0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znojemské historické vinobraní

Znojemské historické vinobraní
sdílet:
Chcete se na chvíli podívat do středověku? Žádný problém. Stačí, když se 13. a 14. září vydáte směr Znojmo, kde se bude konat historické vinobraní.

Na dva zářijové dny ožije jihomoravské Znojmo hudbou, tancem a rytířskými turnaji, na kterých víno a burčák potečou proudem. Festivalem si znojemští každý rok připomínají den, kdy je ve 13. století navštívil král Jan Lucemburský a s doprovodem prošel celým městem. A právě tento průvod zahajuje akci i letos. Kromě toho návštěvníky čekají i rytířské souboje a ukázka přípravy středověkých pokrmů. Vše doprovodí hudba daného období. Na své si přijdou také milovníci umění a architektury, město je bohaté na románské a gotické památky.
 

Na burčák do mázhauzu


V historickém centru Znojma najdete během festivalu téměř padesát stánků s burčáky a vínem. Představí se lokální vinaři jako Znovín Znojmo nebo VOC Znojmo. Ochutnávat je můžete v připravených ‚mázhauzech‘. Tak se říkalo sálům středověkých měšťanských domů, kde se tradičně točilo pivo. Pro vydatnou chuťovku nemusíte daleko. V přidružených gastronomických stáncích koupíte vše od oblíbených vinných a pivních pochutin až po tradiční lokální jídla, středověké speciality a klasickou českou kuchyni. Více informací najdete na www.znojemskevinobrani.cz.

 

 

Zaujalo nás


Středověcí gurmáni si pochutnávali na opravdu překvapivých specialitách, nad kterými bychom dnes nejspíš ohrnuli nos. Například na svatbě krále Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou se podávala syrná kaše, která, jak se věřilo, podporovala plodnost. Na dalších stolech stála třeba jehněčí hažmuka, kaše z krve, vína a krupice, nebo tenátka, hrudky z bílků a mouky usmažené na másle. Mezi častá středověká jídla patřil i smažený kapr nebo vepřové s ovocnou omáčkou. Tyto a další recepty najdete v knize Magdaleny Beranové Jídlo a pití v pravěku a ve středověku.

 

 

 

 

Připravila Nikita Rybová

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč