Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Za kouzlem Vánoc se vydejte do Klatov

Za kouzlem Vánoc se vydejte do Klatov

Jak prožívali advent naši předkové, co pekli na Vánoce, co jedli na Nový rok a čím by vás pohostili na Tři krále? To vše můžete až do 22. prosince ochutnat v klatovském muzeu, kde právě probíhá výstava pod názvem Vánoční hody vítejme. Kromě toho, že si projdete období od adventu přes vánoční svátky až po Nový rok a Tři krále z pohledu jídla, stravování a typických vánočních specialit, budete mít možnost nakouknout pod pokličku nejednoho hrnce.
9. 12. 2008 | Autor: redakce Apetitu

V Klatovech můžete zkoumat železné oplatečnice z 18. století, ve kterých se pekly tradiční štědrovečerní oplatky, dřevěné formy pro tvarování perníků, historické formičky na vánoční cukroví, formy na bábovky, pražičky na kávu a plechovky na její uchovávání, vánoční předměty zhotovované z čerstvého i sušeného ovoce z klatovských tradičních mikulášských trhů, perníčky a perníky, kuchařské knihy a recepty na přípravu postních i vánočních jídel a mnoho dalšího.

Štědrovečerní oplatka

Období Vánoc se vám na výstavě snaží přiblížit pomocí typických jídel, která se v tom kterém čase nebo konkrétním dni jedla, a naši předkové jim přikládali často magický symbolický význam. Do nastávajícího období totiž měla přinést prosperitu – štěstí, zdraví, rozhojnění majetku či členů domácnosti. Jako například štědrovečerní oplatka. Připravovala se v kovových oplatečnicích často zdobených náboženskými motivy. Oplatku hospodář na Štědrý večer pokapal medem a pak lámal a rozdával ostatním kolem stolu. Věřilo se, že to přinese během roku štěstí, oplatky dostával i dobytek.

Během prohlídky tak zjistíte, jak a z čeho se dříve vařilo, jak se změnil sortiment používaných potravin, seznámíte se se zvyky spojené s přípravou jídla a jeho předkládáním a proniknete do nejednoho starého receptu.

Doprovodný program k výstavě (přednáškový sál hlavní budovy muzea)

neděle 14. prosince od 10.00 do 16.00
„Paličkujeme vánoční dort“ – ukázky paličkování v podání členek Krajkářského klubu Klatovy

neděle 21. prosince
od 10.00 do 16.00 – „Vánoční hody vítejme…“ – ukázky přípravy tradičních vánočních pokrmů z městského prostředí ve druhé polovině 19. století (tradiční rybí polévka, jablečný závin, ryba na sardeli, bramborový salát, vánoční cukroví, vánoční punč atd.)

od 14.00 – přednáška Miroslavy Kunzmannové z Příchovic – Historie české kuchyně (spojeno s ochutnávkou a prodejem kuchařek Kluci, holky, kastrůlky 2 a Andělská kuchařka i autogramiádou autorky)

REKLAMA

Přidat komentář