0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru

Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru
sdílet:

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Zanzibar. Trochu exotiky můžete díky tradičním pokrmům dostat i do vaší kuchyně. A až se do Zanzibaru podíváte, budete přesně vědět, co si objednat.

Zanzibar se rozprostírá na dvou ostrovech východoafrického pobřeží, stejnojmenného většího ostrova Zanzibar, svahilsky Unguja, a menšího severního ostrova Pemba. V roce 1964 se tento nezávislý stát sloučil s Tanganikou ležící u stejnojmenného jezera, a vytvořili tak Tanzanii, plným názvem Tanzanskou sjednocenou republiku. Hlavním městem Zanzibaru je stejnojmenné město.

Kuchyně Zanzibaru

Zanzibarská kuchyně odráží koloniální vlivy, najdeme v ní tedy perské, arabské, britské, indické i africké prvky. Označit ji můžeme za multikulturní a velice pestrou. Zakládá se na mase (skopové, hovězí, kozí), bramborách, ochucené rýži, kokosovém mléce, mořských plodech a exotickém ovoci.

  • Na Zanzibaru se pěstuje mnoho koření (hřebíček, skořice, muškátový oříšek, pepř a další), které se pak vyváží do celého světa a právě po nich jídla na Zanzibaru neodolatelně voní.

Chobotnice v kokosovém mléce

Na pobřeží můžete téměř v jakoukoli denní hodinu potkat lovce chobotnic. Místní obyvatelé hlavonožce milují. V místních kuchyních se můžete setkat s uzenou, ale hlavní specialitou je chobotnice uvařená v kokosovém mléce s kardamomem.

Mishkaki

Při procházce uličkami Zanzibaru můžete zacítit vůni grilu. Velice oblíbené jsou špízy mishkaki s marinovaným masem. Využívají se chobotnice, mořské plody, ale především skopové a kozí maso, kterému dodá typickou chuť velké množství koření v marinádě. Nejoblíbenější verzí špízu je nayna choma, tedy kozí maso ožehnuté grilem.

Pilaf

Plov, pilaf, palov nebo pilav je oblíbený v Indii, Turecku, Ázerbajdžánu a v dalších zemích včetně Afriky. Základem je rýže a jehněčí nebo kůzlečí maso. Typickou chuť mu dodává koření jako muškátový oříšek, zázvor, pepř, hřebíček, kardamom, skořice, česnek, kurkuma, koriandr a římský kmín. V některých zemích se přidává ještě sušené ovoce. Rýže se vaří s masem v jednom hrnci spolu s vývarem.

N´dizi no kastad

Místní kuchyně nabízí také chutnou a osvěžující sladkou tečku. Po slaných hlavních chodech pokrmech můžete zahnat chuť na sladké n´dizi no kastad. Jedná se o pečené banány nebo plátky ananasu s vanilkovým pudinkem. Ve sladkém dezertu nesmí chybět skořice, hřebíček a kardamom.

Biryani

Biryani je ochucená smažená rýže basmati, která je populární v Indii, ale pochází pravděpodobně z Turecka nebo Persie. Dát si ji můžete i na Zanzibaru, kde je přílohou dušeného masa nebo se připravuje s kuřecím masem

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč