Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Koláč z vloček
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle zopakovat!

Dezerty, buchty, zákusky, koláče a jiné sladké dobroty se nemusí skládat jen z bílé mouky, cukru a nezdravých tuků, aby nad nimi plesala srdce i chuťové buňky. Některé suroviny můžete úspěšně vyměnit za zdravější varianty, které tělu přinesou kalorie i cenné látky. Jiné jde zase vypustit, přitom chuť neošidíte.

Využijte avokádo

Avokádo je lahodné skoro jako máslo, na rozdíl od másla jsou hlavní složkou prospěšné mononenasycené mastné kyseliny. Zelený plod s peckou uprostřed je dokonale přizpůsobivý. Využijete ho nejen ve slané ale i sladké kuchyni. Kam s ním při domácím pečení a cukrařině?

  • do polev (např. z kokosové smetany) a náplní (např. cheesecake)
  • do těsta místo másla (např. do brownies, buchet, muffinů)
  • do nepečených dezertů jako je například čokoládová pěna (chocolate mousse), pralinek (truffles)
  • do zmrzliny

Slaďte ovocem

Skvělým zdrojem sladké chuti jsou například banány, skvěle poslouží také jablka nebo mrkev. Ke slazení můžete použít také sušené ovoce jako rozinky, datle, fíky nebo švestky či meruňky. Jde o plodiny přirozeně bohaté na cukry a – na rozdíl od bílého cukru – obsahují minerály, vitamíny a vlákninu. Lepší je vybírat sušené ovoce nesířené, siřičitany patří mezi hlavní potravinové alergeny.

  • Nezapomeňte, že cukr se nachází také v mléce a mléčných výrobcích. Mléčný cukr, laktóza, přispívá k celkovému příjmu cukrů, byť její chuť není tak sladká jako u bílého cukru.
  • Osvědčeným fíglem, jak nenápadně ubrat cukr, je přidat výrazné koření, například skořici nebo muškátový oříšek.
  • Nebojte se dávky cukru v receptu automaticky snižovat. Pokud cukr neplní technologickou funkci (například ve šlehaných bílcích apod.) jeho úbytek, zvlášť když bude postupný, nemusí nikdo postřehnout.
  • Opatrní buďte s náhradními sladidly. Sladkou chuť sice dezertu dodají, jejich nevýhodou ale může být pachuť. Sladká chuť bez adekvátního přívalu kalorií šálí mozek, který se pak bude chybějící energie pravděpodobně dožadovat.
  • Na pozoru buďte i při používání ‚přírodních‘ sirupů. Agávový sirup obsahuje hodně fruktózy, která se ukládá v játrech, čekankový sirup zase ukrývá náhradní sladidlo.

Lněná a chia místo vajec

Nejlepší jsou vejce šťastných slepic, pokaždé ale nejsou hned k mání. Řešení však existuje v podobě použití semínek, která umí tvořit gel. Lněná a chia semínka jsou také nutričně bohatá a v kombinaci s vodou vajíčka nahradí. Navíc podporují trávení.

  • Lžíce lněých nebo chia semen se třemi lžícemi vody po 15 minutách vytvoří podobnou konzistenci jako vejce.
  • Semínka a další obiloviny můžete přidávat, aniž byste jimi chtěli vejce nahrazovat. Dodáte jimi dezertu zajímavější texturu a obohatíte je o další živiny.

Najděte za bílou mouku náhradu

Jednoduchý trik spočívá v tom, že si mouku na pečení vytvoříte sami. Není třeba se děsit.

  • Z ovesných vloček vyrobíte v sekáčku nebo robotu mouku jedna dvě. Výhodou takové mouky je, že je v podstatě celozrnná a tedy s živinami, které bílé pšeničné mouce chybí. Vždy je však potřeba myslet na to, v jakém těstě mouku nahrazujete.
  • Lepek v pšeničné mouce je například v kynutém těstě takřka nepostradatelný. Jinde, například v litých těstech, ale můžete část pšeničné mouky nahradit mletými mandlemi či ořechy. Místo mouky dobře slouží i mletý mák nebo již zmiňované rozemleté ovesné vločky.
  • Celozrnná mouka je také vhodnou alternativou k bílé mouce. S jejím používáním však začněte opatrně a nahrazujte jí jen část bílé mouky. Chová se totiž jinak a má i jinou chuť. Výsledek může postrádat nadýchanost, být tvrdý a chuťově odlišný od originálu.

Místo oleje jablečná přesnídávka

Mezi doporučovanými triky, jak snížit energetickou hodnotu buchet, muffinů, bábovek a jiných pečených litých těst, je nahrazení oleje jablky – konkrétně jablečným pyré.

  • Jablečné pyré těsto osladí a dodá mu vlhkost a vláčnost.
  • Jeden hrnek oleje nahradí 3/4 hrnku pyré.

Zdroj info: časopis Apetit

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč