0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základy servírování

Základy servírování
sdílet:
Chystáte formálnější večeři pro přátele a tápete ve světě skleniček a příborů? Pomůžeme vám se základní orientací.

Sklenice – Na podávání nealkoholických nápojů slouží rovné vysoké sklenice z tlustšího skla. Pokud nemáte pivní půllitry, můžete do nich servírovat i pivo. Sklenice na vysoké noze tulipánovitého tvaru jsou určena na bílá vína, chybu neuděláte, ani pokud do nich nalijete vína šumivá. Na červená vína slouží sklenky baňatého tvaru s užším hrdlem, vysoké sklenice s úzkým kalichem se hodí na sekt či šampaňské. Rovné nízké sklenice ze silného skla se hodí na brandy a whisky, baňaté sklenky na nízké stopce jsou na koňak a drobné odlivky na likéry.

Příbory – Dlouhá staletí si Evropané vystačili pouze se lžící, v 17. století se ale příbor v dnešním slova smyslu stal nedílnou součástí stolování. Příbory klademe na stůl v pořadí, jak se budou používat, a to od vnější strany k vnitřní. Vidličky položíme na stůl hroty vzhůru, nože obracíme ostřím k talíři. Na jednu stranu talíře se pokládají maximálně tři kusy, pokud je třeba více příborů, dodáme je až v průběhu stolování. V případě, že budete servírovat rybu, nezapomeňte na speciální rybí příbor, pokud podáváte steak, opatřete si steakové nože. Moučníkový příbor, vidličku či lžíci, dejte nad talíř.

Ubrousky – Nedílnou součástí slavnostní tabule jsou i ubrousky. Měly by být sladěny s ubrusem či květinovou výzdobou. Pokud chystáte formálnější akci, určitě investujte do ubrousků látkových, které jsou mnohem slavnostnější, dají se lépe tvarovat a působí efektněji.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit