Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Masopustní veselí a hodování

Masopustní veselí a hodování

Masopust je lidový svátek, který se slaví ve dnech předcházejících Popeleční středě. Tou začíná postní období před Velikonocemi. Na stole během masopustu nesměla chybět klobása, škvarky, uzené maso, koblihy, boží milosti a pálenka.


28. 1. 2010 | Autor: redakce Apetitu
Původ svátku

První zmínky o masopustních rejích na našem území pocházejí ze 13. století. Ale svátek může být i ještě staršího data. Název karneval je synonymem masopustu. Italské carnevale znamená ‚maso pryč‘.

Hlavní masopustní zábava

Příprava na masopust začínala ve čtvrtek, který se nazýval ‚tučný‘. Lidé věřili, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Také v neděli byl oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho. Všichni se totiž chystali do hospody k muzice. Někdy se tancovalo přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána. Vyvrcholením masopustu bylo úterý.

Poslední mastné jídlo před Velikonocemi


Ještě na Popeleční středu mohli lidé snídat mastné rohlíky s kávou nebo mlékem. K obědu už se ale vařilo jen postní jídlo, tedy čočka, krupice, brambory nebo chléb se sýrem. Letos připadá Popeleční středa na 17. února.

Máte chuť na tradiční masopustní pokrmy?

Zkuste naše domácí koblihy, uzené maso s třešňovou zavařeninou, delikátní uzené s čočkou, uzené s hrachovou kaší, kubu se škvarkyzabijačkovou polévku  nebo houbového kubu. Jako příloha se hodí bramborová jelítka  nebo bramborové šišky 
REKLAMA

Přidat komentář