Zdravé a výtečné asijské polévky

Zdravé a výtečné asijské polévky
sdílet:

Byly časy, kdy pro nás jedinou známou asijskou polévkou byla ta instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyhle levné, ale nezdravé polévky, sice na poličkách v obchodech najdeme pořád, už se ale netěší takové oblibě. Nahradily je poctivě vařené, zdravé asijské polévky, na které chodíme do asijských bistrech a restaurací, a které si u nás našly spoustu fanoušků. Kdo jednou ochutná pho, ramen nebo třeba tom kha kai, po pytlíkovce už zkrátka nesáhne.

 

Miso

Japonská polévka miso je jednou z nejzdravějších a nejjednodušších asijských polévek. Ne nadarmo se jí jinak také říká „japonský zázrak“. Japonci tuto polévku snídají, obědvají i večeří.

  • Základem je tradiční japonská polévka dashi, která se připravuje z mořských řas a uzených sušených ryb. Do vývaru se dále přidávají suroviny jako houby, brambory, zelenina, ryby, zkrátka podle sezóny nebo chuti.
  • Nakonec se do polévky přidává miso pasta, což je fermentovaná potravina tvořená ze směsi sójových bobů, mořské soli a rýže kóji. Má vysoký obsah vitamínu B, proteinů a pyšnit se může i protikarcinogenními účinky.
  • Miso pasta se kromě polévky používá také do omáček, k nakládání zeleniny či masa, nebo jako pomazánka. Polévka miso se jí v menších miskách. Vyzkoušejte náš jednoduchý a oblíbený recept na miso s řasou wakame.

Tom Kha Kai

A nakonec vám představíme thajskou kokosovou polévku Tom Kha Kai. Je plná vůní a chutí, a přitom jednoduchá na přípravu.

  • Základ tvoří kokosové mléko, kuřecí nebo zeleninový vývar, kuřecí maso, citronová tráva, rybí omáčka, limetka, třtinový cukr a kousek galangalu, což je kořen velmi podobný zázvoru. Má ale ostřejší chuť, pronikavější vůni a je narůžovělý.
  • Tom Kha Kai je v Thajsku velmi oblíbená. Zkuste si jednu připravit i vy, doma, s pomocí našeho receptu.
  • Pokud neseženete kořen galangalu, níže najdete jednodušší verzi této thajské polévky s tím, co bez problémů seženete v supermarketu.
Thajská polévka

Thajská polévka

Více

Pho

Phở je u nás asi známá a oblíběná asijská nudlová polévka. Pochází z Vietnamu a její základ tvoří dlouho tažený vývar, maso, ploché rýžové nudle Pho, podle nichž se polévka jmenuje, dále badyán, skořice, zázvor a bylinky. Právě díky těmto ingrediencím je phở chuťově bohatší než třeba polévka ramen.

  • V restauracích můžete najít několik druhů této polévky. Nejznámější je phở bò, jejíž základ tvoří hovězí vývar, hovězí maso a nudle. Dát si můžete i phở gà, tedy kuřecí vývar s kuřecím masem a nudlemi. Pro vegetariány existuje bezmasá verze s názvem phở chay. Narazit můžete ještě na kachní polévku phở vịt.
Tajemství Východu aneb To nejlepší z asijské kuchyně

Tajemství Východu aneb To nejlepší z asijské kuchyně

Více

Ramen

Ramen je japonská nudlová polévka založená na silném masovém vývaru (často z vepřových kostí) a pšeničných nudlích ramen. Dalšími základními ingrediencemi jsou vepřové maso, mořské řasy, vejce, houby, sójová omáčka či miso pasta.

  • Existují dva základní typy této polévky: ramen udon s pšeničnými nudlemi a ramen soba s žitnými nebo pohankovými nudlemi.
  • Oproti vietnamské polévce phở je ramen tmavší a kaloričtější.
  • Milovníky tofu potěší náš recept na tofu ramen se špenátem. Pokud máte doma krevety, určitě vyzkoušejte krevetový ramen, je to prostě bomba!

Související články

Co přidat do polévky, aby byla sytější?
  • Zajímavosti

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené nápady, jak dodat každé polévce na sytosti.    ...
Polévka jako hlavní chod
  • Zajímavosti

Polévka jako hlavní chod

Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a syté polévky jsou dokonalým rozmazlovacím jídlem podzimu. ...
Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit