Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

10 věcí, které jste (ne)věděli o suši

Možná ho stejně jako my milujete pro jeho variabilitu a výraznou chuť v každém malém kousku. Věděli jste, že suši můžete jíst rukama a místo saké ho zapíjet pivem?
15. 9. 2014 | Autor: Jana Kopřivová
  1. Suši vzniklo před 3000 lety v oblasti jihovýchodní Asie.
  2. Suši v sobě spojilo svět chudých a bohatých Asijců. Prostou kuchyni zastupuje rýže, vyšší třídu pak čerstvé ryby.
  3. Suši vymysleli chudí vesničané pro konzervování ryb, které uzavřeli do vrstev rýže s octem. Díky fermentaci, ke které docházelo v rýži, zůstaly ryby v poživatelném stavu. Postupně začali využívat také rýži, ze které vznikal rýžový ocet. 
  4. Ještě 200 let zpátky se suši servírovalo v miskách. Každý host si sám skládal jednotlivé ingredience. Úhledná sousta, jak je známe dnes, prý vznikla díky poptávce herců tradičního japonského divadla, kteří potřebovali v pauzách něco malého k snědku, ale v opulentních kostýmech se jim s miskami obtížně manipulovalo. 
  5. Ačkoli v Evropě patří k nejoblíbenější rybě do suši losos, Japonci se mu vyhýbají. Nejraději si dávají tuňáka, nakládanou makrelu a různé bílé ryby, například mořského vlka.
  6. Řasa nori, kterou dnes považujeme za jednu z nejlevnějších součástí suši, bývala v době vzniku této lahůdky nejdražší ingrediencí. Japoncům dlouho trvalo, než přišli na způsob, jak ji pěstovat uměle.
  7. Japonský křen wasabi, který suši dochucuje, je ve většině případů pouhou náhražkou. Nejčastěji se setkáte s klasickým křenem obarveným nazeleno. Pravý wasabi křen je totiž velmi drahý a vzácný. Ochutnáte ho pouze v nejlepších suši barech.
  8. California roll, tedy obrácené maki, kdy je rýže zvnějšku, vymyslel jeden japonský suši mistr, když se přestěhoval do Kalifornie a chtěl místní obyvatele naučit jíst suši. Ty děsila černá řasa a odmítali ho jíst. V obrácené podobě jim však rolky zachutnaly.
  9. Suši by se správně mělo jíst rukama, ne hůlkami. Důvod? Neporušit kompaktní skladbu kousků. To je důležité především u nigiri, kdy se na rýžový noček pokládá ryba.
  10. Japonci k suši nejčastěji pijí pivo nebo zelený čaj, zřídka si k němu dávají rýžové víno saké.

 

O nejlepší suši v Praze můžete hlasovat v anketě na Nejvpraze.cz.

 

Související

Nakládaný zázvor

Když jsme v supermarketu obhlíželi nakládaný zázvor, zarazila nás v něm spousta ‚éček‘. Přemýšleli jsme, jestli to jde...
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
V 9. bodě píše autorka o "rýžovém nočku", na který se pokládá ryba. Tomu se ovšem říká nigiri, nikoliv sašimi.
Obrazek uzivatele
Poznámka k bodu 9. Onen rýžový "noček", na který se klade kousek ryby, se nejmenuje sashimi, ale nigiri :-).
Obrazek uzivatele
V textu jsem opravila sašimi na nigiri. Děkuji pozornému čtenáři a čtenářce, kteří mě na chybu upozornili. :)

Přidat komentář