Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Vystrojte si tradiční štědrovečerní večeři

Vystrojte si tradiční štědrovečerní večeři

Ke stolu usedněte s první hvězdou na obloze, prostřete pro pocestného, nezapomeňte na šupinky pro štěstí, naservírujte devatero pokrmů, poděkujte za všechno dobré a v průběhu večera se od slavnostního stolu nevzdalujte. Tak se slavily Vánoce kdysi, a v nejedné rodině se tak slaví i dnes – bez televize, bez shonu a stresu, s rodinou, s pokorou, a hlavně v klidu.
22. 12. 2008 | Autor: redakce Apetitu

Slavnostní večeře začínala v okamžiku, kdy na obloze vyšla první hvězda. Počet hostů u stolu nesměl být lichý, to podle pověry nevěstilo nic dobrého. Proto zvali ke štědrovečernímu stolu dalšího hosta nebo alespoň prostřeli pro někoho, kdo by mohl náhodou přijít.

Schovejte šupiny, neodcházejte od stolu a popřejte si štěstí a zdraví

Stůl byl vždy slavnostně upraven, pod talíře se dávaly mince nebo rybí šupiny pro štěstí. Štědrovečerní stůl byl stůl hojnosti, proto bylo někde zvykem položit na stůl ošatku se všemi plodinami, které dala zahrada, pole i les. Přidávala se i sklenice s medem.

Podblíž stolu si hospodyně připravila mísy s jídlem, aby neporušila starou pověru, že během jídla nesmí nikdo vstávat. Hrozilo by totiž, že příští rok nezůstane rodina pospolu. Jinde zase ze stejných důvodů omotali nohy stolu řetězem a uzamkli jej.

Před veřeří se všichni společně pomodlili, poděkovali za všechno dobré a prosili o požehnání do příštího roku. Často bylo součástí modlitby i přání, aby se všichni zase sešli ve zdraví o příštích Vánocích.

REKLAMA

Přidat komentář