Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Rekordní české cappuccino má 1050 litrů

Rekordní české cappuccino má 1050 litrů

Na pražském Výstavišti dnes proběhl trénink na sobotní pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Šálek o průměru dvou metrů plnilo na čtyřicet profesionálních baristů. Na výrobu rekordního cappuccina spotřebovali 56 kilogramů kávy a přes 700 litrů mléka. Vytvořili tak český rekord, který zaregistrovala pelhřimovská agentura Dobrý den.
5. 2. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Dosavadní rekord v přípravě cappuccina drží dvojice Italů Ettore Diana a Luca Braguti, kteří v roce 2002 vyrobili cappuccino s objemem 1250 litrů. V sobotu se tento rekord čeští baristé pokusí překonat. „Chtěli bychom vytvořit cappuccino o objemu 2009 litrů, a překonat tak světový rekord,“ řekla za pořadatele akce Štěpánka Havrlíková. Cílem dnešního tréninku bylo uvařit více než tisíc litrů kávy dříve, než klesne teplota, kterou musí mít standardní cappuccino. „Nelze servírovat cappuccino, které by bylo chladnější než 55 stupňů,“ řekl Roberto Trevisan, pořadatel české soutěže Mistr kávy, která již šestým rokem hodnotí nejlepší baristy v Česku. Pokus o zapsání do knihy rekordů i samotná soutěž Mistr kávy se konají v rámci veletrhu Top Gastro 2009.

Rekordní cappuccino vypijí čuníci

Obří šálek chtěli organizátoři původně nechat vyrobit z porcelánu. Z technických a bezpečnostních důvodů to nakonec nebylo možné. Rekordní cappuccino se tak po šálcích nalévalo do nádoby z polypropylenu. „Je to takový velký bazén s ouškem. Má dvě stěny, mezi nimiž je izolace, aby udržel teplotu nápoje. Váží 238 kilogramů,“ vysvětlila Havrlíková. „Šálek“ vyhotovila česká firma, která se specializuje na výrobu bazénů. Jeho průměr je dva metry a výška 1,3 metru. Baristé, z nichž polovinu tvořili Češi a polovinu zahraniční odborníci na přípravu kávy, museli na naplnění obřího hrnku připravit přes 5000 šálků kávy.

I když bylo rekordní cappuccino kvalitní a podle baristů odpovídalo všem normám, nikdo je nakonec neochutnal. Jak prozradila Štěpánka Havrlíková, na cappuccinu si pochutnají čuníci. Z bezpečnostních důvodů totiž nádoba nemá žádný kohoutek, kterým by se káva mohla natočit pro běžnou spotřebu.

Zápis do Ginnessovy knihy rekordů si slibují i baristé, kteří se zúčastní brněnského festivalu kávy. Šance, že se České republice světový rekord nakonec opravdu podaří překonat, jsou tak velmi slibné.

REKLAMA

Přidat komentář