Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Pijete cider, nebo cidre?

Pijete cider, nebo cidre?

Dva názvy pro totéž, nebo se v každé lahvi skrývá jiný nápoj?
23. 8. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Cider


(Čtěte sajdr) pochází z Anglie. Vyrábí se z jablečné šťávy, která nemusí být čerstvě lisovaná, ale může být také koncentrovaná, ředěná vodou nebo sušená. Nápoj se nechá rychle prokvasit, trvá to několik týdnů. Pak se obvykle dosladí, dochutí a pasterizuje. Bublinky získá tento nápoj většinou díky přidanému oxidu uhličitému. Pak už se jen stáčí do lahví, plechovek či sudů.

Český cider u nás vyráběla firma Mad Apple, která však na jaře tohoto roku přerušila činnost. Doufáme, že jen dočasně. Zatím se s chutí napijeme cideru z jablářství F. H. Prager.

Cidre


(Čtěte sídr) má původ ve Francii a připravuje se z čerstvého jablečného moštu. Tradiční metoda zpracování znamená dlouhé zrání, které trvá 6 až 8 měsíců. Nápoj se nedoslazuje ani nedoplňuje dalšími přísadami. Svoji přirozenou perlivost získává díky zrání v lahvi pod uzávěrem podobně, jako je tomu u šumivých vín.

Na Apetit pikniku jste mohli ochutnat cidre od české Cidrerie. Ta vyrábí svůj Cidre Premier tradiční francouzskou metodou pouze z českých jablek. „Díky tomu, že do něj nesmí být přidaná žádná aditiva, bude cidre chutnat pokaždé jinak podle odrůd použitých jablek a pestrost jeho chutí se dá srovnávat s vínem,“ vysvětluje Jáchym Kliment, zakladatel Cidrerie. Návykový Cidre Premier koupíte například v prodejnách Sklizeno. My si bez něj nedokážeme představit žádný piknik.
REKLAMA

Přidat komentář