Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

sdílet:
V posledních letech se velmi často můžeme setkat s názorem, že hořká čokoláda je zdravá. Zaslechneme i výkřiky typu hořká čokoláda je superpotravina, která nesmí chybět ve vašem jídleníčku. Je tomu opravdu tak? Jaké zdraví prospěsné látky v ní najdeme a jaké jsou ty „dobré” čokolády?

Co znamená procentuální podíl na etiketě čokolády?

Hned ze začátku je důležité vědět, co vlastně znamená procentuální podíl na obalu. Valná většina konzumentů čokolády si myslí, že tabulka se znakem 70 % na obalu obsahuje 70 % kakaa. Vždyť to zní naprosto logicky. Zavádějící jsou také popisky „s vysokým obsahem kakaa”. Je tomu ale trochu jinak. Toto % totiž uvádí podíl kakaové sušiny v celkovém složení čokolády. Kakaová sušina se skládá z kakaového prášku a kakaového másla. Obě složky pocházejí z kakaových bobů jen se od sebe při lisování oddělují. Klasické hnědé zbarvení má čokoláda právě díky kakaovému prášku. Kakaové máslo je oddělený tuk z kakaových bobů a má nažloutlou barvu. Právě kakaové máslo bývá často nahrazováno vyšším podílem kakaa nebo palmovým tukem, sníží se tak výsledné náklady a spotřebitel na první pohled nic nepozná. Zaměňování za levnější alternativy snižuje kvalitu i účinky čokolády. 

21 překvapivých faktů o čokoládě

Více

Ty nejkvalitnější tabulky se dělají přímo z kakaových bodů a k žádnému lisovaní i oddělování při jejich výrobě nedochází. Boby se melou ve speciálních mlýnech, než vznikne takzvaná kakaová hmota. K té se přidává sladidlo (nejčastěji cukr) a tím vznikne kvalitní čokoláda. Kakaové boby přirozeně obsahují 50 % tuku, takže opravdu kvalitní čokoláda mívá stejný poměr kakaového másla a kakaa.

Jak tedy čokolády působí na náš organismus? 

Na trhu najdeme zdravější a poctivé hořké čokolády s méně sladidly a bez náhražek. Díky kvalitním surovinám obsahují antioxidanty, které prospívají našemu organismu. Zpomalují projevy stárnutí a pomáhají z těla odstraňovat škodlivé látky. Najdeme v nich vlákninu a minerální látky – mangan, měď, železo i hořčík. Jsou považovány za afrodiziakum a obsahují látky zlepšující náladu. I pár čtverečků čokolády pomůže k soustředění i při velké fyzické zátěži.  

Bohužel těchto zdravích čokolád je v celkovém měřítku dostupných výrobků poměrně málo. Je tedy důležité koukat na složení, nikoli na uvedené procento na obalu. Podstatný je obsah kakaové hmoty. U kvalitních čokolád najdeme ve složení místo hmoty spíše kakaové boby, tím výrobce dává jasně najevo, že nijak neodděluje složky. Naopak někdy se pro zjemnění chuti kakaové máslo přidává. 

U čokolády se tedy vyplatí prozkoumat také její původ. Pokud najdete specializovanou prodejnu v okolí, zajisté vám rádi poradí. Nabízí velmi často nespočet různých druhů. Navíc prodejci přesně vědí, která se hodí na krémovou horkou čokoládu a která na čokoládový dort. Nebojte si pár čtverečků čokolády dopřát, když na ni máte chuť nebo potřebujete dodat energii. Výčitky nechte těm, kteří si místo čokolády kupují levné napodobeniny.

Související články

  • Tipy a triky

Jak na to: rozpouštění čokolády

Rozpuštěnou čokoládu využijete do spousty dezertů. Z obyčejné buchty umí udělat reprezentativní dezert a své důstojné místo najde také ve zmrzlině, sladkém krému či v polevě. Jak rozpouštět čokoládu, aby nebyla plná hrudek, ale zůstala...
  • Novinky a zajímavosti

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Každé malé dítě ví, že čokolády by nebylo bez kakaovníku. Bohatství tohoto tropického stromu pravděpodobně poprvé objevili Mayové, kteří kakaové boby sušili, mleli a následně míchali s vodou a chilli. Pokud si říkáte, že si...
  • Tipy a triky

Hříšně dobrá horká čokoláda

Čokoláda vs. kakaoČokoláda. Už jen při vyřčení toho slova se člověku sbíhají sliny. V horkém nápoji je čokoláda sladkým pohlazením našich chuťových pohárků. Věděli jste, jaký je rozdíl mezi kakaem a horkou čokoládou? Máme pro vás na...
  • Novinky a zajímavosti

Letem světem: churros a horká čokoláda

Odkud churros pocházejíJako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant. Jedna z nich vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky...
  • Novinky a zajímavosti

21 překvapivých faktů o čokoládě

[[nid:37364]]Účinky na zdravíKaždodenní konzumací hořké čokolády snížíte riziko srdečních onemocnění o 1/3.Na rozdíl od bonbónů, čokoláda chrání zuby před zubním kazem a v ústech působí protizánětlivě.Theobromin je...
  • Tipy a triky

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Čokoládové pralinky vznikly počátkem 20. století v Belgii, kde byl vytvořen první čokoládový bonbon. Mistři čokolády dokázali od té doby vytvořit naprosto neuvěřitelné ohromující kousky. Hluboko do kapsy musí člověk sáhnout, chce-li...
  • Tipy a triky

Jak na čokoládové suflé?

Na počátku 19. století se pod rukama francouzského šéfkuchaře Maria-Antoine Carême zrodil pokrm, který pojmenoval příznačným slovem soufflé. Název jídla byl odvozen od slovesa souffler, které v překladu znamená ...
  • Novinky a zajímavosti

Rychlé čokoládové dezerty, které připravíte do 40 minut

Úspěšný den v práci, uběhnutý půl maraton, dokonale uklizený domov nebo radost z toho, že venku svítí sluníčko. Většina z nás dokáže vyjmenovat alespoň jednu věc, která mu daný den vykouzlila úsměv od ucha k uchu. A...
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....
  • Tipy a triky

Čokoládové sušenky hravě a dravě

Honí vás doma mlsná, ale ani v tajné skrýši zrovna žádnou dobrotu nemůžete najít? Není nic jednoduššího než posbírat základní suroviny z vaší domácnosti, spolu s čokoládou, a během půl hodiny vykouzlit těsto na sušenky. Pak už je...

Obchod Apetit