Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Chraňte vánočku před Brusařem!

Chraňte vánočku před Brusařem!

Při přípravě vánočního pečiva se dříve věřilo různým pověrám. Hospodyně měla používat výhradně mouku z vlastní úrody, při zadělávání těsta otírala ruce o stromy, aby dobře plodily, a voda z díže, ve které se těsto zadělávalo, se dávala dobytku, aby byl zdravý a krávy dobře dojily. Nejdůležitější ale bylo těsto. Nesmělo se srazit, prasknout natož připálit. To totiž znamenalo neštěstí a smrt v rodině.
18. 12. 2008 | Autor: redakce Apetitu

Pokud se tedy vánoční pečivo nepovedlo, byla to hotová katastrofa. V době, kdy se používaly nekvalitní tekuté pivovarské kvasnice, byly šance na zmařené těsto velmi vysoké. V některých oblastech se takovému – sraženému a tvrdému – pečivu říkalo brousky. A od brousků k obávanému Brusaři už byl jenom krůček.

Brusař byl slaměná figurína nastrojená do starých šatů, která měla připomínat pekaře. Zlomyslní tvůrci mu dali do jedné ruky pekařskou lopatu, do druhé pometlo a dlouhý dopis. Jakmile se v některé chalupě začaly péct vánočky nebo koláče, začali zlomyslní šprýmaři jednat. Jakmile nedávali v chalupě pozor, už se jim Brusař jako nezvaný host opíral o pec. Hospodář pak musel místo pečení nahlas předčítat dopis, ve kterém stálo, kde všude už slaměný pekař byl, koho navštívil a kde nabízel své služby.

Zlomyslní tvůrci figuríny se bavili, a zatímco hospodář četl, těsto se většinou zdrclo a vzácné suroviny (bílá mouka bývala opravdovou vzácností, a co teprve rozinky a mandle!) přišly nazmar. Navíc tu byla ona pověra, že zkažené pečivo znamená špatný rok. Proto jakmile se rozneslo, že Brusař brousí po vsi, stavěli se v každé chalupě hlídky.

REKLAMA

Přidat komentář