Za vůní dálek – Zanzibar

Za vůní dálek – Zanzibar
sdílet:
Vycestovat za mořem či poznáním jiných zemí není momentálně možné. Proto jsme se rozhodli, že k vám exotické kraje přeneseme alespoň virtuálně. Společně se podíváme na tradiční kuchyně několika turistických destinací. Trochu exotiky si tak můžeme vykouzlit všichni, a to ve vlastní kuchyni. Vydejte se s námi za vůní dálek, první zastávkou bude Zanzibar.

Zanzibar

Jednou z mála destinací, kam se poslední měsíce dalo vycestovat, byl Zanzibar. Pokud jste se do těchto končin zatím nepodívali, přinášíme vám rychlý exkurz za místní kuchyní. Pojďme si nejdříve shrnout nejdůležitější informace o této východoafrické zemi.

Zanzibar se rozprostírá na dvou ostrovech východoafrického pobřeží, stejnojmenného většího ostrova Zanzibar, svahilsky Unguja, a menšího severního ostrova Pemba. V roce 1964 se tento nezávislý stát sloučil s Tanganikou ležící u stejnojmenného jezera, a vytvořili tak Tanzanii, plným názvem Tanzanskou sjednocenou republiku. V roce 2002 žilo na Zanzibarských ostrovech 981 754 obyvatel. Hlavním městem Zanzibaru je stejnojmenné město, kam se soustředí ekonomika i kultura.

Tanzanie si za hlavní město zvolila Dodomu. Mezi roky 1885 až 1919 bylo toto území německou kolonií zvanou Německý východní Afrika, díky diplomacii však nakonec spadalo pod vládu Britů. Své pojmenování Tanzanie vytvořila spojením obou zakladatelských států. Můžeme ji označit za nejdéle osídlené území světa. Jsou zde proslulé paleoantropologické i archeologické lokality, na kterých jsou dodnes nacházeny pozůstatky prvních lidí, Homo habilis.

Zanzibar je tedy jedním ze dvou autonomních států Tanzanie. Jeho ekonomika je založená na pěstování palmy Raffia, a také vývozu koření jako je muškátový oříšek, skořice, pepř a hřebíček. Poslední roky posílil také rychle rostoucí turismus. 

V 8. století se spolu s perskými a arabskými obchodníky dostává na ostrov islám, který je dodnes převažujícím náboženstvím. Potřeba porozumění mezi místními obyvateli a obchodníky dala vzniknout samovolnému jazyku kombinujícího arabštinu, perštinu, ale také angličtinu a zjednodušenou strukturu svahilštiny. Na konci 19. století se Zanzibarský sultán musel potýkat s koloniálními záměry Britů i Němců. Po vyhlášení nezávislosti v roce 1963 se k moci opět dostal sultán. Jeho vláda však nevydržela ani rok, a tak se roku 1964 stal Zanzibar lidovou republikou. Převrat si však vyžádal masakr několika tisíc místních Arabů a Indů. Nejznámějším zanzibarským rodákem je Freddie Mercury.

Zanzibarská kuchyně

Zanzibarská kuchyně odráží koloniální vlivy, najdeme v ní tedy perské, arabské, britské, indické i africké prvky. Označit ji můžeme za multikulturní a velice pestrou. Zakládá se na mase (skopové, hovězí, kozí), bramborách, rýži a kukuřičné kaši. Zanzibar je znám svým kvalitním kořením, proto zde můžeme ochutnat bohatě kořeněná pestrobarevná jídla.

Chobotnice na všechny způsoby

Místní obyvatelé chobotnice milují. Na pobřeží můžete v jakoukoli denní hodinu potkat lovce chobotnic vybavené harpunami. Často se podává uzená, ale hlavní specialitou je chobotnice uvařená v kokosovém mléce s voňavým kořením, jako jsou hlavní vývozní artikly, hřebíček a kardamom.

Chobotnice na grilu

Chobotnice na grilu

Více

Špízy mishkaki

Pokud se půjdete projít uličkami Zanzibaru, určitě ucítíte vůni grilu. Velice oblíbené jsou mishkaki, špízy založené na marinovaném mase. Využívají se jak zmíněné chobotnice, mořské plody, ale především skopové a kozí maso, kterému dodá podmanivou chuť velké množství koření v marinádě. Nejoblíbenější verzí špízu je nayna choma, tedy kozí maso ožehnuté grilem.

Jehněčí špízy s tzatziki a chlebovými plackami

Jehněčí špízy s tzatziki a chlebovými plackami

Více

Pilaf

Kozí maso je základem tohoto sytého koloniálního pokrmu. Indická pochoutka z rýže, koření jako je muškátový oříšek, zázvor, pepř, hřebíček, kardamom, skořice, česnek a koriandr, a notnou dávkou masa si získá jistě i vás. Rýže se vaří ve stejném hrnci jako maso spolu s vývarem, může tak absorbovat veškeré šťávy a její chuť naprosto vynikající.

Jehněčí pilaf s cizrnou

Jehněčí pilaf s cizrnou

Více

Exotický dezert

Místní kuchyně nabízí také chutnou a osvěžující sladkou tečku. Po většinou masových pokrmech můžete zahnat chuť na sladké díky n´dizi no kastad. Jedná se o pečené banány nebo plátky ananasu s vanilkovým pudinkem. Sladkému dezertu nesmí chybět ani místní klenoty, tedy skořice, hřebíček a kardamom.

Pečený banán se zmrzlinou

Pečený banán se zmrzlinou

Více

Dnešní putování po březích Zanzibaru končí, další inspiraci na cestovatelské kulinářské zážitky vám však přikládáme pod článek. 

Související články

Malá Itálie bez dlouhého cestování
  • Novinky a zajímavosti

Malá Itálie bez dlouhého cestování

Italská kuchyně je jednou nejoblíbenějších na světe a není se čemu divit. Často se říká, že je velmi jednoduchá, ale zároveň postavená na velmi kvalitních ingrediencích. Postupy řemeslné výroby mnoha surovin se proto předávají z generace na...
Za vůní jablek
  • Novinky a zajímavosti

Za vůní jablek

Hilton u moře nevyšel, navštívit z pohodlí domova však můžete hotel Terte Tatin. Stejnojmenný francouzský koláč vznikl zcela omylem v 80. letech 20. století právě v tomto hotelu, a jeho recept se rozletěl po celém světě. Koláč pečený &bdquo...
Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí
  • Novinky a zajímavosti

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

ŠvýcarskoNejvětším vývozním artiklem země s 8 miliony obyvatel jsou právě sýry. Ve Švýcarsku se vyrábí přes 400 druhů sýrů, je tedy opravdu z čeho vybírat. Historicky se na území Švýcarska vyráběly sýry již za vlády Římanů. Po...
Pikantní pasty z celého světa
  • Novinky a zajímavosti

Pikantní pasty z celého světa

Harissa, sambal, gochujang. Říká vám to něco? Řeč je o pikantních kořenících pastách z různých koutů světa, jejichž existence by vám rozhodně neměla uniknout, pokud jste milovníky ostrého jídla. Zajímá vás, odkud pasty pocházejí, z jakých...
11 horkých nápojů z celého světa
  • Novinky a zajímavosti

11 horkých nápojů z celého světa

Maroko: tuaregMarocký mátový čaj nebo také tuareg hraje v arabských a muslimských zemích významnou společenskou roli. Jeho základ tvoří speciální druh máty – máta klasnatá, která pochází z Maroka. Díky vysokému obsahu silic má...
Poke bowl: zdravá, vynikající a skvěle vypadající miska chutí
  • Novinky a zajímavosti

Poke bowl: zdravá, vynikající a skvěle vypadající miska chutí

Prosluněná historiePůvod tohoto pokrmu bychom mohli hledat v dávnověké minulosti polynéských ostrovů. Kolébkou těchto misek se však stala Havaj, kde zažily velkou oblibu už v 70. letech minulého století. Využívaly se místní dary...
Za vůní dálek – Maledivy
  • Novinky a zajímavosti

Za vůní dálek – Maledivy

MaledivyMaledivská republika je ostrovním státem v Indickém oceánu na jihu Asie. Tvoří ji stejnojmenné souostroví tvořené devatenácti korálovými atoly. Maledivy se celkově sestávají z 1196 ostrovů, avšak pouhých 200 je obydleno....
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit