0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znojemské historické vinobraní

Znojemské historické vinobraní
sdílet:
Chcete se na chvíli podívat do středověku? Žádný problém. Stačí, když se 13. a 14. září vydáte směr Znojmo, kde se bude konat historické vinobraní.

Na dva zářijové dny ožije jihomoravské Znojmo hudbou, tancem a rytířskými turnaji, na kterých víno a burčák potečou proudem. Festivalem si znojemští každý rok připomínají den, kdy je ve 13. století navštívil král Jan Lucemburský a s doprovodem prošel celým městem. A právě tento průvod zahajuje akci i letos. Kromě toho návštěvníky čekají i rytířské souboje a ukázka přípravy středověkých pokrmů. Vše doprovodí hudba daného období. Na své si přijdou také milovníci umění a architektury, město je bohaté na románské a gotické památky.

Na burčák do mázhauzu


V historickém centru Znojma najdete během festivalu téměř padesát stánků s burčáky a vínem. Představí se lokální vinaři jako Znovín Znojmo nebo VOC Znojmo. Ochutnávat je můžete v připravených ‚mázhauzech‘. Tak se říkalo sálům středověkých měšťanských domů, kde se tradičně točilo pivo. Pro vydatnou chuťovku nemusíte daleko. V přidružených gastronomických stáncích koupíte vše od oblíbených vinných a pivních pochutin až po tradiční lokální jídla, středověké speciality a klasickou českou kuchyni. Více informací najdete na www.znojemskevinobrani.cz.

Zaujalo nás


Středověcí gurmáni si pochutnávali na opravdu překvapivých specialitách, nad kterými bychom dnes nejspíš ohrnuli nos. Například na svatbě krále Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou se podávala syrná kaše, která, jak se věřilo, podporovala plodnost. Na dalších stolech stála třeba jehněčí hažmuka, kaše z krve, vína a krupice, nebo tenátka, hrudky z bílků a mouky usmažené na másle. Mezi častá středověká jídla patřil i smažený kapr nebo vepřové s ovocnou omáčkou. Tyto a další recepty najdete v knize Magdaleny Beranové Jídlo a pití v pravěku a ve středověku.

Připravila Nikita Rybová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit