Recept na nejjednodušší čerstvý sýr
Sýr omladinka se připravuje z čerstvého nepasterizovaného mléka a platí, že z jednoho litru mléka vyrobíte zhruba 100 g sýra. Jako syřidlo se v tomto valašském receptu používá pouze obyčejný ocet naředěný vodou v poměru 1:1. Mléko přiveďte k varu, přidejte 200 ml octa s vodou a jakmile se mléko srazí, vyždímejte sýřeninu skrze plátno, položte na ni talíř a nechte ji takto zatíženou tři hodiny odpočívat.
Staročeská dobrota kočičí svarba
Tradiční jihočeské jídlo se skládá ze dvou základních ingrediencí: hrachu a krup. Hrách i kroupy uvařte doměkka, mezitím vedle na plotně osmažte dozlatova cibuli a dokřupava slaninu. Na závěr směs dochuťte solí, majoránkou, kmínem a česnekem. Promíchejte s uvařenými luštěninami, ozdobte petrželí a můžete podávat.
TIP: Pokud byste si chtěli kuchyň i tematicky vybavit, využijte služeb bazaru starožitností, kde se dají sehnat zajímavé kousky.
Slezské špaldoto místo rizota
Špalda byla ve staročeské kuchyni denním chlebem. A v posledních letech tato zapomenutá ingredience opět zažívá renesanci. Vychutnejte si její jemnou oříškovou chuť ve slezském špaldotu. Špaldu vařte do změknutí a mezitím si na pánvi osmahněte cibuli a uzené maso, na závěr do směsi přidejte nakrájené sušené švestky. Všechno smíchejte, osolte a opepřete podle chuti, přidejte čerstvou majoránku a je hotovo.
TIP: Nezanevřete i nad ostatními exotickými kuchyněmi a vyrazte ochutnat například asijské speciality. Avšak před cestou vždy myslete na cestovní pojištění.
Přidat komentář