Návrat do běžného režimu plného práce a povinností už klepe na dveře. S tím je často spojeno, že nemáme čas na pořádné jídlo během dne a odbýváme se něčím rychlým a nezdravým. Ale i v práci se dá díky lahodným jídlům v krabičkách či skleničkách dodržovat solidní stravovací režim a my vám přinášíme pár tipů, jak na to!
Svačina je důležité, přesto podceňované jídlo. Důvodů, proč většina z nás nesvačí, je hned několik: nestíháme, nemáme ještě po snídani či obědě hlad nebo zkrátka nemáme zrovna po ruce něco dobrého.
Stejně tak ale existuje i několik dobrých důvodů, proč svačinu do svého stravovacího režimu zařadit.
- Jednak tělu doplní potřebnou energii, zasytí, takže na oběd nejdete vyhladovělí a nesníte jednou tolik.
- Díky svačině budete schopni lépe se soustředit
- Pravidelným svačením můžete pomoct předejít obezitě či poruchám příjmů potravy.
Nestíháte? Vsaďte na krabičky!
Rádi byste si v práci dali něco dobrého ke svačině či obědu, ale nestíháte, a tak sáhnete po sušence nebo zaběhnete do fastfoodu pro něco rychlého? Pak se není čemu divit, že jdou kila plíživě nahoru.
- Nespoléhejte se na to, že něco k jídlu seženete během dne. Připravte si večer předem jídlo do skleničky nebo krabičky. Budete mít domácí stravu a ušetříte čas i peníze.
- Na oběd vyzkoušejte krabičku plnou zdraví s makrelou a fazolemi.
Sklenička…
Připravit si jídlo do skleničky je teď trendy! Pokud navíc použijete několik různobarevných surovin, docílíte tak efektního a především neodolatelného vzhledu. Možná vám to přijde jako banalita, ale díky tomu budete mít na oběd ještě větší chuť.
- Vyzkoušet to můžete třeba s naším receptem na sedmivrstvý salát nebo burrito ve skle. Výhodou skleniček je, že mívají pevné uzávěry, a tak se nestane, že by se vám obsah vyklopil do kabelky. Na přípravu pokrmu si můžete koupit speciální sklenice, ale bohatě vám bude stačit i sklenička od marmelád či zavařenin.
- Čeká vás náročný den? Připravte si k obědu hráškový kuskus plný energie a vitamínů.
- Pokud víte, že vás v práci vždy přepadne chuť na sladké, navrstvěte si do skleničky jablečné pyré, granolu a tvaroh a budete mít sladkou a přesto zdravou svačinu na druhý den.
…nebo krabička?
Pokud se naučíte připravovat si do práce krabičkové obědy, můžete se těšit na několik výhod. Nejen že se vyhnete čekání v restauraci a ušetříte peníze, ale budete přesně vědět, z jakých surovin se váš oběd skládá, budete mít pod kontrolou i velikost porce a oběd si přizpůsobíte tomu, co máte rádi a na co máte chuť.
- Milovníci těstovin mohou vyzkoušet krémový těstovinový salát.
- Pokud máte chuť na něco orientálního, připravte si krabičku s humusem a falafelem, fanoušky asijské kuchyně potěší krabička s krevetami a avokádem.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food