Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Opijte se burčákem!

Opijte se burčákem!

Začátek podzimu patří vinobraní a burčáku. Ten už nyní můžete nakupovat na nejrůznějších slavnostech nebo přímo od vinařů. Co je vlastně burčák a na co si dát při nákupu pozor?
7. 10. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Burčák je česká specialita, čerstvě zkvašený hroznový mošt totiž jinde zrovna nenajdete a rozhodně se v cizině nepije v takové míře jako u nás. V cizích jazycích pro něj dokonce není ani žádné přesné pojmenování, většinou se název vyjadřuje opisem (partially fermented wine…)

Dobrý burčák by měl mít mléčně bílou barvu, tedy za předpokladu, že není připraven z růžových nebo červených hroznů, s takovým se ale setkáte jen zřídka, vinaři si jej schovávají na klasické víno. Vyhněte se hnědému burčáku, takový je buď starý (někdy je to způsobeno špatným skladováním nebo tím, že stál na přímém slunci) nebo je v něm kromě hroznů i jiné ovoce.

V průměru burčák obsahuje od 1 do 7 % alkoholu, což znamená, že jeho účinky mohou být zrádné. Pijte jej tedy pomalu, ať stihnete pozorovat účinky a odhadnete jeho sílu. Chuť burčáku se mění každou hodinu, neboť burčák stále kvasí, takže nelze říci, kdy je nejlepší ani kdy dosáhl svého vrcholu a obsahuje zmíněných 7 % alkoholu. Nejlepší je ale při pokojové teplotě, nikoli chlazený.

Na zdraví!
Burčák je živý nápoj. Neustále se v něm něco děje, neustále kvasí a prohánějí se v něm živé kvasinky o sto šest. Navíc je v něm i spousta hodnotných látek, jako jsou bílkoviny, vitaminy (především skupiny B) a cukry. Kromě toho má i vliv na zažívací ústrojí. Pověra praví, že burčáku bychom měli vypít tolik, kolik máme litrů krve. My říkáme všeho s mírou, ať se neopijete a nestrávíte zbytek dne na záchodě.

Nejlepší burčák je ten domácí, dovezený od známých či příbuzných. Tam je stoprocentní jistota, že je v pořádku. Pokud takovou možnost nemáte, zajděte si pro burčák do vinotéky nebo na nějaké vinobraní. Zláká-li vás burčák na stánku u silnice, kupujte jen takový, který nestojí celý den na přímém slunci. Pokud je to možné, nechte lahvi s burčákem pootevřené víčko, aby mohl utíkat přebytečný oxid uhličitý. Burčák by vám jinak mohl v lahvi ‚bouchnout‘ nebo po otevření lahve vypěnit a polít vás.

REKLAMA

Přidat komentář