Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice ze Zanzibaru: Je to ráj na zemi, kromě krásné přírody si vychutnáte i zdejší multikulturní kuchyni

Zanzibar
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Zanzibar. Trochu exotiky můžete díky tradičním pokrmům dostat i do vaší kuchyně. A až se do Zanzibaru podíváte, budete přesně vědět, co si objednat.

Zanzibar se rozprostírá na dvou ostrovech východoafrického pobřeží, stejnojmenného většího ostrova Zanzibar, svahilsky Unguja, a menšího severního ostrova Pemba. V roce 1964 se tento nezávislý stát sloučil s Tanganikou ležící u stejnojmenného jezera, a vytvořili tak Tanzanii, plným názvem Tanzanskou sjednocenou republiku. Hlavním městem Zanzibaru je stejnojmenné město.

Kuchyně Zanzibaru

Zanzibarská kuchyně odráží koloniální vlivy, najdeme v ní tedy perské, arabské, britské, indické i africké prvky. Označit ji můžeme za multikulturní a velice pestrou. Zakládá se na mase (skopové, hovězí, kozí), bramborách, ochucené rýži, kokosovém mléce, mořských plodech a exotickém ovoci.

  • Na Zanzibaru se pěstuje mnoho koření (hřebíček, skořice, muškátový oříšek, pepř a další), které se pak vyváží do celého světa a právě po nich jídla na Zanzibaru neodolatelně voní.

Chobotnice v kokosovém mléce

Na pobřeží můžete téměř v jakoukoli denní hodinu potkat lovce chobotnic. Místní obyvatelé hlavonožce milují. V místních kuchyních se můžete setkat s uzenou, ale hlavní specialitou je chobotnice uvařená v kokosovém mléce s kardamomem.

Mishkaki

Při procházce uličkami Zanzibaru můžete zacítit vůni grilu. Velice oblíbené jsou špízy mishkaki s marinovaným masem. Využívají se chobotnice, mořské plody, ale především skopové a kozí maso, kterému dodá typickou chuť velké množství koření v marinádě. Nejoblíbenější verzí špízu je nayna choma, tedy kozí maso ožehnuté grilem.

Pilaf

Plov, pilaf, palov nebo pilav je oblíbený v Indii, Turecku, Ázerbajdžánu a v dalších zemích včetně Afriky. Základem je rýže a jehněčí nebo kůzlečí maso. Typickou chuť mu dodává koření jako muškátový oříšek, zázvor, pepř, hřebíček, kardamom, skořice, česnek, kurkuma, koriandr a římský kmín. V některých zemích se přidává ještě sušené ovoce. Rýže se vaří s masem v jednom hrnci spolu s vývarem.

N´dizi no kastad

Místní kuchyně nabízí také chutnou a osvěžující sladkou tečku. Po slaných hlavních chodech pokrmech můžete zahnat chuť na sladké n´dizi no kastad. Jedná se o pečené banány nebo plátky ananasu s vanilkovým pudinkem. Ve sladkém dezertu nesmí chybět skořice, hřebíček a kardamom.

Biryani

Biryani je ochucená smažená rýže basmati, která je populární v Indii, ale pochází pravděpodobně z Turecka nebo Persie. Dát si ji můžete i na Zanzibaru, kde je přílohou dušeného masa nebo se připravuje s kuřecím masem

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč