Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaříme úsporně: 1 kuře, 4 pokrmy

Kuře Marengo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koupili jste celé kuře a nevíte, jak ho zpracovat, abyste nemuseli nic vyhazovat? Stačí kuře správně naporcovat a z jednoho kusu uvaříte hned několik plnohodnotných jídel pro dva hladové krky.

Pokud víte, co budete vařit, můžete si v obchodě koupit konkrétní kousek masa, například kuřecí prsa nebo stehna. Koupě celého kuřete má však tu výhodu, že pokud ho dobře zpracujete, vykouzlíte z něj hned několik různých pokrmů, a to navíc cenově výhodněji, než kdybyste části kuřete kupovali zvlášť.

Základ je naporcování

K naporcování kuřete vám bude stačit velké prkénko a pořádně ostrý nůž. Než se do porcování kuřete pustíte, je potřeba dbát na hygienu vzhledem k potenciální kontaminaci ostatních potravin salmonelou a jinými bakteriemi.

  • V lednici skladujte kuře odděleně od ostatních potravin.
  • Kuře neoplachujte, rozstřikováním kapiček by mohlo dojít k šíření bakterií.
  • Prkénko i nůž, které používáte k porcování kuřete, nepoužívejte na jiné potraviny, dokud ho neumyjete horkou vodou a saponátem a pořádně nevysušíte.

Na řadu přichází porcování. Pomocí nože z kuřete odřízněte stehna, křídla (u stehen a křídel je nutné uvlonit klouby prokřupnutím) a prsa. Na stole byste tak měli mít:

  • 2 kuřecí stehna
  • 2 kuřecí křídla
  • 2 kuřecí prsa
  • Skelet a kůži

Tip: Plánujete-li vařit pro celou rodinu, kupte kuřata rovnou dvě. Získáte tak maso na tři různá plnohodnotná jídla pro čtyřčlennou rodinu a jeden pořádně silný vývar.

Jak využít části kuřete?

Kuře máte naporcované a teď už jen zbývá vymyslet, jak s jednotlivými částmi naložit.

Kuřecí prsa na minutky

Kuřecí prsa patří díky minimálnímu obsahu tuku mezi nejoblíbenější části kuřete. Hodí se tak především na minutkovou úpravu. Dlouhým vařením či pečením by se vysušily. Jak tedy kuřecí prsa využít? Připravte si:

  • Řízky – v trojobalu, na přírodno i plněná. Z kuřecích prsou můžete připravit oblíbené kuřecí řízky v trojobalu, cornflakesech nebo je opéct na přírodno. Pokud se bojíte, že prsa budou suchá, naplňte je třeba ricottou, směsí mozarelly a sušených rajčat nebo připravte oblíbený cordon bleu.
  • Směs tipu stir-fry. Z kuřecího masa připravíte také skvělé směsi typu stir-fry. Stačí prsa nakrájet na nudličky nebo kostičky, prudce a krátce osmahnout a přidat oblíbenou zeleninu, koření a omáčku.
  • Saláty a těstoviny. Kuřecí prso nakrájené na plátky nebo natrhané vidličkou využijete třeba do salátu caesar nebo do těstovinových salátů.
  • Kuřecí supreme. Necháte-li na prsu kůži a první část křídla, získáte oblíbené kuřecí supreme.

Kuřecí stehna na pečení i dušení

Kuřecí stehna jsou oproti prsům šťavňatější, hodí se tak na delší tepelnou úpravu. Připravte si:

  • Stehna pečená v troubě. Stehna jsou ideální část masa na přípravu jídel z jednoho pekáče. Stačí je dát na plech společně se zeleninou, bramborami a kořením a za chvíli je pokrm plný chutí na světě.
  • Omáčku z kuřete. Kuřecí stehna jsou vhodná také na přípravu kuřete na paprice. Díky dlouhému dušení v hrnci pustí do omáčky šťávu a dají jí ten správný šmak.
  • Smažená horní stehna a paličky. Pokud stehno dále rozdělíte na horní a spodní část (kuřecí paličky), můžete ho obalit v klasickém trojobalu, cornflakesech nebo třeba ve směsi mouky a sladké papriky a smažit. Kuře je potřeba smažit pozvolna, aby se u kosti dostatečně propeklo. Paličky se hodí také na pečení v troubě nebo grilování.

Kuřecí křídla do polévky i jako chuťovka k pivu

Kuřecí křídla mají málo masa, a tak vám dva kousky na přípravu plnohonotného jídla nevystačí. Co tedy s nimi? Připravte si:

  • Vývar. Koupili jste jedno kuře a tak máte pouze dvě kuřecí křídla? Přidejte je ke skeletu a připravte silný domácí vývar.
  • Chuťovku k pivu. Přikupte ještě pár křidýlek navíc a připravte kyblík plný smažených křidýlek. Ty můžete mlsat jako chuťovku k pivu nebo k nim připravte salát či opečené brambory a získáte plnohodnotnou večeři. Křidýlka můžete smažit ve směsi mouky a koření nebo je naložte do BBQ marinády a pečte v troubě.
  • Kuře Marengo. Kuřecí křídla může využít do lahodného pokrmu s názvem kuře Marengo.

Skelet na pořádný vývar

Skelet z kuřete sice nevypadá nijak vábně, ve vývaru však uděla skvělou službu. Společně se skeletem můžete do vývaru přidat také odřezky, droby, kůži nebo kosti předem opečené v troubě.

Zdroje informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč