Od 15. 1. do 28. 2. 2018 bude probíhat již IX. ročník úspěšného Grand Restaurant Festivalu, který se koná v 89 luxusních restauracích po celé České republice, které znáte z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant.
V rámci jednoho z největších a nejkvalitnějších gastronomických akcí u nás se můžete těšit na zvýhodněné degustační menu, tentokrát na originální téma „Superfood“. Mottem nadcházejícího ročníku je totiž „Superfood za super ceny!“.
Superpotraviny neboli „superfood“ jsou rostlinné či živočišné suroviny s vysoce blahodárnými účinky na naše zdraví. Vynikají neobvyklou koncentrací živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Díky jejich vysokým nutričním hodnotám a vědecky prokázaným účinkům na zdraví našeho těla nám svým způsobem prodlužují život.
Patří mezi ně například fermentovaná zelenina, včelí produkty, různá koření a divoké byliny, mořské řasy nebo mušle, ale i zvěřina, játra či „šťastné“ jehněčí. Šéfkuchaři zúčastněných restaurací se inspirovali tímto fenoménem a v rámci Grand Restaurant Festivalu 2018 každý z nich sestavil speciální degustační menu právě ze superpotravin.
„Šéfkuchaři se do tématu opřeli skutečně s vervou. A tak, kromě klasických pokrmů, ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, ryby na mnohé způsoby, habešskou bezlepkovou mouku, reishi – houbu nesmrtelnosti, ale i naše lokální superpotraviny jako třeba rakytník, moruši či ostropestřec v těch nejkreativnějších variacích,“ říká Pavel Maurer.
Doprovodný program: Mňam Zážitky
Grand Restaurant Festival bude i tentokrát nabízet něco speciálního navíc, tedy jedinečné „Mňam Zážitky“. Všech se zúčastní i zakladatel festivalu, Pavel Maurer.
Prvním z nich bude Slavnostní Superfood Raut, který se bude konat 15. 1. 2018 ve Francouzské restauraci Art Nouveau v Obecním domě jako zahájení celého festivalu.
Mňam Zážitků je pro milovníky vytříbených chutí připraveno hned několik. V rámci Fauna & Flora & Aqua navštívíte nový Levitate Restaurant a ochutnáte osmichodové degustační „superfood menu“. Následně se přesunete do vietnamské tržnice SAPA, kde vás bude čekat prohlídka místních obchodů, buddhistického chrámu a na závěr i cooking class, ve které si vyzkoušíte vařit z lokálních ingrediencí a superfood.
Na vícechodovou degustaci čínské, japonské, thajské, indonéské či indické kuchyně, „Teppanyaki show“ a „Sushi Workshop“ se můžete těšit s Mňam Zážitkem Asian Temple – vůně a chutě Asie.
V široké nabídce jsou i speciální Mňam Brunche v Mlýnci či Satuy, které jistě ocení každý, kdo zbožňuje pozdní dlouhé snídaně.
Ani letos nebudou chybět tradiční Mňam Procházky. Procházka s názvem Genius loci nás zavede do starobylého centra Prahy. Navštívíme zde Aquarius Restaurant, CottoCrudo v hotelu Four Seasons a Café de Paris. Díky Procházce zvané In vino veritas zavítáme do proslulé restaurace U Malířů 1543 a do románských sklepení Le Terroir, kde nás vedle ochutnávky pokrmů čeká i degustace špičkových vín.
Vyrazíme také mimo Prahu, a to na Mňam hory v Peci pod Sněžkou, kde si přijde na své každý vášnivý lyžař, ale i milovník wellness a krásné přírody s čerstvým vzduchem. Navštívíme totiž špičkový Hotel Horizont a Lesní boudu, kde ochutnáme původní stravu krkonošských horalů ze superpotravin z místní farmy.
Na vlastní průzkum se můžeme vydat díky Mňam Balíčkům, jež spojují špičkové kulinární požitky s ubytováním ve výjimečných lokalitách.
JAK ZAKOUPIT?
Jednotlivé degustace v rozmezí od 250 do 600 Kč je možné zakoupit výhradně na www.grandrestaurantfestival.cz. Hosté si mohou vybrat základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci párovanou s nápoji. Připraveny jsou opět dárkové poukazy na tříchodové degustace, ale i na zmiňované "Mňam Zážitky", které se cenově liší. Dopřejte sobě a svým blízkým jedinečný dárek a “nejezte, nepijte ani nežijte blbě!”.
Zakoupením degustace pomůžete! Část výtěžku z Grand Restaurant Festivalu letos obdrží indiánský kmen Arhuaco usilující o získání svého území v pohoří Sierra Nevada v Kolumbii.