Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Na nejlepší houskový knedlík si zajděte do…

Na nejlepší houskový knedlík si zajděte do…

V pondělí se v pražském hotelu InterContinental soutěžilo o nejlepší houskový knedlík i o nejlepší rajskou omáčku. Pokud jste se na třetí ročník této soutěže zašli podívat, mohli jste omáčky ochutnávat, hodnotit – a rozhodnout tak o vítězi. Do letošní soutěže se přihlásilo na dvacet šéfkuchařů ze špičkových restaurací a hotelů z celé republiky, a tak bylo opravdu co ochutnávat.
26. 11. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Klání organizuje každoročně Rada pro mezinárodní vztahy pod záštitou senátora pana Karla Schwarzenberga. V porotě zasedli, kromě vyhlášených mistrů kuchařů, například bývalý ministr zahraničí a senátor Jiří Dientsbier, publicista Vladimír Poštulka či herečka a labužnice Iva Janžurová.

Vítězem letošního klání se opět stal učeň hotelu InterContinental, tentokrát Tomáš Vaníček. Je to již potřetí, kdy mistři kuchaři zůstali v produkci základní české gastronomické speciality za učněm. Publicista Benjamin Kuras z týdeníku Euro vtipně glosoval, že žáci občas bývají lepší svých učitelů, a poukázal na fakt, že české hospodyně založily kdysi i slávu vídeňských knedlíků.
 
A tohle jsou mistři knedlíkového řemesla
1. Tomáš Vaníček
Středisko praktického vyučování hotelu InterContinental, s. r. o.

2. Dagmar Janatová
Catering Patriot-x, Daja, spol. s r. o.

3. Martin Trachta
JMV – VIP s. r. o., hotel Vladař Praha

Knedlík bez omáčky občas trochu dusí, a tak se hodnotilo dvanáct rajských omáček. Po postupném ochutnání a prochutnání všech vzorků návštěvníci vybrali temně rudou omáčku restaurace OREA hotelu Monty Mariánské Lázně. Byla hutná, poctivá a měla ten správný říz. Druhá skončila omáčka z OREA Tábor Hotel Dvořák a na třetím místě skončila omáčka, kterou přivezl tým Cateringu Patriot-x, Daja, spol. s r. o.

Recept na vítězný knedlík
Mléko 310 g
Droždí 10 g
Mouka hrubá 425 g
Sůl 10 g
Žloutek 10 g
Žemle 90 g

Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky připravíme řidší kvásek, necháme vykynout. Mouku prosejeme. Přidáme sůl, žloutek rozmíchaný s trochou mléka, zbytek vlažného mléka a kvásek a zpracujeme v těsto, do kterého zamícháme na kostičky nakrájenou žemli. Hotové těsto necháme vykynout, rozkrájíme na díly, rozválíme na podlouhlé šišky o délce asi 20 cm a vložíme je do mírně osolené vařící
vody. Vaříme 20 – 25 minut. Během varu knedlíky obracíme.

REKLAMA

Přidat komentář