Nové menu je inspirováno odvětvím Nikkei. Ochutnejte spojení peruánských a japonských chutí.
Buddha-Bar Restaurantu již tradicí. V nadcházejících zimních měsících je zde ale najdete v překvapivé podobě. Na lístku se objevily lákavé speciality jako tiraditos, tedy sashimi pokrm z gastronomického odvětví Nikkei, které spojuje peruánskou a japonskou kuchyni. Právě Jižní Amerika a splynutí jejích chutí s Asií byla šéfkuchaři Lukášovi Želechovskému a jeho týmu při tvorbě menu na zimu 2016/2017 velkou inspirací.
Pan-asijské speciality jsou na jídelním lístkuDalším příkladem tohoto netradičního mixu na první pohled velmi odlišných kuchyní jsou masové taštičky empanadas s trhaným vepřovým, které se namáčí do domácí chilli omáčky s tajnou asijskou recepturou nebo čerstvý losos ceviche, marinovaný podle peruánské tradice v limetkové šťávě a podávaný s omáčkou z tygřího mléka. A protože by to nebyla Jižní Amerika bez pořádného steaku, můžete se těšit také na filet mignon z hovězí svíčkové, podávaný s pyré z batátů a s asijským twistem v podobě hub shitake a pak choi.
Aktuální menu můžete do Buddha-Bar Restaurantu přijít ochutnat od začátku prosince 2016.
Zimní menu Buddha-Baru:
PŘEDKRMY:
- ZELENINOVÉ ROLKY S MUČENKOVÝM DRESINKEM
Moderní variace na vietnamské jarní závitky. Nakrájené zelí, mrkev, cuketa, zázvor a česnek se marinují v domácí chilli omáčce. Vše se potom zabalí do neuvěřitelně křupavého jarního těsta. Dresink se sladkokyselou chutí mučenky přináší osvěžění a podtrhuje chuť závitků. - VEPŘOVÉ EMPANADAS S DOMÁCÍ CHILLI OMÁČKOU S ASIJSKÝM TWISTEM
Vyhlášené taštičky z kukuřičné mouky s kořeny v Jižní Americe. Taštičky z kukuřičné mouky plněné trhaným masem z krkovice, připraveného několik hodin metodou sous vide, a karamelizovanou cibulí. Podáváno s domácí omáčkou z grilovaných chilli papriček a chimichurri s tajným asijským twistem.
- JAPONSKÁ POLÉVKA KAORI S TOFU A RYBÍM MASEM
Polévka s japonskými kořeny, ve které nechybí tradiční japonské chutě. Základ tvoří vývar Miso Shiro z fermentovaných sójových bobů, do kterého se přidá omáčka z uzených chilli papriček, česneku a zázvoru. Podává se s tofu, wakame, jarní cibulkou, smaženou šalotkou a selekcí ryb.
- PERUÁNSKÉ CEVICHE Z ČERSTVÉHO LOSOSA
Rybí specialita z Jižní Ameriky, která vyniká způsobem přípravy. Maso se 'uvaří' marinováním v limetkové šťávě. Dresink přezdívaný tygří mléko zaručí, že ryba zůstane syrová, a přesto si zachová pravou chuť ceviche. Podáváno s omáčkou Aji Amarillo z grilovaných paprik a tygřího mléka. - CEVICHE Z ŘEPY S POMERANČOVOU REDUKCÍ A ŘEPOVÝM AIOLI
Ideální předkrm pro vegetariány a vegany, postavený na základu z řepy pečené ve slupce doměkka. Podává se s redukcí z řepové a pomerančové šťávy s yuzu a řepovou majonézou aioli.
SUSHI:
- TIRADITO Z MUŠLE SVATÉHO JAKUBA
Specialita z odvětví kuchyně Nikkei a výsledek dokonale vyváženého spojení peruánské a japonské gastronomie. Toto sashimi je vytvořené z čerstvé mušle sv. Jakuba, nakládané řepy a zázvorové omáčky. - HAMACHI TIRADITO
Další lahůdka z odvětví Nikkei, tentokrát připravená z ryby hamachi, česky nazývané kranas – v Česku nepříliš známé, ale vyhlášené ve světě. Podáváno se sójovou asijskou omáčkou ponzu s lanýži.
- ROLKA Z PEČENÉ ČERNÉ TRESKY
Sushi rolka připravená ze slavné černé tresky, podáváno v tradiční kombinaci s omáčkou ze sójové pasty miso a citrusu yuzu. - KŘUPAVÁ ROLKA Z PEČENÉ KŮŽE LOSOSA
Netradiční sushi rolka ze šťavnatého masa z břicha lososa, zabaleného v očištěné a dokřupava opečené lososí kůži. Podáváno v dokonalém spojení s wasabi majonézou.
- KŘUPAVÁ ROLKA V TEMPUŘE S TATARÁKEM Z HAMACHI
Japonská klasika v moderním pojetí. Rolka se syrovým masem z kranase, ochuceným jarní cibulkou, chilli a bylinkou shiso (perilla křovitá), následně obalená a osmažená v tempuře. Pro svěží chuť podáváno s ředkví bílou (daikon) a sójovou omáčkou ponzu.
HLAVNÍ CHODY:
- DHÁL Z ČERVENÉ ČOČKY S RESTOVANOU ZELENINOU A CIZRNOU
Vegetariány a vegany milovaný tradiční indická kaše z čočky ochucené římským kmínem a aromatickou směsí koření garam masala. Pokrm skvěle doplňuje restovaná zimní zelenina, cizrna a koriandrový olej.
- FILET MIGNON S PYRÉ Z PEČENÝCH BATÁTŮ, HOUBAMI SHITAKE A PAK CHOI
To nejjemnější maso z hovězí svíčkové upravené na přání hosta a nakrájené na tenké plátky, podávané s výraznou omáčkou ze sečuánského pepře a lanýžů a s pyré ze sladkých brambor, houbami shitake a pak choi.
DEZERTY:
- PANDÁNOVÉ PALAČINKY S KOKOSEM A TAMARINDOVÝM SORBETEM
Populární indonéské palačinky s výraznou zelenou barvou a ořískovo-kávovou chutí díky použití rostliny pandán jako základu na těsto. Čerstvý pandán se nejprve rozmixuje a poté se cedí přes plátno, hotové palačinky se pak plní směsí kokosu a palmového cukru. Podává se s domácím tamarindovým sorbetem a kokosovou šlehačkou.
- ČOKOLÁDOVÁ VARIACE S KÁVOVOU ZMRZLINOU
Čokoládové bonbóny s pěnou z nejkvalitnější čokolády Valhrona Manjari vyrobené z kakaových bobů na Madagaskaru, slanéhým karamelem a sušenkami z karamelových křupinek a oříšků. Podává se s kávovou zmrzlinou na pistáciovém prachu.
- TEPLÝ JABLEČNÝ KOLÁČ TARTE TATIN
Variace Buddha-Baru na slavný obrácený koláč, s asijským dotekem karamelovou omáčkou infuzovanou karamelem a vanilkovou zmrzlinou navrch. - MUČENKOVÝ DORT PAVLOVA
Exotický dezert stvořený z čokoládového korpusu, mučenkového krému, čerstvé mučenky, sněhových pusinek a mučenkové omáčky.