Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní biovaření s quinoou

salát s quinoou
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pusťte se do objevování i méně známých potravin. Quinoa hravě v jídle zastoupí rýži. Nejlepší je v biokvalitě.

Plná bílkovin

Quinoa neboli merlík chilský bývá někdy nazývána pšenicí Inků. Nepatří však mezi obilniny, i když je jako obilnina využitelná. Quinoa patří k bezlepkovým potravinám, je velmi výživná, málo kalorická a lehce stravitelná. Je dokonalým zdrojem kompletních bílkovin. Díky tomu je velmi oblíbená mezi vegetariány. Vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů ji řadí mezi potraviny, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Zkuste ji občas uvařit jako přílohu k jídlu, přidat jako zavářku do polévky nebo z ní připravit rizoto, salát či náplň do zapékané zeleniny.

Jak uvařit

Quinou koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou, obsahují totiž saponiny, které jsou hořké. Pokud se i přesto při vaření tvoří pěna, odstraňte ji. Jídlo bude mít jemnější chuť. Quinou vařte v poměru 2,5 dílu vody na 1 díl quinoy. Pokud chcete, aby měla kašovitější konzistenci, zvyšte poměr vody na 3 až 4 díly. Quinou můžete před vařením také opražit na trošce oleje.

Chcete vyhrát dvě vstupenky na veletrh zdravého životního stylu Biostyl, Ecoworld, Evolution a Esoterika 2012? Zúčastněte se soutěže zde.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč