Zelenina nebo koření? Fenykl zvládne obojí

Fenykl
ZDROJ: congerdesign / pixabay
sdílet:

Fenykl obecný je rostlina bohatá na vitamín C, vápník, hořčík, draslík a mangan roste především ve středomoří. U nás ji najdeme hlavně na jižní Moravě. Kromě léčebných účinků fenykl vyniká svěží anýzovou chutí. Zužitkovat lze všechny jeho části bez jakéhokoliv odpadu!

Fenykl jako koření

Usušená semínka fenyklu se používají zejména k přípravě fenyklového čaje, který spolehlivě působí proti  bolestem břicha. Zároveň pomáhá při problémech s usínáním, nachlazením, zácpou a podporuje produkci mateřského mléka.

Popíjení fenyklového čaje také osvěžuje dech a díky obsahu silných antioxidantů, jako je kyselina chlorogenová, limonen a kvercetin, účinně bojuje s volnými radikály a eliminuje známky stárnutí.

  • Sušený fenykl se výborně hodí do rybího vývaru a dalších polévek, dresinků a marinád na vepřové, jehněčí nebo rybí maso, ale také do likérů a perníků.

Boloňské těstoviny se semínky fenyklu

Boloňské těstoviny se semínky fenyklu

Více

Fenyklové „vlásky“

Jedná se o listy podobné kopru, které se nachází zcela navrchu plodu a jsou silně aromatické. Najemno nasekané tedy dodají výraznou chuť zeleninovým salátům, vývarům či pormům z těstovin.

Skvělým dochucovadlem salátových dresinků je fenyklový olej. Jak ho připravit?

  • Vlásky namočte do olivového oleje. 
  • Směs zahřejte na 80 stupňů a nechejte přibližně jeden den louhovat.
  • Následně olej přeceďte do uzavíratelné, nejlépe skleněné láhve.

 Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

Více

Multifunkční hlíza fenyklu za tepla i za studena

Čerstvý fenykl seženete v létě a na podzim. Pro další přípravu je potřeba odstranit kousek dolní části, horní část s řapíky, dva bílé svrchní listy samotné hlízy a někdy i vnitřní košťál. Tyto části ale nevyhazujte. Využijte je při přípravě zeleninového vývaru, který získá nezaměnitelné aroma.

Fenykl za studena

Nakrájejte bílou hlízu na velmi tenké plátky a na chvíli je ponořte do ledové vody. Díky tomu krásně zkřehnou a budou snáze stravitelné.

  • Nebo můžete vyzkoušet marinádu z citronu, olivového oleje a soli, která poslouží stejně jako ledová voda a navíc fenykl příjemně dochutí.
  • Takto ho můžete rovnou konzumovat nebo doplnit salátovými listy, ořechy, modrým sýrem a jednoduchou vinaigrette zálivkou.

Fenyklovo-řepný salát s ostružinami a uzeným pstruhem

Fenyklovo-řepný salát s ostružinami a uzeným pstruhem

Více

Fenykl za tepla

Možností je celá řada. Fenykl můžete vařit, dusit, restovat, péct či zapékat. Vyzkoušejte například jednoduchý zapečený fenykl, který je výbornou přílohou ke grilovanému masu: 

  • Omytou a od tvrdých částí očištěnou hlízu fenyklu rozkrojte napůl a povařte v osolené vodě cca 15 minut.
  • Fenykl zceďte, vložte na pekáč a promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem.
  • Pečte cca 15 - 20 minut. Klínky by měly být měkké a po okrajích zkaramelizované.

Zapékaný fenykl s černými olivami

Zapékaný fenykl s černými olivami

Více

Zajímavost: Fenykl obecný byl hojně využíván již ve starověku při potížích s nadýmáním, k léčbě nachlazení nebo v boji s různými kožními škůdci jako jsou blechy nebo vši.

Související recepty

Související články

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit