Původ svátku
První zmínky o masopustních rejích na našem území pocházejí ze 13. století. Ale svátek může být i ještě staršího data. Název karneval je synonymem masopustu. Italské carnevale znamená ‚maso pryč‘.
Hlavní masopustní zábava
Příprava na masopust začínala ve čtvrtek, který se nazýval ‚tučný‘. Lidé věřili, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Také v neděli byl oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho. Všichni se totiž chystali do hospody k muzice. Někdy se tancovalo přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána. Vyvrcholením masopustu bylo úterý.
Poslední mastné jídlo před Velikonocemi
Ještě na Popeleční středu mohli lidé snídat mastné rohlíky s kávou nebo mlékem. K obědu už se ale vařilo jen postní jídlo, tedy čočka, krupice, brambory nebo chléb se sýrem. Letos připadá Popeleční středa na 17. února.
Máte chuť na tradiční masopustní pokrmy?
Zkuste naše domácí koblihy, uzené maso s třešňovou zavařeninou, delikátní uzené s čočkou, uzené s hrachovou kaší, kubu se škvarky, zabijačkovou polévku nebo houbového kubu. Jako příloha se hodí bramborová jelítka nebo bramborové šišky
První zmínky o masopustních rejích na našem území pocházejí ze 13. století. Ale svátek může být i ještě staršího data. Název karneval je synonymem masopustu. Italské carnevale znamená ‚maso pryč‘.
Hlavní masopustní zábava
Příprava na masopust začínala ve čtvrtek, který se nazýval ‚tučný‘. Lidé věřili, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Také v neděli byl oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho. Všichni se totiž chystali do hospody k muzice. Někdy se tancovalo přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána. Vyvrcholením masopustu bylo úterý.
Poslední mastné jídlo před Velikonocemi
Ještě na Popeleční středu mohli lidé snídat mastné rohlíky s kávou nebo mlékem. K obědu už se ale vařilo jen postní jídlo, tedy čočka, krupice, brambory nebo chléb se sýrem. Letos připadá Popeleční středa na 17. února.
Máte chuť na tradiční masopustní pokrmy?
Zkuste naše domácí koblihy, uzené maso s třešňovou zavařeninou, delikátní uzené s čočkou, uzené s hrachovou kaší, kubu se škvarky, zabijačkovou polévku nebo houbového kubu. Jako příloha se hodí bramborová jelítka nebo bramborové šišky
Přidat komentář