Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Otázka & odpověď: marmeláda vs. džem

Otázka & odpověď: marmeláda vs. džem

Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?
1. 8. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Od roku 2004 byl Evropskou unií změněn význam slova marmeláda. Od té doby se jím označuje jen marmeláda z citrusů, zbytek produktů, které jsme byli zvyklí pod tímto názvem kupovat, nese název ‚ovocná směs, ovocné želé, ovocný rosol, ovocná pomazánka‘ apod. U nás se při domácím použití pojmy často slučují. Češi rozdíl mezi marmeládou a džemem nejčastěji cítí ve formě použitého ovoce – pokud je rozdrcené a propasírované, je to marmeláda, jsou-li v něm větší kusy ovoce, je to džem.

Marmeláda v zahraničí


V anglickém jazyce se slovem marmeláda označují výhradně citrusové zavařeniny, směsím z jiných druhů ovoce se říká džem. Zajímavé je, že pojem marmeláda pochází z portugalského marmelade, které vzniklo ze slova marmelo, jež označuje kdouli. Marmeládou se tedy v této jihoevropské zemi rozumí kdoulové zavařeniny. Evropská legislativa je však neúprosná, a tak ve skleničkách, která nesou označení ‚marmeláda‘, najdete v českých obchodech jen zavařeniny vyrobené z citrusů.

Recept na domácí džem a marmeládu


Vydejte se do lesa s košíkem a nasbírejte ovoce na domácí džem. Výborný je ostružinový (recept), který pak můžete zužitkovat k přípravě snadného poháru (recept). Milovníkům tradiční kuchyně doporučujeme vyzkoušet britskou klasiku – pomerančovou marmeládu (recept). Ale pozor na bílé části slupky, zavařenina by byla hořká!

Připravila Nikita Rybová



REKLAMA

Přidat komentář