Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Biopotravinou roku 2009 se stal švestkový biodžem

Biopotravinou roku 2009 se stal švestkový biodžem

Českou biopotravinou roku 2009 se stal švestkový biodžem vyráběný společností Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio. Vítězové převzali cenu včera večer na slavnostním vyhlášení výsledků v Praze.
9. 4. 2010 | Autor: redakce Apetitu

Do 8. ročníku soutěže nominovalo 18 výrobců biopotravin celkem 39 výrobků v šesti kategoriích. Švestkový biodžem nadchl porotce nejen vynikající chutí a designem etikety, ale také svým marketingovým konceptem.

Společnost Heliavita v obci Nětčice nedaleko Kroměříže již víc než patnáct let na dvaceti hektarech ekologicky pěstuje pestrou směsici ovocných stromů – od jabloní přes meruňky a broskve až po švestky, hrušky a ořechy. Produkci čerstvého ovoce však byla nucena vždy prodat co nejrychleji. Ve spolupráci s obchodní společností TopBio, a. s., která pomohla s vybudováním zázemí pro výrobu a postarala se o prodej do maloobchodní sítě, se podařilo ovoce zpracovat na vynikající produkt s dlouhodobou trvanlivostí.


Vítězové produktových kategorií

Tradičně nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie mlýnské a pekárenské výrobky. Vítězem za rok 2009 se staly Žitné chrupky s česnekem a solí od firmy Antonín Kolinger ASON.

Do kategorie mléko a mléčné výrobky nominovaly dvě mlékárny celkem sedm výrobků. Porota za vítěze určila výrobek Amálka biosmetana ke šlehání 33 % tuku z Lacrumu Velké Meziříčí, která je nadchla skvělou chutí a konzistencí.

Složitý výběr měli porotci v kategorii maso a výrobky z masa, kde vybírali ze šesti nominací. Vítězem kategorie se stalo Biokuřecí maso z českých ekologických farem vyráběné společností Biopark.

Čtyři výrobci nominovali své výrobky do kategorie nápoje. Porotce nejvíce zaujala Rakytníková šťáva 100% od firmy Miloslav Košek – Ekoplanet.

Tentokrát slaběji zastoupenou kategorii výrobky z ovoce a zeleniny naplnila svými biodžemy společnost Heliavita, která nominovala švestkový a meruňkový džem. Vítězem kategorie a zároveň vítězem celé soutěže se stal švestkový biodžem.

V kategorii pochutiny a ostatní potravinářské výrobky spolu boj o přízeň poroty svedly výrobky společností VETO ECO a Amylon. V této kategorii vyhrál NATURVITA Bio Tofu Strips od firmy VETO ECO za výbornou chuť, netradiční zpracování tofu a také za velmi zdařilé grafické zpracování obalů celé řady výrobků.

Do kategorie biovýrobky pro gastronomii nebyla tentokrát nominována žádná novinka.

Soutěž vyhlašuje Potravinářská komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců.

REKLAMA

Přidat komentář