Svačit, svačit, svačit
Kolikrát denně bychom měli jíst? Někdo by odpověděl, že stačí 3x, jiní tvrdí, že ideální je zahrnout mezi snídani, oběd a večeři i svačiny a jíst tak 5x denně. Ano, svačina je důležité, přesto podceňované jídlo. Důvodů, proč většina z nás nesvačí, je hned několik – nestíháme, nemáme ještě po snídani či obědě hlad nebo zkrátka nemáme zrovna po ruce něco dobrého. Stejně tak ale existuje i několik dobrých důvodů, proč svačinu do svého denního režimu zařadit. Jednak tělu doplní potřebnou energii, zasytí, takže na oběd nejdete vyhladovělí a nesníte jednou tolik, dále se díky svačině budete schopni lépe soustředit a konečně pravidelným svačením předejdete obezitě či poruchám příjmů potravy. Tipy, jak správně složit svačinu, najdete v článku níže.
Nestíháte? Zkuste skleničky a krabičky!
Rádi byste si v práci dali něco dobrého ke svačině či obědu, ale nestíháte, a tak sáhnete po sušence nebo zaběhnete do fastfoodu pro něco rychlého a kila jdou postupně nahoru. Přijde vám tenhle scénář povědomý? Nespoléhejte se na to, že něco k jídlu seženete během dne, ale připravte si večer před tím jídlo do skleničky nebo krabičky. Ušetříte tím nejen kalorie, ale také čas i peníze. Ke svačině si připravte třeba borůvkové smoothie do uzavíratelné skleničky a zabalte ho do aktovky i dětem, budou ho milovat! Na oběd vyzkoušejte krabičku plnou zdraví s makrelou a fazolemi.
Sklenička…
Připravit si jídlo do skleničky je teď trendy! Pokud navíc použijete několik různobarevných surovin, docílíte tak efektního a především neodolatelného barevného vzhledu. Možná vám to přijde jako banalita, ale díky tomu budete mít na oběd ještě větší chuť. Vyzkoušet to můžete třeba s naším receptem na sedmivrstvý salát nebo burrito ve skle. Výhodou skleniček je, že mívají pevné uzávěry, a tak se nestane, že by se vám obsah vyklopil do kabelky. Na přípravu pokrmu si můžete koupit speciální sklenice, ale bohatě vám bude stačit i sklenička od marmelád či zavařenin. Čeká vás náročný den? Připravte si k obědu hráškový kuskus plný energie a vitamínů. Pokud víte, že vás v práci vždy přepadne chuť na sladké, navrstvěte si do skleničky jablečné pyré, granolu a tvaroh a budete mít sladkou a přesto zdravou svačinu na druhý den.
…nebo krabička?
Pokud se naučíte připravovat si do práce krabičkové obědy, můžete se těšit na několik výhod. Nejen že se vyhnete čekání v restauraci a ušetříte peníze, ale budete přesně vědět, z jakých surovin se váš oběd skládá, budete mít pod kontrolou i velikost porce a oběd si přizpůsobíte tomu, co máte rádi a na co máte chuť. Milovníci těstovin mohou vyzkoušet krémový těstovinový salát. Pokud máte chuť na něco orientálního, připravte si krabičku s humusem a falafelem, fanoušky asijské kuchyně potěší krabička s krevetami a avokádem.