- Pěstování jabloní vyžaduje nejen patřičnou péči, ale také trpělovost. Od pořízení sazenic k první sklizni šťavnatých plodů je třeba vyčkat pět až sedm let.
- Jsou skvělým zdrojem vlákniny! Navíc neobsahují tuk, sodík ani cholesterol, takže jsou součástí téměř každé diety. Pomáhají snižovat váhu a naopak zlepšovat kondici.
- Jablka dozrávají při pokojové teplotě až sedmkrát rychleji, než ta uložené v lednici.
- Kilová síťka s jablky je téměř pokaždé jinak veliká. Asi vás nepřekvapí, že se jednotlivé druhy liší velikostí i hmotností. Některá jsou malá jako cherry rajčátka, jiná šťavnatá a kulatá jako grep. Plody cizokrajné jabloně dozrávají do úctyhodných 1200 gramů. Bohužel, v Čechách zatím neroste.
- Åkerö, Adamovské, Admirál,.. druhů jablek je opravdu mnoho. Jen v USA roste 2500 odrůd. V Evropě jich pak najdete dalších téměř 3000. Liší se v nuancích chutí, které dlouhodobě ovlivňuje vývoj podnebných podmínek.
- Zdravý strom má v září tolik plodů, že se jimi dá naplnit až dvacet přepravek.
- Věděli jste, že jabloň lesní je z čeledi růžovitých? Tento malý strom či keř je tak příbuzný s růžemi. V původní české květeně to není nic neobvyklého, k růžím se řadí i další ovocené stromy jakými jsou hrušeň polnička, trnka, třešeň či jeřáb.
- Největšími producenty jablek jsou Itálie, Čína, USA, Turecko a Polsko. Dohromady saturují celkem 65 % jablek prodávajících se na světovém trhu.
- Čtyři jablka denně dodají organismu potřebnou dávku vlákniny i vitamínu C. Nezáleží v jaké podobě je zkonzumujete. Taktéž jsou bohaté na tekutinu, rychle zahánějí žízeň. Základem všech příchutí džusů je právě jablečný mošt, a to nejen díky dostupnosti plodů, ale také svěží, sladké chuti.
- Velmi oblíbený se za poslední dekádu stal jablečný cider. Zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu se začal vyrábět v oblasti Baskicka. Po moštování se nechává zrát ve starých dubových sudech, následně se čistí, pasterizuje a ředí na požadované množství alkoholu. Jiné postupy přípraví má francouzský cider [cidre], jenž dozrává v lahvích jako víno. Bublinky v něm vznikaji přirozeným kvašením jak je tomu například u šampaňského.
Foto: Christian Olaf Adickes, Unsplash
Z hlediska zdravé stravy je jablko skvostem. Dodává tělu vlákninu i nezbytné minerály – a pozor, těch je nevíce obsaženo ve slupce. Výživový odborníci tedy doporučují nikdy neloupat.
Červená jablka se výborně hodí do sladkých jídel, zelená doplňují maso, sýry, studenou i teplou kuchyni, ale slanou.
Praktické tipy
Některé odrůdy jablek při správném skladování vydrží až dva roky. A pozor, při skladování platí, že jablka by se s hruškami opravdu nikdy míchat neměla. Rychleji se v sousedství jiného plodu kazí.
Tradiční česká kuchyně
Jablka jsou vděčnou surovinou a dají se z nich vykouzlit zázraky. Už jste zkoušeli například kachnu na jablkách? Užívejte si sezonu české tradiční plodiny, která má za sebou bohatou historii. První zprávy o ní pocházejí z počátku letopočtu. Zásluhou Římanů se jablko rozšířilo po celé Evropě, a ti jej také začali množit i křížit štěpováním. První kulturní odrůdy na našem území byly zaznamenány ve 13. století. Nepochybně spolu se zmínkou o jablkovém koláči. Kdy se vrhnete na přípravu toho vašeho?
Úvodní foto: Aphiwat Chuang, Pexels
Přidat komentář