0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zemřel otec tiramisu. Slavný dezert přitom nevymyslel

Tiramisu
ZDROJ: victoria-aleksandrova/Unsplash
sdílet:

Ve věku 93 let zemřel restauratér Ado Campeol, kterého italská média označují jako otce tiramisu. Slavný dezert přitom nevymyslel, stojí za ním jeho manželka a šéfkuchař restaurace, kterou Ado Campeol vlastnil.

Dezert, jehož součástí jsou sušenky namočené v kávě a mascarpone, zařadila rodina do svého jídelníčku v roce 1972, ale nikdy si ho nenechala patentovat. Od té doby se stal základem italské kuchyně a postupem času si ho po svém přizpůsobili kuchaři a cukráři po celém světě.

Původ slavného tiramisu

O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory. Někteří lidé dokonce tvrdí, že se podávalo jako afrodiziakum v nevěstinci v severoitalském městě Treviso. Většina se však přiklání k verzi, že recept vznikl v Campeolově treviské restauraci Le Beccherie.

Restauraci Le Beccherie otevřela Campeolova rodina v roce 1939 a Ado Campeol podnik převzal na konci druhé světové války. Podle spoluvynálezce dezertu, šéfkuchaře Roberta Linguanotta, vznikl tento pokrm nešťastnou náhodou při výrobě vanilkové zmrzliny.

  • Pan Linguanotto vhodil prý do misky s vejci a cukrem sýr mascarpone, a když zjistil, že má směs příjemnou chuť, přivolal paní Albu, manželku pana Campeola.
  • Dvojice pak dezert vylepšila přidáním cukrářských piškotů namočených v kávě a kakaem – nazvali ho tiramisu, což v překladu z místního trevízského dialektu (tireme su) do češtiny znamená „zvedni mě“.
  • Campeolův syn Carlo, který nyní restauraci vede, ale stojí za tím, že prvotní nápad byl jeho maminky. „Když mě matka kojila, sáhla po mascarpone smíchaném s cukrem a piškotech namočených v kávě, aby si udržela energii. U nás v Tervisu jde už o tradici. S kuchařem pak z těchto surovin vytvořila základ pro tiramisu“, řekl pro magazín The Guardian.
  • Dezert se objevil v roce 1981 v místním časopise Veneto, který se věnuje jídlu a vínu. Dnes jde o jeden z nejznámějších italských dezertů.

Alkohol v původním receptu nebyl

Spousta receptů na tiramisu obsahuje rum nebo marsalu, ale původní recept – certifikovaný Italskou akademií kuchyně v roce 2010 – byl bez alkoholu, protože byl určen i pro děti.

Ado Campeol zemřel v sobotu ve svém domě v italském Trevisu v regionu Veneto ve věku 93 let. Mezi těmi, kdo mu vzdali hold, byl i guvernér regionu Benátsko Luca Zaia, který na Twitteru napsal, že město ztratilo další hvězdu italské gastronomické historie.

Související články

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit