštěniny

Zamilujte si luštěniny

Více

Casado

Pro celou Střední Ameriku je typický tento lidový pokrm. I v kostarické kuchyni si tedy našel své výsadní postavení. Casado je pokrm složený z několika surovin, které se k sobě dobře hodí. To je hlavní princip tohoto pokrmu, v překladu totiž značí manželství. A tak se na tomto obloženém talíři objevuje nezbytná rýže i fazole spolu s masem (hovězí, kuřecí, vepřové, ale také rybí), smaženými banány plantain, zeleninovými saláty, tortillami, hranolky… Zkrátka vše, co hospodyňky mají k dispozici. Casadi bývá v restauracích velice levný, a přesto chutný kulinářský zážitek. Bývá k němu servírována také polévka a nezbytná Chilero sauce, tedy nejoblíbenější pálivá omáčka plná koření.

Tamal

Původem mexické jídlo našlo svou oblibu také u Kostaričanů. Zde se těsto plní mletým masem s notnou dávkou česneku a dalším kořením. Tamal se balí do banánových listů, ve kterých se peče nebo smaží. Chutný je sám o sobě, často se k němu však servíruje všudypřítomná příloha v podobě rýže a fazolí. Kostaričané tamal rádi snídají, k ochutnání je však po celý den jako skvělá svačinka.

Olla de Carne

Oblíbeným víkendovým jídlem je vydatná polévka podobná našemu hovězímu guláši. Základ tvoří několik hodin dušené maso, dále pak maniok, kukuřice, mrkev, banány a kořen tara. Každá rodina má svou tajnou přísadu vytvářející z jídla nevšední zážitek, obecně však platí že Olla de Carne je velice vydatné jídlo plné chuti koření, masa a zeleniny.

Arroz con Leche

Kostarické menu zakončíme neodolatelným dezertem. Jedná se o rýži vařenou v mléce, ve které se také objevuje cukr, špetka soli, citronová kůra a o vůni se postará poctivá dávka skořice. K mléčné rýži se může servírovat také místními oblíbený smažený plantain.

Mléčná rýže s čerstvým ovocem

Mléčná rýže s čerstvým ovocem

Více

Ochutnejte některé exotické pokrmy s vůní dálek z pohodlí domova, další inspiraci vám přikládáme pod článek. 

Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit