Chorvatsko je země s nádhernou přírodou, průzračně čistým mořem a skvělým jídlem! Překvapí vás její různorodost, každá oblast je specifická jinými pokrmy. Liší se zejména vnitrozemská od přímořské kuchyně.
...
Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
Současná podoba řecké kuchyně je výsledkem mnoha vlivů. Obzvlášť významně na ni zapůsobila dlouholetá turecká nadvláda. Jak se ale stravovali tamní obyvatelé dávno předtím? Objevte denní menu starověkého Řecka.
...
Strom moringa je ceněný pro své zázračné účinky na lidské zdraví. Jeho plody a listy se řadí mezi superpotraviny. Často se o ní mluví jako o rostlině s nejvyšší koncentrací živin. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, antioxidantů, proteinů a...
Dali byste si veveřici, polévku z žab nebo chleba z mechové mouky? Možná se budete divit, ale jde o doporučení, které chudí lidé dostávali od vlády ve 20. letech 19. století. V době po...
Věděli jste, že spoustu celosvětově oblíbených pochoutek vzniklo omylem? Stojí za nimi čirá náhoda, nedostatek surovin nebo nějaký ten přešlap v kuchyni. Pojďte spolu s námi odhalit, jak vznikl nanuk, chipsy nebo třeba italské tiramisu...
Naším retro okénkem se dnes podíváme do kuchyní domácností 70. let. Pod pokličkou najdeme poklady jako kuře à la bažant nebo okurkovou omáčku. Některé z receptů už z českých domácností téměř vymizely, na jiné dodnes nedáme dopustit....
V šedesátých letech byla gastronomie v Československu ve znamení rychlovek. Aby ženy zvládaly efektivně skloubit starost o domácnost s prací, objevovaly se v kuchařkách recepty do 30 minut. Chybět nesměly české klasiky ani recepty...
Do regálů knihkupectví se tlačí pestrobarevné kuchařky, my vám dnes chceme doporučit jinou, skromnější, z pera Anuše Kejřové. Majitelka proslulé kuchařské školy v Hradci Králové bývala označována za novou Rettigovou, ale na rozdíl od...
Bourbonově hnědá barva a snad ta nejsladší chuť na světě? Řeč je o javorovém sirupu. Víte, jak se tento zázrak z Kanady vyrábí, jak rozpoznat pravý javorový sirup od toho nepravého a proč mají lahvičky tak malé ouško?
...
Svatební koláčky se pečou už po generace a ani v poslední době nesmí chybět na žádné svatbě. Jejich tvar, velikost i příprava se kraj od kraje liší, ale jedno mají společné – máslem se v nich rozhodně nešetří.
...
Elixír mládí? Ten nemáme. Přerušovaný půst však pomáhá rozběhnout metabolismus, ozdravit střevní mikroflóru i posílit imunitní systém. Kila půjdou dolů a životní energie nahoru.
...
Češi se rychlým občerstvením mohli chlubit už v dobách první republiky. Do gastronomické historie se zapsal především automat Koruna, nadčasový podnik, ve kterém se nad chlebíčkem stýkávali úředníci, akademici i studenti. Od rána se zde...
Není slanina jako slanina, této pochoutky existuje hned několik druhů. Jen skuteční labužníci dokážou vysvětlit, jaký je rozdíl mezi slaninou a špekem a jak vypadá pancetta. Poznejte ty nejoblíbenější vepřové pochoutky napříč světem.
...
Obrázek o viktoriánské éře si můžeme udělat nejen očima Charlese Dickense nebo Oscara Wilda, ale také z kuchařek, které v té době vycházely. Právě z literatury historici jídla získávají poznatky o tehdejší stravě chudých i...
Sotva jste opustili svou domovinu, už se vám stýská po typicky českých pokrmech? Nemusíte si zoufat, po celém světě najdete mnoho českých restaurací, kde na menu najdete české pivo, guláš i svíčkovou.
...
Čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu FOOD, který iniciovala Evropská unie, mluví jasně. V restauracích si Češi dávají českou klasiku. Proč nesáhnou po něčem lépe stravitelném? Jak jsme na tom oproti ostatním zemím?
...
Nebyla jen vynikající kuchařkou, ale také zakladatelkou soukromé kuchařské školy. Stejně jako další významná autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová se věnovala výchově dívek a ve svých kuchařkách se zaměřovala i finanční stránkou...
Palmový olej najdeme v polovině zboží, na které narazíme v supermarketu. Nachází se prakticky ve všech typech výrobků – od sladkostí přes instantní nudle, pizzu až po šampóny nebo rtěnky. Je totiž oproti ostatním olejům velmi levný. Jak je...
Mikrovlnná trouba je vynález, který mnoha lidem usnadňuje život. V mžiku dokáže v potravinách ohřát obsaženou vodu, čehož se dá využít i k pečení a vaření. Proč si v mikrovlnce občas nepřipravit nějakou tu rychlovku?
...
Pokud jste na sushi nevyrostli, můžete být při pohledu na nabídku sushi rolek zmateni, zvlášť když se restaurace rozhodne vynechat popis či fotografii. Tento rychlý průvodce vysvětlí rozdíly mezi pěti základními druhy sushi, které si můžete...
Stir-fry je oblíbená metoda přípravy pokrmů nejen v Číně, ale po celém světě. Jde o bleskovou přípravu jídla restováním a promícháváním v hluboké pánvi. Jestli milujete asijské rychlovky a nemáte kuchyňskou výbavu, možná je na čase...
Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...
Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotických Filipín a poznejte typické suroviny a pokrmy tamní kuchyně.
...