Byly časy, kdy pro nás jedinou známou asijskou polévkou byla ta instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyhle levné, ale nezdravé polévky, sice na poličkách v obchodech najdeme pořád, už se ale netěší takové oblibě. Nahradily je poctivě vařené, zdravé asijské polévky, na které chodíme do asijských bistrech a restaurací, a které si u nás našly spoustu fanoušků. Kdo jednou ochutná pho, ramen nebo třeba tom kha kai, po pytlíkovce už zkrátka nesáhne.
Miso
Japonská polévka miso je jednou z nejzdravějších a nejjednodušších asijských polévek. Ne nadarmo se jí jinak také říká „japonský zázrak“. Japonci tuto polévku snídají, obědvají i večeří.
- Základem je tradiční japonská polévka dashi, která se připravuje z mořských řas a uzených sušených ryb. Do vývaru se dále přidávají suroviny jako houby, brambory, zelenina, ryby, zkrátka podle sezóny nebo chuti.
- Nakonec se do polévky přidává miso pasta, což je fermentovaná potravina tvořená ze směsi sójových bobů, mořské soli a rýže kóji. Má vysoký obsah vitamínu B, proteinů a pyšnit se může i protikarcinogenními účinky.
- Miso pasta se kromě polévky používá také do omáček, k nakládání zeleniny či masa, nebo jako pomazánka. Polévka miso se jí v menších miskách. Vyzkoušejte náš jednoduchý a oblíbený recept na miso s řasou wakame.
Tom Kha Kai
A nakonec vám představíme thajskou kokosovou polévku Tom Kha Kai. Je plná vůní a chutí, a přitom jednoduchá na přípravu.
- Základ tvoří kokosové mléko, kuřecí nebo zeleninový vývar, kuřecí maso, citronová tráva, rybí omáčka, limetka, třtinový cukr a kousek galangalu, což je kořen velmi podobný zázvoru. Má ale ostřejší chuť, pronikavější vůni a je narůžovělý.
- Tom Kha Kai je v Thajsku velmi oblíbená. Zkuste si jednu připravit i vy, doma, s pomocí našeho receptu.
- Pokud neseženete kořen galangalu, níže najdete jednodušší verzi této thajské polévky s tím, co bez problémů seženete v supermarketu.